Ο ΓΑΣ Ιωαννίνων “Ένωση αγροτών” στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα τον οποίο δίνουν για την επιβίωσή τους.

Παράλληλα καλεί την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα :

  1. Για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος με την καθιέρωση αυστηρών ελέγχων στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και άλλων αγροτικών προϊόντων οι οποίες έχουν σαν συνέπεια την δραματική μείωση στις τιμές αυτών οι οποίες έφτασαν κάτω του κόστους παραγωγής και καθιστούν απαγορευτική πλέον την συνέχιση της παραγωγής τους. Ειδικότερα στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος να υλοποιηθούν άμεσα οι ληφθείσες  αποφάσεις, διότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και έχει πάρει στοιχεία χιονοστιβάδας, δεδομένου του ότι πέραν της βύθισης των τιμών στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα το εισαγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας αυτών.
  2. Άμεση εφαρμογή του Νόμου 4492/17 για την εξόφληση των τιμολογίων των παραγωγών εντός εξήντα ημερών από την έκδοσή τους.
  3. Άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας για μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 13% για τους Συνεταιρισμένους αγρότες.
  4. Πλήρη απαλλαγή των αγροτικών – κτηνοτροφικών ακινήτων τα οποία αποτελούν εργαλεία δουλειάς από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ με κατάργηση του υπέρογκου συμπληρωματικού φόρου.
  5. Επαναφορά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ανάλογα με το είδος της παραγωγής (φυτικής ή ζωικής).
  6. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 για τους αγρότες και στα 60 για τις αγρότισσες.

Είναι καιρός η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της αλλά και να εφαρμόσει τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί και παραμένουν ανενεργές στα συρτάρια των Υπουργείων, πριν να είναι αργά, διότι η ανοχή και η αντοχή του αγροτικού κόσμου έχει εξαντληθεί.