Κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι

γράφει ο Νίκος Λάππας

«Κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι», ήταν η άποψη γνωστού επιχειρηματία στο ερώτημά μας να σχολιάσει το επίπεδο των οκτώ συμμετεχόντων του διαγωνισμού «The Squeeze». Ενός διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τις πρεσβείες της Ολλανδίας και των ΗΠΑ, για να προβάλουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες ελληνικές start ups που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και της αγροτεχνολογίας και να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και σε διεθνές κοινό.

Είναι εξάλλου γνωστή η πρόσφατη πορεία των δύο start ups που από τη Θεσσαλία και τις διεθνείς συμμετοχές δραστηριοποιούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ σε ζητήματα ευφυούς γεωργίας.

Τι βλέπουν, ωστόσο, οι δύο αυτές υπερδυνάμεις της παγκόσμιας αγροδιατροφής, οι δύο πιο εξωστρεφείς και παραγωγικές χώρες του πλανήτη στην Ελλάδα;

«Η χώρα σας διαθέτει διατροφικούς θησαυρούς που μπορούν να κατακτήσουν παγκόσμιες αγορές», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

«Η καινοτομία, η τεχνολογία, η γνώση, η μεταφορά της εμπειρίας και των βέλτιστων πρακτικών, μπορούν να απογειώσουν την ελληνική γεωργία», δηλώνει ο Ολλανδός πρέσβης, Κασπάρ Βέλντκαμπ.

Επιχειρηματικές δομές, όπως οι start ups, μπορούν να δώσουν ώθηση και να συμβάλουν στα παραπάνω. Γιατί πιστεύουν «εξ ορισμού» στον νεωτερισμό, την καινοτομία, γιατί διαθέτουν μία φρεσκάδα. Γι’ αυτό άλλωστε, μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της παγκόσμιας αγροδιατροφής και τεχνολογίας αναζητούν νέα προϊόντα και ιδέες στη νεοφυή επιχειρηματικότητα των start ups.

Είναι καιρός, λοιπόν, και η «επίσημη» Ελλάδα, αλλά και οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτει, να ρίξουν περισσότερο βάρος στην ανάδειξη αυτών που έρχονται, των πιο καινοτόμων.