Στον κατάλογο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ το ελαιόλαδο Κριτσάς

Σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές για την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη, έρχεται μία ακόμη αναγνώριση του Κρητικού ελαιολάδου, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν από τις 23 Δεκεμβρίου, το χρυσοπράσινο ελαιόλαδο της Κριτσάς εντάσσεται πλέον στον κατάλογο προϊόντων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) της ΕΕ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, πρόκειται για το ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές της Κορωνέικης ποικιλίας, στην περιοχή της Κριτσάς στην ανατολική Κρήτη καθώς και τις γειτονικές κοινότητες των Μέσα και Έξω Λακωνιών και του Κρούστα του δήμου Αγίου Νικολάου, μίας περιοχής όπου η παραγωγή ελαιολάδου έχει αναγνωριστεί από το 19ο αιώνα.

Στην επιτυχία αυτή για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής αναφέρθηκε ο ΑΣ Κριτσάς, πρωτοβουλία του οποίου αποτελεί από το 2015 η συγκεκριμένη προσπάθεια για την καταχώρηση του φακέλου, η οποία υλοποιήθηκε από την εταιρεία Proactive- Σύμβουλοι επιχειρήσεων. «Στην προσπάθεια αυτή οριοθετήθηκε η γεωγραφική περιοχή καλλιέργειας των ελαιόδεντρων, προσδιορίστηκαν με σαφήνεια οι πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια από την καλλιέργεια έως τη συσκευασία του προϊόντος, ενώ, παράλληλα καθορίστηκαν τα φυσικά, οργανοληπτικά και χημικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου» αναφέρει ο Συνεταιρισμός στην ανακοίνωσή του. «Είναι μία προσπάθεια που δεν τελειώνει εδώ», υπογραμμίζει, αφού στα άμεσα σχέδιά του εντάσσει το αίτημα για εγγραφή στο Μητρώο των Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων ΠΟΠ & ΠΓΕ προκειμένου να θέτει σε κάθε φιάλη του ελαιολάδου «ΚΡΙΤΣΑ» 0.3 το ευρωπαϊκό λογότυπο, εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά της ΕΕ.

Η καταχώρηση του ελαιολάδου «ΚΡΙΤΣΑ» ως προϊόν ΠΓΕ αναμένεται να προσθέσει υπεραξία στην αξία που έχει ήδη κατακτήσει το προϊόν στις διεθνείς αγορές για τα περισσότερα από 1.200 μέλη του Συνεταιρισμού, σε μία συγκυρία όπου η αγορά τροφίμων γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Ενώ, στόχος του ΑΣ είναι κάθε καταναλωτής που αγοράζει το τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «ΚΡΙΤΣΑ» να γνωρίζει ότι αυτό παράγεται στην περιοχή, με σαφείς προδιαγραφές και σύμφωνα με διαδικασίες που ελέγχονται και πιστοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές.