Κάστανο: Έφυγαν τα πρώτα φορτία από Μελιβοία και Καστάνιτσα για Ιταλία

των Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Σχετικά καλή εικόνα παρουσιάζουν τα περισσότερα καστανοπερίβολα στη χώρα μας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές στις οποίες το χαλάζι χτύπησε τα δέντρα, μειώνοντας τις ποσότητες και την ποιότητα του καρπού. Οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και τα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού είναι θετικά. Με άλλα λόγια, η φετινή χρονιά έχει κάνει μια καλή αρχή.

Φορτωμένα τα καστανόδεντρα στην Κ. Μακεδονία, η συλλογή θα κρίνει το αποτέλεσμα

Χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμη η συστηματική συγκομιδή του κάστανου, στην ορεινή κοινότητα Πενταλόφου του Δήμου Βόιου Κοζάνης, οι πρώτες ενδείξεις για την παραγωγή είναι εξαιρετικά θετικές.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του υπό σύσταση Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Κάστανου και άλλων Βιολογικών Προϊόντων, Ιφιγένεια Μαγιάννη, τα δέντρα στο καστανόδασος της περιοχής –άνω των 10.000 στρ.– είναι φορτωμένα με καρπούς. «Η συγκομιδή θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μεγάλη παραγωγή, αφού τα δέντρα είναι γεμάτα», εκτιμά η κα Μαγιάννη, αλλά επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει ακόμη για την ποιότητα των καρπών.

«Οι καιρικές συνθήκες και η παρατεταμένη ξηρασία που επικράτησαν το καλοκαίρι μπορεί να μη βοήθησαν τους καρπούς να έχουν καλή ποιότητα, ή να είναι τελικά χαλασμένοι από μέσα. Αυτό θα το διαπιστώσουμε όταν θα αλλάξει ο καιρός και θα πέσουν τα κάστανα στη γη, για να ξεκινήσει η συγκομιδή», καταλήγει. Το κάστανο από τα μέσα Οκτωβρίου έχει την τιμητική του, καθώς σε πολλές καστανοπαραγωγικές περιοχές διοργανώνονται γιορτές αμέσως μετά τη συγκομιδή του. Ενδεικτικά, στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιείται γιορτή κάστανου στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης, ενώ στις 3 Νοεμβρίου στον Πεντάλοφο.

Γιορτές κάστανου στους δήμους Αγιάς-Τεμπών, με ανάμεικτα συναισθήματα για τους παραγωγούς

Ως «περίεργη» χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά από τους καστανοπαραγωγούς της Λάρισας και κυρίως των δήμων Αγιάς και Τεμπών, καθώς από τη μία η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40%, ελέω καιρού, από την άλλη μια μικρή αύξηση της τιμής εξομοίωσε κάπως την κατάσταση.

Η συγκομιδή ξεκίνησε δειλά-δειλά τέλος Σεπτεμβρίου και αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται, ενώ η φετινή παραγωγή υπήρξε όψιμη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μελιβοίας Δήμου Αγιάς, Βαγγέλη Κρανιώτη, «η φετινή χρονιά στο κάστανο πέρασε από χίλια κύματα. Ξεκίνησε καλά, αλλά ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού και η ανομβρία του Σεπτεμβρίου επηρέασε την παραγωγή, με λίγα κιλά (μικρού μεγέθους) στο δέντρο, ενώ οι τελευταίες βροχές έσκισαν κάποια κάστανα, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα, τουλάχιστον για εξαγωγή».

Οι τιμές είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι και οι συμφωνίες που κλείστηκαν προέβλεπαν τα εξής: Κατηγορία lux (35-45 κομμάτια) 3,5 ευρώ/κιλό, κατηγορία Α (45-55 κομμάτια) 3,30 ευρώ/κιλό, κατηγορία Β (κομμάτια 55-65) 3 ευρώ/κιλό και κατηγορία Γ (κομμάτια 65-80), 1,60-1,80 ευρώ/κιλό).

Οι δύο πρώτες κατηγορίες κάστανων «έφυγαν» για το εξωτερικό, ενώ οι δύο τελευταίες κυρίως προς την εγχώρια αγορά και τις λαϊκές αγορές. Η μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή υπολογίζεται στα 450-500 κιλά/στρ.

Να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες διεξάγονται γιορτές κάστανου στην Καρδίτσα και στη Μελιβοία του Δήμου Αγιάς, καθώς και στα Αμπελάκια του Δήμου Τεμπών.

Σταθερή η παραγωγή στην Αρκαδία

Σταθερή θα παραμείνει η παραγωγή κάστανου στην Αρκαδία και αυτήν τη χρονιά αφού, όπως μας δηλώνει ο Γιάννης Αντωνίου, που εμπορεύεται και παράγει κάστανα, δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. «Η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί από 600 έως 800 τόνους. Μπορεί να υπάρχουν προβληματικές περιοχές λόγω της χαλαζόπτωσης του Ιουνίου, αλλά υπάρχουν άλλες, όπως η Καστάνιτσα, που έχουν αυξημένη παραγωγή και θα καλύψουν τις όποιες απώλειες υπάρχουν», τονίζει. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του προϊόντος ο ίδιος αναφέρει πως «περίπου το 80% της παραγωγής πάει για εξαγωγή και συγκεκριμένα για την Ιταλία, όπως κάθε χρόνο», ενώ η χρονιά φαίνεται να είναι καλή και από πλευράς τιμών. «Οι τιμές θα κινηθούν από 1,80 έως 2,40 ευρώ, ανάλογα με το νούμερο του /να αναπτυχθεί περισσότερο, αρκεί να αποφασίσει το υπουργείο ότι η καστανιά είναι καλλιέργεια και όχι δασική έκταση. Τώρα, όταν παθαίνουμε ζημιές, το κράτος δεν μας αποζημιώνει και, φυσικά, η καστανιά δεν είναι επιδοτούμενο προϊόν», καταλήγει ο κ. Αντωνίου.

Αυξημένες αποδόσεις με καλή ποιότητα στη Στερεά

Ξεκίνησε η συλλογή του κάστανου στα ορεινά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας. Aν και παραδοσιακά αυτές οι περιοχές φημίζονται για την παραγωγή του κάστανου, τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, η καλλιέργεια συρρικνώνεται. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Δρόσο, παραγωγό από τον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού, «η εικόνα που παρουσιάζεται φέτος είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, υπολογίζουμε μία αύξηση πάνω από το 25%, με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Εστιάζοντας στις αδυναμίες της περιοχής να ενισχύσει την καλλιέργεια του κάστανου, ο κ. Δρόσος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με την εξέλιξη της καλλιέργειας. «Η αδυναμία να συγκρατήσουμε νέους ανθρώπους στον τόπο μας έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των καλλιεργειών και άλλων αγροτικών δραστηριοτήτων. Η περιοχή μας μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας κάστανα, λόγω και του γεγονότος ότι υπάρχει τεχνογνωσία και παράδοση στην καλλιέργεια του φυτού». Σε ό,τι αφορά το θέμα της εμπορίας του προϊόντος, οι τιμές ανάλογα ξεκινούν από τα 2,2 ευρώ το κιλό και φτάνουν τα 3,5 για την Α κατηγορία.

Η συντήρηση του προϊόντος σε ψυκτικούς θαλάμους είναι ένα σοβαρό θέμα και απαιτεί την αντίστοιχη υποδομή για την καλύτερη διαχείριση και εμπορία του κάστανου.