Πλήρης ιχνηλασιμότητα μέσω έξυπνων κολάρων σε κατσίκια φυλής Σκοπέλου

katsika-skopelou-texnologia

Τη γνώση και την εκπαίδευση για να γίνει το επόμενο βήμα στην κτηνοτροφία με τη χρήση συστημάτων και μεθόδων υψηλής τεχνολογίας προσφέρει το πρόγραμμα NextFood, με την πιλοτική εφαρμογή «έξυπνων» κολάρων σε ζώα στην Ιερισσό Χαλκιδικής για τον εντοπισμό και την παρακολούθησή τους και με τελικό στόχο την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων.

Στο NextFood, που είναι ενταγμένο στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ Horizon, συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα έχει τη διάχυση των αποτελεσμάτων και το ΑΤΕΙ-Θ. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται δέκα πιλοτικές μελέτες περιπτώσεων. Το ελληνικό case study βασίζεται σε ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στις οποίες διερευνώνται τα κενά μάθησης και ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν στο πρόγραμμα σπουδών πανεπιστημίων, ΤΕΙ και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Από τις σημαντικές ελλείψεις που καταγράφηκαν είναι οι γνώσεις σε θέματα τεχνολογίας. Για να καλυφθεί αυτό το κενό δημιουργήθηκαν διαφορετικές ομάδες γεωργών και κτηνοτρόφων, τις οποίες οι Έλληνες εταίροι προσπαθούν να τις φέρουν στην ψηφιακή εποχή.

Εντοπισμός και παρακολούθηση ζώων

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος, στο κομμάτι της ζωικής παραγωγής, από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ Ευδοκία Κρυσταλλίδου, «δημιουργήθηκε ομάδα κτηνοτρόφων στην Ιερισσό Χαλκιδικής που εκτρέφει κατσίκια φυλής Σκοπέλου με επίκεντρο ένα τυροκομείο, το οποίο θα βγάλει ένα διαφορετικό προϊόν από τα ζώα της συγκεκριμένης φυλής.

https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2019/03/katsika-skopelou-texnologia2.jpgΈτσι, τοποθετήθηκαν στα ζώα ηλεκτρονικά κολάρα (IoT Digitanimal Collars) με ειδικό λογισμικό για τον εντοπισμό και την παρακολούθησή τους, ώστε να είναι γνωστές, κάθε στιγμή, οι συνθήκες και ο τόπος βόσκησης. Από τα συγκεκριμένα ζώα θα επιχειρηθεί σύνδεση με το παραγόμενο προϊόν πάλι με συστήματα τεχνολογίας. «Η επιλογή της συγκεκριμένης φυλής ήταν σκόπιμη, αφού οι κτηνοτρόφοι θέλουν να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη φυλή και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, όταν λέμε ότι ο τυροκόμος πήρε γάλα από τα συγκεκριμένα ζώα και παρήγαγε τυρί μπορούμε να το αποδείξουμε. Άρα, μιλάμε για πλήρη ιχνηλασιμότητα από την αρχή μέχρι το τελικό προϊόν», επισημαίνει η κυρία Κρυσταλλίδου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και στη συσκευασία όπου στον γραμμωτό κώδικα ο καταναλωτής θα μπορεί μέσω εφαρμογής του κινητού τηλεφώνου να βρίσκει πληροφορίες για τα ίδια τα ζώα, όπως πού βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή, τις συνθήκες διαβίωσής τους, πού βόσκουν, ποιοι είναι οι κτηνοτρόφοι που έχουν τα συγκεκριμένα ζώα, ποιος είναι ο τυροκόμος ή τα προϊόντα που παράγει. «Μιλάμε, στην ουσία, για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας και μετέπειτα μάρκετινγκ», τονίζει η κα Κρυσταλλίδου και προσθέτει πως στόχος είναι να διερευνηθεί, εάν μια τέτοια διαδικασία, που γίνεται τώρα πιλοτικά, θα μπορούσε να έχει περαιτέρω εφαρμογή. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει σύντομα στην Ξάνθη και στην Καβάλα, αφού βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής παραγωγών και ζώων άλλης φυλής.