Κέρδισε χρόνο και χώρο για να «αναπνεύσει» η Ένωση Μεσσηνίας

Τετράμηνο περιθώριο για να καταρτίσει πλάνο αναδιάρθρωσης εξασφάλισε μέσω του Άρθρου 106α ο συνεταιρισμός

eas-messhnias

Ό χημα για την απαλλαγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας από τα οικονομικά βαρίδια που «κληρονόμησε» από την πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας αποτελεί, σύμφωνα με τη διοίκησή του, η υπαγωγή στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα από τις 29 Ιανουαρίου.

Κάνοντας δεκτή τη σχετική προσφυγή, το δικαστήριο έδωσε επί της ουσίας στον συνεταιρισμό χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών στη διάρκεια των οποίων θα έχει τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τους πιστωτές του, να καταλήξει σε ένα σχέδιο εξυγίανσης, απαλλαγμένος από τη δαμόκλειο σπάθη των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και την οικονομική ασφυξία λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών του.

Βαριά η κληρονομιά

«Ο αγροτικός συνεταιρισμός, ως καθολικός και απόλυτος διάδοχος της πρώην ΕΑΣ, απέκτησε έναν τεράστιο όγκο υποχρεώσεων, απέναντι τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και προς το ΙΚΑ, την εφορία, τους εργαζόμενους, προμηθευτές, συνολικού ύψους περίπου στα 18 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, οφείλονται στην Πειραιώς», εξηγεί στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Πάζιος.

«Ουσιαστικά, ο συνεταιρισμός, από το 2013 και μετά, κατόρθωσε με ίδιες δυνάμεις να αντεπεξέλθει και να συνεχίσει να λειτουργεί, προσπαθώντας παράλληλα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να εξυπηρετεί τους παραγωγούς και τα πρατήριά του να είναι ανοιχτά. Διατήρησε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, στο κομμάτι του ΟΣΔΕ, όμως με την πάροδο των ετών οι προηγούμενες οφειλές δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τη ρευστότητα και τη βιωσιμότητά του», συμπληρώνει ο ίδιος.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πάζιος, πρόκειται για ένα σχέδιο εν λειτουργία εξυγίανσης, το οποίο ήταν μονόδρομος, «ώστε να μπορεί ο συνεταιρισμός να συνεχίσει να ασκεί τις δραστηριότητές του, να καταστεί εφικτή η συμφωνία με το σύνολο των πιστωτών, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, ώστε να μπορέσουμε να υποβάλουμε στο αρμόδιο δικαστήριο την αίτηση υπαγωγής στο 106β».

Στα πρότυπα του ντηλ με Κωνσταντόπουλο

Στα σκαριά και νέες συμπράξεις με ιδιώτες

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ο ίδιος, «δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας, προσχηματικά ή μη. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον με συγκεκριμένες διευθετήσεις, στο οποίο ο συνεταιρισμός θα λειτουργεί απρόσκοπτα και θα έχει το ζωτικό περιβάλλον να προχωρήσει και σε αναπτυξιακές δραστηριότητες που αυτήν τη στιγμή, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να είναι πρώτης προτεραιότητας».

Στα σχέδια του συνεταιρισμού είναι, επίσης, να διευρύνει τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτή που «τρέχει» με την εταιρεία Κωνσταντόπουλος, στο σκέλος της τυποποίησης και της εμπορίας ελιάς με τη μορφή μίσθωσης και σύμβασης προμήθειας. «Έχουμε στα σκαριά μια αντίστοιχη πρόταση σύμπραξης με ιδιώτη, που δεν θα αφορά το ελαιόλαδο ή την ελιά, αλλά άλλου τύπου εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για το νομό», αναφέρει ο κ. Πάζιος.