Ξερό Φασόλι: Καλό το ξεκίνημα, δύσκολος ο Ιούλιος

Της Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνει να είναι η φετινή χρονιά για τη χώρα μας, στις παραδοσιακές περιοχές παραγωγής φασολιού. Διαφορετική, όμως, εικόνα παρουσιάζει η Θεσσαλία, όπου τα περσινά αποθέματα δημιουργούν αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον του ξερού φασολιού. Το βλέμμα των περισσότερων παραγωγών είναι στραμμένο στις θερμοκρασίες του Ιουλίου, διότι θα επηρεάσουν σε μεγάλο ποσοστό την καρποφορία των λοβών. Οι πρώτες συλλογές αναμένονται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μειωμένες οι εκτάσεις, κίνδυνος από τη ζέστη

Τα αποθέματα της περσινής παραγωγής και οι χαμηλές τιμές των φασολιών έστρεψαν το ενδιαφέρον των παραγωγών σε άλλες καλλιέργειες. Με σπορές που ξεκίνησαν στα μέσα Απριλίου ήδη τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Όπως μας εξηγεί ο Δήμος Κατσής, γεωπόνος από τις Σοφάδες, «τα περσινά αποθέματα προβλημάτισαν τους παραγωγούς οσπρίων, με αποτέλεσμα να έχουμε για τη φετινή περίοδο λιγότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Οι ποικιλίες φασολιού Πυργετός και Νόρτρον καλύπτουν το σύνολο της παραγωγής και αν ευνοηθούμε από τον καιρό, θα έχουμε και καλές αποδόσεις».

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Επίσπορα τα φασόλια στη Βοιωτία

Τα αλώνια των σιτηρών περιμένουν οι αγρότες της Βοιωτίας για να ξεκινήσουν τις σπορές των φασολιών. Τα χορόζια, καθώς και οι χάντρες αποτελούν τις βασικές ποικιλίες, τις οποίες καλλιεργούν οι παραγωγοί της περιοχής. Δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και ήδη έχουν προγραμματιστεί οι σπορές για το επόμενο διάστημα.

ΛΗΜΝΟΣ

Ξεχωρίζει το Ασπρομύτικο

Στην παραδοσιακή καλλιέργεια του φασολιού επιμένουν οι παραγωγοί της Λήμνου. Από τα 6.000 στρέμματα που σπέρνονται κάθε χρόνο στο νησί τα μισά αφορούν την ποικιλία Ασπρομύτικο. Αναφορικά με την καλλιέργεια του φασολιού ο Φάνης Καρανικόλας, γεωπόνος της ΔΑΟΚ Λήμνου, μας δήλωσε: «Έχει ξεκινήσει το φύτρωμα των φασολιών χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Το Ασπρομύτικο καλύπτει το 50% των καλλιεργουμένων εκτάσεων και ο λοβός του συλλέγεται ως νωπός. Αυτά που περισσεύουν ξεραίνονται και, στη συνέχεια, γίνεται η διαδικασία του αλωνισμού. Οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται από 80 έως 120 κιλά το στρέμμα».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Οι θερμοκρασίες του Ιουλίου θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Ο Φώτης Φιλιππίδης είναι μέλος του Συνεταιρισμού Ορεινών Προϊόντων Κάτω Νευροκοπίου. Καλλιεργούν φασόλια βέργας, γνήσια μπαρμπούνια και τις τοπικές φυλές γίγαντας ελέφαντας και άσπρο φασόλι πλακέ Νευροκοπίου που χαρακτηρίστηκαν ΠΓΕ. Αποτιμώντας τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, σημειώνει ότι τα καιρικά φαινόμενα είναι ευνοϊκά, καθώς οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

«Η σπορά έγινε στην ώρα της, τα φασόλια φύτρωσαν, είμαστε στη διαδικασία του βεργώματος και ακολουθεί το πότισμα, το λίπασμα», αναφέρει. Η σοδειά θα κριθεί τον Ιούλιο, από τις αρχές μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. «Αυτές είναι κρίσιμες μέρες για την παραγωγή, την κάρπωση» εξηγεί, αναφέροντας ότι εχθρός είναι ο λίβας.

Στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου, σπάρθηκαν περίπου 4.000 στρέμματα, κυρίως σε Κατάφυτο και Βαθύτοπο, όπου πρωταγωνιστούν οι γίγαντες. Τονίζει ότι η καλλιέργεια φασολιού απαιτεί χειρωνακτική εργασία και δεν βρίσκουν εργάτες να βεργώσουν. «Το τσάπισμα, το βοτάνισμα γίνονται με το χέρι. Είμαστε παραδοσιακοί φασουλοπαραγωγοί», τονίζει.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ξεκίνησαν το καλάμωμα των φυτών

Στο αρχικό στάδιο βρίσκονται οι αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιού στις Πρέσπες. Από το δεύτερο φύλλο του φυτού μπαίνουν τα καλάμια για τη στήριξη του φυτού με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Η γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασουλοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, Μιχαϊλίδου Σόνια, δηλώνει ότι «η καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε χωρίς σημαντικά προβλήματα. Οι παραγωγοί συνεχίζουν τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, εφαρμόζοντας τα πιστοποιητικά ποιότητας Αgro 1&2 με τις γνωστές τοπικές ποικιλίες γίγαντες και χονδρόσπερμα».