Την κοινωνική οικονομία ως μοντέλο τοπικής ανάπτυξης προτείνει το Δωρικό Τρίπολο

Τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φορέα στη Δωρίδα Φωκίδας έβαλε ένα συλλογικό σχήμα της τοπικής κοινωνίας, με πρωτοβουλία των εκπροσώπων των χωριών Κονιάκος, Λευκαδίτι και Συκέα, έχοντας στόχο την ανάδειξη και την ανάπτυξή τους μέσα από την κοινωνική οικονομία.

Στον διάλογο με την τοπική κοινωνία για την ενεργοποίηση του Δωρικού Τρίπολου συμμετέχουν ενεργά η Δωρική Αδελφότητα, η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου ημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών μέσα από ειδικές θεματικές ενότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή της Δωρίδας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Παπαθανασίου, γενικός γραμματέας της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων, ο οποίος προσκάλεσε το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής να συμβάλει με τον δικό του τρόπο στη δημιουργία ενός σύγχρονου σχήματος, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, τη γνώση, καθώς και διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

Κοινωνική επιχειρηματικότητα

Στελέχη του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης του Νομού Φωκίδας «Γιάννης Βολίκας» παρουσίασαν τις δράσεις τους στον δικό τους τομέα. Η πολύχρονη εμπειρία του συνεταιρισμού σε θέματα κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην κοινωνία της Φωκίδας. Μέσα από τον διάλογο με τους τοπικούς φορείς του Δωρικού Τρίπολου, τα στελέχη του συνεταιρισμού προσπάθησαν να αναδείξουν τη δυναμική που μπορούν να δημιουργήσουν οι τοπικές ενώσεις, ώστε να ξεπεράσουν τους αρχικούς φόβους.

Τη στήριξή του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του κέντρου στήριξης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.Α.Λ.Ο) Νομού Φωκίδας, Ευθύμης Καραχάλιος. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις δυνατότητες που θα έχουν οι ομάδες δράσης μέσα από τον θεσμό της κοινωνικής οικονομίας, αλλά και τη δυνατότητα ενίσχυσης των προσπαθειών τους σε θέματα συλλογικής επιχειρηματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο στήριξης (Κ.Α.Λ.Ο) Νομού Φωκίδας είναι και το μοναδικό που λειτουργεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των ομιλιών, ο Γιώργος Αποστολίδης, σύμβουλος επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε συνδυασμό με τη χρήση οικιστικών χωρών σύμφωνα με το σύστημα Αirbnb.

Δημιουργία σημείων πώλησης τοπικών προϊόντων

Αναλυτική αναφορά για την προβολή της Δωρίδας, αλλά και τοπικών προϊόντων της έκανε ο αντιπρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας, Μιχάλης Δρίτσας, μηχανολόγος – μηχανικός και οικονομολόγος. Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και με τεκμηριωμένα παραδείγματα από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και του εξωτερικού προσπάθησε να αναδείξει τις δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από απλές πρακτικές και δυνατότητες.

Στον τομέα του τουρισμού αναφέρθηκε σε εναλλακτικές μορφές θεματικού τουρισμού και ειδικά στην αναρρίχηση λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου. Μάλιστα, απηύθυνε πρόσκληση στον κτηνοτροφικό κόσμο της Δωρίδας, προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια, μέσα από τη δημιουργία ενός κέντρου κτηνοτροφικής ενημέρωσης και πληροφόρησης.

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας» τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο κ. Δρίτσας. «Η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει σε έναν μόνο τομέα, πρέπει να συνθέσουμε όλες εκείνες τις δυνατότητες που έχουμε, ώστε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον αγροτικό τομέα».

Στόχος του φορέα είναι η δημιουργία τεσσάρων σημείων πώλησης αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή. Το κάθε χωριό, όπως αναφέρει ο κ. Δρίτσας, «θα έχει από ένα σημείο πώλησης και το τέταρτο θα βρίσκεται στην Αθήνα, ώστε με τον τρόπο αυτόν να καταναλώνουμε τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας και παράλληλα να ενισχύουμε τις δράσεις του».

Τέλος, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσίασαν τις δικές τους θέσεις για το εγχείρημα, βάζοντας τους δικούς τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Εξέφρασαν, πάντως, τη συμπαράστασή τους σε αυτή την προσπάθεια, μέσα από τον θεσμικό ρόλο που επιτελούν.