Η Κυνουρία εκπέμπει SOS και περιμένει τον Ανάβαλο

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυνουρίας εκπέμπει SOS, βλέπoντας, από τη μια, την απειλή υφαλμύρωσης του νερού άρδευσης να μεγαλώνει και, από την άλλη, να μη βρίσκεται λύση για το πρόβλημα.

Στις περιοχές Άστρος, παράλιο Άστρος, Άγιος Ανδρέας, Ξηροπήγαδο, Δολιανά και Κορακοβουνίου υπάρχουν περίπου 2.000 γεωτρήσεις, αλλά από την υπεράντληση νερού όλα δείχνουν ότι σε λίγα χρόνια αυτό θα είναι θαλασσινό και η καλλιέργεια αδύνατη. Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και, από εδώ και πέρα, θα πρέπει να βρεθούν για την υλοποίηση της μελέτης που έχει κάνει ο δήμος. Ο Γιώργος Περδικάρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυνουρίας, τόνισε ότι «η ανάγκη μεταφοράς νερού από τις πηγές του Αναβάλου είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Με τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται το πρόβλημα με το νερό άρδευσης είναι σίγουρο ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι, η καταστροφή θα είναι μεγάλη. Ο συνεταιρισμός μαζί με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας θα πιέσουν, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας άμεσα». Οι ποσότητες νερού που εκφορτίζονται από πηγές, οι οποίες υπόκεινται σε εκμετάλλευση, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 450 εκατομμύρια m3 ετησίως, ενώ οι ποσότητες που αξιοποιούνται ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια m3.

Τα πρώτα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα της περιοχής κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’60 για την εξυπηρέτηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων που γειτνίαζαν με τις πηγές, από όπου αντλούνταν η απαραίτητη ποσότητα νερού. Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Παναγιώτης Μαντάς, «ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ύστερα από φιλολογικές προσεγγίσεις δεκαετιών, με ερωτήσεις βουλευτών, δημάρχων και δημοσιεύματα, το έτος 2012 συνέταξε φάκελο έργου για την εκπόνηση της μελέτης: Δίκτυο άρδευσης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας από την πηγή «Ανάβαλος» Τοπικής Κοινότητας Κιβερίου Δήμου Άργους – Μυκηνών. Σκοπός της μελέτης είναι η σύνταξη ενός πλήρους φακέλου διεκδίκησης χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου, από ευρωπαϊκούς πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οφέλη

Σύμφωνα με όσα δείχνουν οι μελέτες, οι στόχοι που αναμένεται να επιτευχθούν με την κατασκευή των προτεινόμενων έργων αναμένεται να είναι η ρυθμιζόμενη και αποτελεσματική άρδευση των υπό εξέταση εκτάσεων, ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αρδευτικών μέσων, η δυνατότητα ελέγχου της κατανομής σύμφωνα με τη ζήτηση, η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων στην περιοχή μελέτης και, τέλος, η παροχή νερού άρδευσης ικανοποιητικής και ελεγχόμενης ποσότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΓΜΕ, έχει διαπιστωθεί ότι το παραλιακό τμήμα του δήμου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υφαλμύρωσης, με συγκεντρώσεις > 1000ppm, όπως ορίζεται και στη σχετική οδηγία Ε.Κ.2000/60.