Κομοτηνή: Τα σιτηρά της οργής

Κομοτηνή: Τα σιτηρά της οργής

Μια μέτρια χρονιά ήταν η φετινή για τους παραγωγούς σιτηρών. Μπορεί η στρεμματική απόδοση να κρίνεται ικανοποιητική, ωστόσο, οι τιμές πώλησης δεν σκορπούν χαμόγελα κι αισιοδοξία στους παραγωγούς.

«Μέτρια» περιγράφει αγρότης την φετινή παραγωγή και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει « οι βροχές που έπεσαν την τελευταία στιγμή δεν ήταν αυτές που χρειαζόντουσαν και όταν τις είχαν ανάγκη τα σπαρτά» .
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό το «μέτρια;» Η απόδοση των «σκληρών» σιταριών κυμαίνεται μεταξύ 300-400 κιλά το στρέμμα. Οι καλλιέργειες των κριθαριών πήγαν καλύτερα με 500 και 600 κιλά, σύμφωνα με αγρότη της περιοχής της Αιγείρου, υπάρχουν παραγωγοί που έπιασαν 700 και 800 κιλά το στρέμμα, αλλά πολλοί λίγοι…

«Τα κιλά είναι καλά, οι τιμές όχι» δηλώνει αγρότης από την ίδια περιοχή και σημειώνει « Ακόμη δεν ξέρουμε τι τιμές θα δοθούν στα «μαλακά» σιτάρια και τι στα «σκληρά». Εκτός από αυτά για τα οποία έγιναν συμβάσεις με την Βεργίνα, με τον Σταυρακάρα, οπότε είναι γνωστές ήδη» λέει και εξηγεί «Τα κριθάρια για την Βεργίνα πηγαίνουν προς 19 λεπτά το κιλό, τα κριθάρια για την Amstel προς 17,5 κλεπτά το κιλό. Τα δε κριθάρια που δεν είναι με σύμβαση δεν γνωρίζουμε πόσο θα πωληθούν. Αυτή την στιγμή οι έμποροι δίνουν δέκα λεπτά έναντι το κιλό.»

Οι αγρότες, παραγωγοί σιτηρών χρησιμοποιούν μια φράση για να περιγράψουν το αποτέλεσμα της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς: «Είσαι με τα τσαρούχια μέσα»εννοώντας πως δεν καλύπτουν τα έξοδα παραγωγής. Παράλληλα, σημειώνουν « Κρίμα για τον αγρότη. Το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό παρά το γεγονός ότι ο ΦΠΑ κατέβηκε από το 24 στο 13% οι τιμές στα αγροτικά εφόδια δεν έχουν αλλάξει . Ενώ για τα σιτάρια οι τιμές είναι περσινές ή χαμηλότερες από πέρσι.»
Όπως σημειώνουν βλέπουν να γίνονται από τους ενδιαφερόμενους εισαγωγές σιτηρών από την Βουλγαρία. «Το εμπόριο δεν σταματά, βρίσκουν αλλού με καλύτερες τιμές και φέρνουν, συνεννοούνται και οι έμποροι και δίνουν τις ίδιες εξευτελιστικές τιμές .»

Υπάρχει λύση σ’ αυτό το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί; Τους ρωτάμε και σημειώνουν χωρίς δεύτερη σκέψη «Πρέπει οι αγρότες να συσπειρωθούν, να γίνουν ομάδες παραγωγών να μπορούμε να διαπραγματευτούμε το προϊόν για να πάρουμε καλύτερη τιμή, αλλιώς θα είμαστε στο έλεος των εμπόρων και θα μας κάνουν ό,τι θέλουν.»

Ανεβαίνουν στα σιλό κι αναχωρούν παίρνοντας την παράγωγη στις αποθήκες τους έχοντας, όμως, αφήσει αναπάντητο ένα ακόμη ερώτημα «Γιατί δεν κάνουν αυτό που τόσο εύστοχα περιγράφουν και που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο;»

Πηγή: ert.gr