Φθινοπωρινή Πατάτα: Πιάνει και τα 50 λεπτά στη Θήβα

Ξεκίνησε το μάζεμα της φθινοπωρινής πατάτας σε Θήβα και Ηλεία. Οι πρώτες ενδείξεις, όσον αφορά την παραγωγή, ποικίλλουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο, αλλά τα επίπεδα τιμών έναρξης της περιόδου είναι ικανοποιητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, παρατηρείται γενικευμένα η τάση για περιορισμό των φυτεύσεων φθινοπωρινής πατάτας, για λόγους που συνδέονται αφενός με την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν τι έντονα καιρικά φαινόμενα τους περιμένουν, αφετέρου με το γεγονός ότι η φθινοπωρινή πατάτα έχει μικρότερες αποδόσεις, οι οποίες δεν αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα στους καλλιεργητές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μας είπε ο Δημήτρης Ματάλας, πατατοκαλλιεργητής από τη Θήβα, στην περιοχή ξεκίνησαν με μικρές ποσότητες οι πιο πρώιμες φυτεύσεις από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ αυτές τις μέρες, μέσα του μήνα δηλαδή, αρχίζει να συγκομίζεται ο κύριος όγκος της παραγωγής. «Αυτή την εποχή είναι μικρή η παραγωγή σε σύγκριση με παλαιότερα, γιατί οι τιμές που δίνει η αγορά δεν ανταποκρίνονται στο κοστολόγιο, καθώς οι αποδόσεις είναι μικρότερες από της καλοκαιρινής πατάτας. Τώρα περιμένουμε 2 τόνους ανά στρέμμα, ενώ η καλοκαιρινή δίνει 3-3,5 τόνους ανά στρέμμα, το φθινόπωρο, δηλαδή, έχουμε από 30% μέχρι και 50% μικρότερες αποδόσεις, γιατί αυτή η πατάτα είναι επίσπορη», περιέγραψε ο κ. Ματάλας, μιλώντας στην «ΥΧ».

Οι πρώτες τιμές διαμορφώνονται στα 47-50 λεπτά το κιλό, τιμή που, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο παραγωγός, «για τα δεδομένα της αγοράς είναι μια καλή τιμή, αλλά όχι για το κοστολόγιο της καλλιέργειας που φτάνει στα 900 ευρώ το στρέμμα αυτή την περίοδο».

Σαφή τάση να ανατρέπεται την τελευταία πενταετία η επικράτηση της παραγωγής της φθινοπωρινής πατάτας της Ηλείας έναντι της ανοιξιάτικης διακρίνει από την πλευρά του ο παραγωγός Σπύρος Κούγιας, από τη Βάρδα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που κάνει όλο και συχνότερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα που απειλούν την καλλιέργεια. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, φέτος οι ζέστες του Αυγούστου αφαίρεσαν ένα 20% από την παραγωγή, ενώ οι έντονες βροχές των προηγούμενων ημερών άλλο ένα 30% περίπου, καθώς «υποχωρεί το χώμα και μένουν οι πατάτες εκτεθειμένες, με αποτέλεσμα να πρασινίζουν και να είναι ακατάλληλες για κατανάλωση».

Ωστόσο, οι φετινές φυτεύσεις που προορίζονται για τη συγκομιδή του φθινοπώρου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με μικρές ποσότητες στις πιο πρώιμες περιοχές του νομού, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παραγωγών που διέθεσαν περισσότερα στρέμματα από τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των περσινών καλών τιμών.

Οι πρώτες τιμές παραγωγού για τη φθινοπωρινή πατάτα της Ηλείας διαμορφώνονται αυτές τις μέρες στα 35 λεπτά το κιλό. «Συνήθως, αυτή την περίοδο παρατηρείται η τάση να ανεβαίνουν στην πορεία οι τιμές. Ξεκινούν πιο επιφυλακτικά γιατί είμαστε στην τελευταία παραγωγή του χρόνου. Είναι ένα καλό ξεκίνημα και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ανέβει η τιμή και να απορροφηθεί καλά η πατάτα. Από όσο γνωρίζουμε είναι πολύ λίγα τα στοκ στα ψυγεία, ενώ οι βαλκανικές χώρες που άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχαν αυτάρκεια, φέτος έχουν ξεκινήσει ήδη να εισάγουν», μας είπε ο κ. Κούγιας.