Γιορτή τραχανά στο Ακράσι Λέσβου

Γιορτή τραχανά στο Ακράσι Λέσβου

Για μια ακόμη χρονιά οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ακρασίου Λέσβου διοργανώνουν πλήθος  πολιτιστικών εκδηλώσεων και για αυτό το καλοκαίρι.

Κυριακή 28/7/19 απόγευμα: Πολιτιστικό κέντρο Ακρασιου Γιάννης Κοντέλης: Σεμινάριο εκπαίδευσης BLS (μη πιστοποιημένο) σώζοντας ανθρώπους με απινιδωτές .

Πέμπτη 01/08/19, 6.30 μμ πλατεία χωριού: Ζωγραφική για όλους

Παρασκευή 02/8/19 :

Πρωί: Εκδρομή στον Προφήτη Ηλία στον Πριονά

Απόγευμα 8 μμ. Πολιτιστικό κέντρο Ακρασίου Γιάννης Κοντέλης: Ομιλία του Μάκη Αξιώτη (ερευνητής, συγγραφέας, ζωγράφος, και γιατρός): Γνωρίζοντας το Ακράσι και την γύρω του περιοχή

Σάββατο 03/8/19 7 μμ. πλατεία χωριού: Επίδειξη ταλέντων, χορευτικά

Κυριακή 04/8/19 απόγευμα 7 μμ. πλατεία χωριού:  Master chef Junior

Πέμπτη 8/8/19,  7 μμ. πλατεία χωριού: Κυνήγι θησαυρού

Παρασκευή 9/8/19  8.30 μμ. πλατεία χωριού: Βραδιά ΚΑΡΑΟΚΕ για νέους και όχι μόνο.

Σάββατο 10/8/19 πλατεία χωριού 8.30 μμ.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΑΧΑΝΑ

Κυριακή 11/8/19 11,30 π.μ.  πλατεία χωριού:

Πρωί 11.00 π.μ. διαγωνισμός επιτραπέζιων παιχνιδιών σκάκι , πινόκ, ταβλι.

Απόγευμα: Πεζοπορία Ακράσι – Αγιάσος: Προσκύνημα στην Παναγιά της Αγιάσου

Δευτέρα 12/8/19 βράδυ στην παραλία ΔΡΩΤΑΣ:  ΠΑΡΤΥ κάτω από το φεγγάρι στην ΔΡΩΤΑ

Τα δημοτικά συμβούλια των συλλόγων για το χωριό Ακράσι: “ Το  ΑΚΡΑΣΙ είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Πλωμαρίου με τους λιγοστούς κατοίκους του το χειμώνα. Το καλοκαίρι ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σφύζει από ζωή (πάνω από 300 άτομα), λόγω του ότι έρχονται πολλοί συγχωριανοί μας τόσο από την Αθήνα και την Μυτιλήνη για να παραθερίσουν στο χωριό μας όσο και από το εξωτερικό (Αυστραλία, Aμερική Αφρική, κλπ). Οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι του χωριού μας ο Απανταχού Ακρασιωτών «ο Πλάτανος» με έδρα την Αθήνα και ο δικός μας «ΑΚΡΑΣΙΩΝ» με έδρα την Μυτιλήνη προσπαθούν:

Να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μας μέσα από πολλές εκδηλώσεις (π.χ. γιορτή τραχανά) και την αναβίωση εθίμων όπως του Κλείδωνα και τα Κάψαλα.

Να την μεταδώσουν και στην νέα γενιά μέσα από πολλές άλλες εκδηλώσεις (διαγωνισμοί παραδοσιακών χορών, κλπ)

Να φέρει πίσω πολλούς Ακρασιώτες (ιδιαίτερα το καλοκαίρι) οι οποίοι για πολλούς και διάφορους λόγους δεν έρχονται στην γενέτειρα γη που τους έθρεψε και τους μεγάλωσε, όπως επίσης και τους απογόνους τους.

Σ΄αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε και την δική σας αρωγή με το να συμμετέχετε στις όποιες εκδηλώσεις μας (στις οποίες θα σας προσκαλούμε με δελτίο τύπου) και να μεταδίδεται τις εκδηλώσεις μας ούτος ώστε να μαθαίνεται και στους υπόλοιπους Λέσβιους και Έλληνες το ορεινό και μικρό χωριό μας και οι όποιες εκδηλώσεις του (είναι αυτό που λένε Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και εμείς λέμε Λέσβος δεν είναι μόνο η Μυτιλήνη).

Πηγή: ert.gr