«Κυψέλη» δημιουργίας και παράδειγμα αναπτυξιακής προοπτικής η Νέα Αγχίαλος

anxialos-paulopoulos

Την απαράμιλλη δύναμη δημιουργίας των Ελλήνων, ως λαού και ως έθνους, όταν υπό όρους αρραγούς ενότητας υπερασπίζονται την επίτευξη μεγάλων, εθνικής εμβέλειας, στόχων, πρωτίστως δε την θωράκιση των εθνικών μας θεμάτων και των εθνικών μας δικαίων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Νέα Αγχίαλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αναφορές στον μεγάλο ποιητή Γιώργο Σεφέρη –ο οποίος αγάπησε και εμπνεύστηκε από τη Νέα Αγχίαλο και το Πήλιο– αναφέρθηκε στην «ανάγκη ενότητας του έθνους για την επίτευξη των μεγάλων στόχων, ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε».

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Γ. Κίτσιο, μίλησε για «υπόδειγμα συλλογικής συνεταιριστικής οργάνωσης και εντυπωσιακής δημιουργίας, το οποίο αποδεικνύει εν γένει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε και πρέπει να πορευθούμε οι Έλληνες, στον δρόμο του εθνικού χρέους και της εθνικής δημιουργίας. Αυτή είναι η σημασία της συλλογικής προσπάθειας, η οποία ήταν, είναι και θα είναι το θεμέλιο της επιτυχίας του Συνεταιρισμού αλλά και εν γένει των κατοίκων της Νέας Αγχιάλου». Αναφερόμενος στην ιστορική διαδρομή και επιτυχημένη πορεία του συνεταιρισμού ο κ. Παυλόπουλος προέτρεψε τα μέλη του να συνεχίσουν αυτόν τον δρόμο της συλλογικής δημιουργίας και της καταξίωσης, που όχι μόνο τους διασφαλίζει μια λαμπρή προοπτική αλλά, επιπλέον, παρέχει ένα έξοχο παράδειγμα ως προς το τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, προκειμένου η Ελλάδα μας να συνεχίσει να πορεύεται προς το ιστορικό της μέλλον.

Κ. Αγοραστός: Επιτακτική ανάγκη η παραγωγική επανάσταση

Ακολούθησε ξενάγηση του κ. Παυλόπουλου στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, ενώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, ο οποίος αναφέρθηκε στην πλούσια συνεταιριστική παράδοση της Θεσσαλίας, στον ρόλο της «Δήμητρας» για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της περιοχής, αλλά και στο παράδειγμα των συνεταιριστών που δείχνουν τον δρόμο της παραγωγικής επανάστασης. Επίσης, με τη φράση «αργά ή γρήγορα θα έρθει μια μέρα που, όπως έχει πει ο Οδυσσέας Ελύτης, “το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητας”», ο περιφερειάρχης συνέδεσε το μήνυμα της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του συνεταιρισμού, με την παραγωγική επανάσταση που είναι η επιτακτική ανάγκη του σήμερα, προκειμένου η χώρα μας να επιστρέψει στον δρόμο της κανονικότητας και της ευημερίας. Ο κ. Αγοραστός προανήγγειλε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό της Νέας Αγχιάλου, θα προχωρήσει στην ίδρυση Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης της Συνεταιριστικής Παράδοσης στη Θεσσαλία. Ο νέος αυτός φορέας θα ασχοληθεί με την καταγραφή και την ψηφιοποίηση του συνεταιριστικού–πολιτιστικού αποθέματος της Θεσσαλίας, τη μελέτη, την ανάδειξη του πολιτισμού της αγροτικής παραγωγής (με θεματικά εκθετήρια αγροτικής παραγωγής, εκδόσεις, οπτικοακουστικές παραγωγές, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα) και τέλος με πρωτοβουλίες που συνδέουν τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αγροτική παραγωγή.

Γ. Κίτσιος: Ο ΠτΔ να είναι αρωγός στις προσπάθειές μας

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Κίτσιος, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι συμπαραστάτης και αρωγός στις νέες προσπάθειες του συνεταιρισμού για την ίδρυση εκθετηρίου της ιστορίας του αμπελιού και του οίνου στην περιοχή και για την αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου της οργάνωσης για την ανάδειξη της γεωργικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η τιμή είναι πραγματικά μεγάλη για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς και για τη συνεταιριστική οργάνωση μας. Επίσης, η παρουσία σας σήμερα εδώ, σηματοδοτεί μια νέα πορεία για εμάς και αναδεικνύει όλες εκείνες τις πτυχές μιας ιστορικής πορείας ενός συνεταιρισμού που μεγαλούργησε στα χέρια των Αγχιαλιτών αγροτών αγωνιστών, που πραγματικά “έφεραν στον κόρφο τους τα κλήματα” από την Αγχίαλο της Βουλγαρίας στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας», τόνισε.