Ιεροτελεστία ο τρύγος στην επαρχία Τυρνάβου: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον τοπικό συνεταιρισμό

Στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι τιμές

Σεπτέμβριος, ο μήνας του τρύγου και ολόκληρη η επαρχία Τυρνάβου ζει και αναπνέει στους ξακουστούς αμπελώνες της περιοχής, με το κλίμα να παραμένει εορταστικό μέχρι και τον Οκτώβριο και τη διαδικασία της απόσταξης στα καζαναριά να θυμίζει ιεροτελεστία, με χορούς, τραγούδια, άφθονο φαγητό και ποτό.

Για περισσότερο από έναν μήνα ο χώρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς όλης της περιοχής, μια και το σταφύλι είναι το βασικό της γεωργικό προϊόν. Με τη συνεχή παρακολούθηση της ωρίμανσης των αμπελώνων από το οινολογικό τμήμα ορίζεται η χρονική στιγμή του τρύγου, καθώς και η διαδικασία παραλαβής σταφυλιών, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Οι αμπελοκαλλιεργητές-μέλη του συνεταιρισμού τρυγούν τα σταφύλια τους και τα παραδίδουν στο οινοποιείο για επεξεργασία. Πάνω από 10.000 τόνοι εισκομίζονται κάθε χρόνο σε τιμές που διασφαλίζουν το εισόδημα των μελών, αξίζει όμως να σημειωθεί πως τα μεγέθη αυτά είναι ρυθμιστικά για το εισόδημα σε όλη την αγορά σταφυλιού της περιοχής Τυρνάβου.

Οινοποιείο Τυρνάβου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, Χρήστο Τσιτσιρίγγο, «ξεκίνησε ήδη η εισκόμιση των πρώτων ποσοτήτων σταφυλιών, ποικιλίας Μοσχάτου που αποτελεί και τη ναυαρχίδα των ποικιλιών που οινοποιεί ο συνεταιρισμός και καλλιεργείται κατά κόρον στην περιοχή, αλλά και με κάποιες πρώιμες λευκές ποικιλίες, με τα στελέχη και όλους τους εργαζομένους να είναι επί ποδός.

Η ποιότητα είναι εξασφαλισμένη και σε βαθμούς, αλλά και σε ελέγχους που κάνουν οι γεωπόνοι του συνεταιρισμού. Στόχος μας να παραλάβουμε περίπου 12.500 τόνους σταφύλια και να ικανοποιήσουμε τις αυξημένες ανάγκες των πελατών μας, αλλά και για να παίξουμε τον καθιερωμένο, αλλά ουσιαστικό παρεμβατικό μας ρόλο στην αγορά οινοποιήσιμων σταφυλιών».

Να σημειωθεί ότι στην εσωτερική αγορά και στα ιδιωτικά οινοποιεία, αναφορικά με τον τιμοκατάλογο, κυριαρχεί η φράση «ό,τι πληρώσει το οινοποιείο, τόσο πουλάμε και εμείς». Αναλυτικότερα, κατά προσέγγιση αναμένεται να παραληφθούν σε επιμέρους ποσότητες: Μοσχάτο Τυρνάβου περίπου 5.000 τόνοι, Ροδίτης περίπου 4.500 τόνοι, Ούνι Μπλαν 1.500 τόνοι, Μερλό, Σιράχ, Μαλαγουζιά, Μπαντίκι, Λιμνιώνα Καρνάσια κ.ά. 1.500 τόνοι. Το σύνολο των αμπελιών που καλλιεργούν τα μέλη είναι 9.000 στρέμματα οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Οι τιμές που θα δώσει στους συνεταίρους το οινοποιείο αναμένεται να αποφασιστούν από τη Γενική Συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου και οι πληροφορίες λένε πως θα είναι απολύτως ικανοποιητικές και φέτος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός πλήρωσε με 37 λεπτά το Μοσχάτο Τυρνάβου, τον Ροδίτη – Ugni Blanc 33 λεπτά, το Μπαντίκι 37 λεπτά, το Cabernet 40 λεπτά, το Syrah 38 λεπτά, το Merlot 38 λεπτά, τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και το Chardonnay 40 λεπτά και το Sauvignon 58 λεπτά.

Σχετικά με την ποιότητα της παραγωγής, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του οινοποιείου και αμπελουργός, Απ. Ευαγγελόπουλος, δηλώνει στην «ΥΧ» πως «αν εξαιρεθούν τα προβλήματα που προκάλεσαν σε μεγάλες εκτάσεις οι επαναλαμβανόμενες χαλαζοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις αρχές Ιουλίου, οι υπόλοιπες ποσότητες είναι άριστης ποιότητας.

Οινοποιία Αλατά

Ένας από τους μεγαλύτερους αμπελουργούς στην επαρχία Τυρνάβου είναι ο Φαλανιώτης, Δημήτρης Αλατάς, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 100 στρέμματα αμπελώνων, ενώ με ίδια κεφάλαια δημιούργησε το δικό του οινοποιείο.

Η οινοποίηση των σταφυλιών βασίζεται σε όλες τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και οινοποίησης, στο πλαίσιο μιας βιολογικής διαχείρισης και με γνώμονα την άριστη ποιότητα σταφυλιών και κρασιών. Με την καλλιέργεια, την οινοποίηση και την εμπορία των κρασιών ασχολείται όλη η οικογένεια Αλατά, καθώς και μόνιμο ολιγομελές προσωπικό, το οποίο αυξάνεται την περίοδο του τρύγου.

Μιλώντας στην «ΥΧ» για τη διαδικασία του τρύγου, τη χαρακτηρίζει ως ιεροτελεστία, με την οποία όλοι οι αμπελουργοί αφιερώνουν την ψυχή και το σώμα τους. Την έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται σε όλη την περιφέρεια, οι αμπελουργοί του Τυρνάβου την αντιμετωπίζουν με συνεργασία και ανιδιοτέλεια.

Ο κάθε παραγωγός με τα συνεργεία του, εφόσον χρειάζεται, συνδράμει τον συνάδελφό του για την αμπελοσυλλογή την κατάλληλη χρονική στιγμή. Στη συνέχεια, ακολουθεί το πάτημα των σταφυλιών, η εναπόθεσή τους στις δεξαμενές, μαζί με τις φλούδες και τη σάρκα, ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα αρώματα και γεύσεις και, εν συνεχεία, η ψύξη για ένα 48ώρο τουλάχιστον στις προβλεπόμενες θερμοκρασίες.

Ο Δ. Αλατάς, παρά τις δυσκολίες της αγοράς, δεν το βάζει κάτω. Πιστεύει στην αμπελοκαλλιέργεια, βλέπει την ανταπόκριση που έχουν τα ελληνικά κρασιά στο εξωτερικό και θέλει να επενδύσει με νέες φυτεύσεις. «Ωστόσο, το ισχύον καθεστώς θέτει συνεχώς προσκόμματα, ενώ το υπουργείο χορηγεί μετά δυσκολίας άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμου σταφυλιού. Κι αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, η ΚΑΠ επιτρέπει μόλις 1% επιπλέον στρέμματα στη χώρα μας κάθε χρόνο», δηλώνει χαρακτηριστικά.