Κάθε καρυδιάς καρύδι… στα χωράφια της Ελλάδας

Δεν έχει τέλος η υπόθεση με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού καρυδιάς και άλλων καρποφόρων δέντρων. Mετά το δημοσίευμα της «ΥΧ», ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις παραγωγών, οι οποίοι έπεσαν θύματα μιας πρόχειρης και άκοπης προσπάθειας για κερδοφορία ορισμένων φυτωριούχων, καταφτάνουν στα γραφεία της εφημερίδας μας.

Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα χιλιάδες στρέμματα καρυδιάς που φυτεύτηκαν τα τελευταία 6 με 7 χρόνια είναι αποκαρδιωτική. Οι έκνομες πράξεις μίας ομάδας ανθρώπων του χώρου της παραγωγής και εμπορίας του πολλαπλασιαστικού υλικού κόστισαν λεφτά, χρόνο, ακόμα και την ευκαιρία για μία αξιοπρεπή διαβίωση σε σωρεία γεωργών. Ο κίνδυνος που διατρέχει η αγροτική παραγωγή από την εισαγωγή γενετικού υλικού είναι μεγάλος, καθώς είναι ακατάλληλο, παραποιημένο και φορτωμένο με παθογόνα που μπορούν να καταστρέψουν τη γεωργική παραγωγή της χώρας.

Η «ΥΧ» κατέγραψε περιπτώσεις παραγωγών που φύτεψαν καρυδιές τα τελευταία 6-7 χρόνια. Οι αρχικές μας εκτιμήσεις, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Πάνω από 60% με 70% των φυτών παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Οι μαρτυρίες των παραγωγών που έκαναν χρήση του απαράδεκτου πολλαπλασιαστικού υλικού είναι πολλές και περιγράφουν τα αδιέξοδα στα οποία έχουν βρεθεί οι ίδιοι.

Αγόραζαν με τον τόνο, πούλαγαν με το φυτό

Η φράση αυτή ανήκει στον Κώστα Ζωγραφόπουλο από την Ιστιαία, ο οποίος έχει 65 στρέμματα καρυδιάς. «Όσες οικονομίες διέθετα, τις επένδυσα σε αυτή την καλλιέργεια, γιατί πιστεύω ότι έχει μέλλον. Δυστυχώς όμως, μαζί με εκατοντάδες άλλους παραγωγούς, πέσαμε θύματα κερδοσκόπων, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τη μεγάλη ζήτηση και μας πάσαραν τα πρώτα φυτά που βρήκαν στη διεθνή αγορά».

Η ανομοιομορφία των φυτών και η μετέπειτα ισχνή καρποφορία τους ανησύχησαν τον κ. Ζωγραφόπουλο. «Δεν είναι δυνατόν στον τέταρτο χρόνο οι καρυδιές να έχουν ένα με δύο καρύδια, τα οποία μάλιστα δεν έμοιαζαν μεταξύ τους. Δυστυχώς, όταν ξεκαθαρίσαμε την ταυτότητα των φυτών που προμηθευτήκαμε ήταν πλέον αργά. Η ποικιλία Τσάντλερ που αγόρασα δεν είχε καμία σχέση με αυτές που φύτευσα. Μαζί με τα φυτά επένδυσα και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορώ να υποστηρίζω την παραγωγή μου και να τη μεταποιώ ο ίδιος». Μετά από έξι αποκαρδιωτικά χρόνια, ο κ. Ζωγραφόπουλος αναγκάστηκε να κόψει όλα τα δέντρα. Η οικονομική καταστροφή που υπέστη επηρέασε σημαντικά τα εισοδήματά του, όπως επίσης και τον ίδιο προσωπικά.

Επανεμβολιασμοί με αμφισβητούμενα αποτελέσματα

Την ίδια κατάσταση βιώνει και ο παραγωγός καρυδιάς από το Πύθιο Ελασσόνας, Μάκης Σαλεπτσής. Ο ίδιος μαζί με μέλη της οικογένειάς του φύτεψαν μία έκταση 170 περίπου στρεμμάτων.

«Το πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποίησα δεν είχε καμία σχέση με την ποικιλία Τσάντλερ που ζήτησα. Από τα 900 φυτά που αγόρασα, κανένα δεν είχε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, προχωρήσαμε στον εμβολιασμό 450 φυτών, που κι αυτό δεν αρκούσε. Περίπου τα μισά εμβολιασμένα φυτά παρουσίασαν πρόβλημα».

Όπως μας εξήγησε ο κ. Σαλεπτσής, το κόστος εμβολιασμού κυμαίνεται από 3 έως 5 ευρώ για κάθε φυτό, χωρίς όμως εγγύηση για το αποτελέσμα.

Έναν μήνα νωρίτερα η ανθοφορία

Με 40 στρέμματα καλλιέργεια καρυδιάς, ο Βασίλης Παπαδημητρίου από τη Γεράνια Ελασσόνας προσπάθησε να επενδύσει στα ακρόδρυα για να αλλάξει τον παραγωγικό του προσανατολισμό. Οι επιτήδειοι από τους οποίους αγόρασε πολλαπλασιαστικό υλικό, όμως, του επιφύλασσαν μία άσχημη έκπληξη. «Στα κτήματά μου, αντί για την ποικιλία Τσάντλερ, που νόμιζα ότι φύτεψα, αναπτύχθηκαν τέσσερις άλλες ποικιλίες, οι οποίες, όπως μου εξήγησαν αργότερα ειδικοί γεωπόνοι, απαντώνται συχνότερα στην Τουρκία.

Το χαρακτηριστικό τους είναι η πρωίμιση της ανθοφορίας, η οποία δεν ταυτίζεται με το κλίμα της περιοχής μας. Τα αποτελέσματα δυστυχώς τα είδα πολύ αργά. Αποφάσισα να αντικαταστήσω όλα τα φυτά με την πραγματική ποικιλία Τσάντλερ, και τα νέα φυτά εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας». Η αντικατάσταση αυτή είχε μεγάλο οικονομικό κόστος και οδήγησε τον κ. Παπαδημητρίου να στείλει εξώδικο στην εταιρεία διακίνησης του πολλαπλασιαστικού υλικού που παρέλαβε, ζητώντας την αποκατάσταση των βλαβών που υπέστη.

Στη Δικαιοσύνη στρέφονται οι παραγωγοί

Το οικονομικό αδιέξοδο, η απαράδεκτη συμπεριφορά των προμηθευτών, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αποδίδοντάς το σε άλλα αίτια, όπως επίσης και η μεγάλη απώλεια εσόδων, οδηγούν τους παραγωγούς στη νομική οδό. Ο Νίκος Κουτσιούκης, από το Γεωργικό Καρδίτσας, ζητά από όλους τους παραγωγούς που έπεσαν θύματα απάτης να συγκροτήσουν μία ομάδα διεκδίκησης αποζημιώσεων.

«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο εμάς τους παραγωγούς καρυδιών, υπάρχουν και άλλοι αγρότες οι οποίοι έχουν πέσει θύματα της απαράδεκτης αυτής πρακτικής. Θέλουμε να επισημάνουμε τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης στον αγροτικό τομέα, διότι αν δεν ληφθούν μέτρα σε όλα τα επίπεδα, το πρόβλημα θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

 

Διαβάστε επίσης:

Επένδυσε 60.000 ευρώ για μια χούφτα καρύδια