Aπομακρυσμένη παρακολούθηση, έλεγχος των αδύναμων κυψελών και καταγραφή βασικών πληροφοριών είναι μόνο μερικές από τις δυνατότητες που μπορεί να έχει σήμερα ο «έξυπνος» μελισσοκόμος. Τρεις ελληνικές εφαρμογές εντάσσουν το διαδίκτυο των πραγμάτων και στη μελισσοκομία, βοηθώντας τον μελισσοκόμο να κάνει πιο εύκολη τη δουλειά του αλλά και να λάβει τη μέγιστη απόδοση από τις κυψέλες του.

Η εφαρμογή «Bee Files», που δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη και τον Γιάννη Λάσκαρη, επιτρέπει στον μελισσοκόμο να καταγράψει γενικές πληροφορίες, όπως τον πληθυσμό της κυψέλης, την ποσότητα του γόνου, την ποσότητα του μελιού και την ποσότητα της γύρης, καθώς και όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη βασίλισσα, τη βασσιλοτροφία, τις ασθένειες που είναι πιθανόν να προκύψουν, τις θεραπείες που έχουν εφαρμοστεί και πλήθος άλλων χρήσιμων πληροφοριών, που αποθηκεύονται στη συσκευή από όπου χρησιμοποιείται η εφαρμογή.

Ο Δημήτρης αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «η εφαρμογή μπορεί να συνδεθεί, επίσης, με μικρά τσιπάκια, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν σε κάθε κυψέλη. Με αυτόν τον τρόπο, ο μελισσοκόμος έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για την κάθε κυψέλη ξεχωριστά. Μόλις ο χρήστης σκανάρει στο κινητό του το τσιπάκι, μπορεί να έχει απομακρυσμένα πληροφορίες, όπως τον κωδικό του μελισσοκομικού βιβλιαρίου, ποια κυψέλη είναι αδύναμη, αλλά και να κάνει μία σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, ακόμα και με την προηγούμενη χρονιά, για τη βιωσιμότητα της κυψέλης του».

Μελισσοκομική ζυγαριά

Μία δεύτερη εφαρμογή είναι η «Beezon», η οποία δημιουργήθηκε από μία ομάδα πέντε ατόμων. Ο συνιδρυτής, Γιάννης Σοκιανός, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελείται «από μία μελισσοκομική ζυγαριά, η οποία τοποθετείται σε μία κυψέλη, εγκαθίσταται σε μια νομή και στη συνέχεια είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τον χρήστη μέσω τηλεπικοινωνιακού παρόχου». Ο ίδιος εξηγεί ότι με τη χρήση της ζυγαριάς «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς αλληλεπιδρά το μελίσσι με το εξωτερικό του περιβάλλον, πότε ξεκινάει μία νομή, τη διάρκειά της από τη στιγμή που παραμένει το μελίσσι στη συγκεκριμένη νομή και το πέρας. Γιατί ο μελισσοκόμος θέλει να γνωρίζει πότε τελειώνει για να πάει να τρυγήσει, η να μεταφέρει τα μελίσσια του σε άλλη νομή, ή πίσω στο μελισσοκομείο του».

Μελισσοκομική Ζυγαριά GPRS/SMS

Απομακρυσμένη διαχείριση μελισσοκομείου βασισμένη στις αρχές της μελισσοκομίας ακριβείας. Απο μελισσοκόμους για μελισσοκόμους.

Δημοσιεύτηκε από BeeZon Smart Software IoT Solutions στις Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

Τέλος, μία εφαρμογή από τη Σερβία με δραστηριότητα και στην Ελλάδα, η «BeeWeb», επιτρέπει σε μελισσοκόμους και αγρότες να συνεργαστούν για την μεταφορά των κυψελών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και την πιο εύκολη επικονίαση των φυτών. Ο Djordje Djokic, συνιδρυτής της εταιρείας, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «μέσω της εφαρμογής μπορεί κάποιος να κρατήσει στοιχεία για τις κυψέλες του σχετικά με το κόστος, τα έσοδα, τις θεραπείες και την τροφή των μελισσών. Επιπλέον, οι αγρότες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μπορούν να στείλουν προειδοποιήσεις στους μελισσοκόμους που βρίσκονται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων σχετικά με το πότε θα ψεκάσουν, ώστε να μπορέσουν έγκαιρα να προστατεύσουν τα μελίσσια τους».