Hogan

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, εξέφρασε την ανησυχία του για την κρίση των τιμών των εσπεριδοειδών στην Ισπανία και δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του στη Βαλένθια, θα ζητήσει από τον τομέα να αποστείλει «στοιχεία» στις Βρυξέλλες για τις φερόμενες επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Χόγκαν τόνισε ότι, αναφορικά με τα εσπεριδοειδή, οι Βρυξέλλες «κατανοούν» τις ανησυχίες του τομέα σχετικά με τις συμφωνίες, όπως εκείνες με τη Νότιο Αφρική, αλλά διαβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που διαχειρίζονται οι Βρυξέλλες δείχνουν μείωση των εισαγωγών από τις περισσότερες τρίτες χώρες.

Όσον αφορά τις μαύρες ελιές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον περασμένο Ιανουάριο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το ζήτημα της αύξησης των δασμών κατά 34,75% που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές ισπανικής επιτραπέζιας μαύρης ελιάς, προκειμένου να αποδειχθεί η έλλειψη νομιμότητάς τους.

Όσον αφορά τις απειλές των ΗΠΑ για εφαρμογή και άλλων δασμών στο ευρωπαϊκό κρασί, το τυρί ή τα εσπεριδοειδή, εάν η ΕΕ δεν αποσύρει τις επιδοτήσεις της στην Airbus, ο επίτροπος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ουάσιγκτον θα συνειδητοποιήσει ότι «ένας πόλεμος δασμών δεν ενδιαφέρει καμία από τις δύο πλευρές». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ΕΕ «δεν πρόκειται να εκφοβιστεί» και ότι θα εφαρμόσει επίσης δασμούς κατά των ΗΠΑ, εάν η χώρα «ακολουθήσει αυτήν τη συγκεκριμένη στρατηγική».

Όσον αφορά το ελαιόλαδο, το οποίο τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει κρίση τιμών, ο επίτροπος δήλωσε ότι «οι τελευταίες πληροφορίες μας δείχνουν ότι οι τιμές αυξάνονται, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στην κατάσταση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες», αλλά το απέδωσε κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών.