Κινητοποίηση Copa – Cogeca για να μπλοκάρουν την απαγόρευση της γλυφοσάτης στην Αυστρία

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στον αυστριακό πρωτογενή τομέα, μετά τις πιέσεις από τις Copa & Cogeca να μην εγκρίνει η Κομισιόν την απαγόρευση της γλυφοσάτης που ενέκρινε η αυστριακή κυβέρνηση.

Ο αγροτικός κόσμος της Αυστρίας είναι αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει παράνομη την ολική απαγόρευση της γλυφοσάτης

δήλωσαν οι δύο συνεταιριστικές οργανώσεις. Τον περασμένο Μάρτιο, η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που πρότεινε την ολική απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου Roundup και στις αρχές του μήνα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο από την Κάτω Βουλή. Αναμένεται ακόμη η έγκριση από την Άνω Βουλή, πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο και γίνει νόμος του κράτους. Ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις, η ΕΕ αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση της μέχρι το 2022 και, συνεπώς, η Αυστρία χρειάζεται να πάρει την άδεια από την Κομισιόν για να προχωρήσει στην απαγόρευση.

Πηγές της ΕΕ αναφέρθηκαν στην οδηγία για τη διαφάνεια της ενιαίας αγοράς, η οποία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να κοινοποιούν στην Επιτροπή όλα τα σχέδια τεχνικών κανονισμών πριν από την έγκρισή τους στην εθνική νομοθεσία. «Πρόκειται για έναν προληπτικό τεχνικό μηχανισμό που παρέχει στην Επιτροπή και στα κράτη-μέλη την ευκαιρία να αντιδράσουν», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ποια είναι η εναλλακτική;

Οι Copa-Cogeca δήλωσαν ότι οι αγρότες χρειάζονται τη γλυφοσάτη για μέτρα όπως το πρασίνισμα και την άμεση σπορά, προκειμένου να αποφευχθεί η διάβρωση, η υποβάθμιση της οργανικής ύλης του εδάφους και η επέλαση των ζιζανίων. Η Πανευρωπαϊκή Ένωση Αγροτών (Copa) δήλωσε ότι η λύση θα μπορούσε να είναι η μείωση της ιδιωτικής χρήσης της γλυφοσάτης, όπως ζήτησε το αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ΟVP, EPP) ή πριν από την περίοδο συγκομιδής. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας νόμιμος τρόπος για να μειωθεί η χρήση της μέχρι το 2022», κατέληξε η ανακοίνωση.