Ξερό κρεμμύδι: Στα ύψη οι τιμές στη λιανική, εν αναμονή της νέας συγκομιδής

Ανάρπαστα γίνονται από την αγορά τα τελευταία εγχώρια κρεμμύδια που υπάρχουν στα ψυγεία παραγωγών και εμπόρων αυτή την περίοδο, εν αναμονή της συγκομιδής των χειμωνιάτικων φυτεύσεων. Όπως όλα δείχνουν, στην «κρεμμυδομάνα» Θήβα, που έχει το 80% της παραγωγής της χώρας, το μάζεμα θα αναβληθεί για 20 μέρες λόγω περονόσπορου.

Τις προηγούμενες μέρες στα σούπερ μάρκετ, το ελληνικό –σύμφωνα πάντα με τη σχετική ένδειξη– κόκκινο κρεμμύδι πωλούνταν μέχρι και 1,25 ευρώ το κιλό και το λευκό μέχρι 1,19 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή, την ανατιμητική τάση καταγράφει και το δελτίο της κεντρικής λαχαναγοράς της Αθήνας, όπου πριν από τρεις μέρες η τιμή για το εγχώριο διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στα 75 λεπτά, έναντι 70 λεπτών μία εβδομάδα νωρίτερα. «Είναι πολύ λίγες οι ποσότητες που έχουμε στα χέρια μας ακόμη. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή πουλάμε 68-70 λεπτά τα κόκκινα, όταν πριν από δύο μήνες τα πουλάγαμε 40 λεπτά περίπου», μας είπε ο παραγωγός από τη Θήβα, Δημήτρης Ματάλας.

Όσον αφορά την τρέχουσα καλλιέργεια, ο περονόσπορος που ταλαιπωρεί φέτος τους παραγωγούς αυξάνει το κόστος των εισροών, καθώς, όπως σημειώνει ο παραγωγός, «δεν προλαβαίνουμε να ραντίζουμε. Κάθε εβδομάδα και ράντισμα». Προς το παρόν, δεν μπορεί να σταθμιστεί με ακρίβεια το ποσοστό της απώλειας από τον μύκητα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον γεωπόνο από την ίδια περιοχή, Χρήστο Κουρούνη, το εύρος της απώλειας στην παραγωγή μπορεί να κυμανθεί από 10% μέχρι και 20%, με την επισήμανση ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Θετικές προοπτικές για εξαγωγές

Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτο είναι ότι τα πρώτα μηνύματα από την αγορά και οι εκτιμήσεις ενόψει της νέας σεζόν είναι ότι η νέα συγκομιδή θα φέρει χαμόγελα στους παραγωγούς σε επίπεδο εμπορίας, εφόσον συνδυαστεί με αποδόσεις που θα έχουν μεν απώλειες, αλλά «εντός πλαισίου».

Όπως μας είπε ο παραγωγός και έμπορος από την Ελάτεια, Γιάννης Σταύρου, «εκτιμώ ότι οι τιμές του κρεμμυδιού που θα βγει Απρίλη-Μάη και θα πωλείται μέχρι τον Αύγουστο, που θα βγουν οι ανοιξιάτικες φυτεύσεις, θα είναι υψηλές, γιατί υπάρχουν προβλήματα, υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας, στον εφοδιασμό χωρών που δεν έχουν δικά τους, άρα θα γίνουν και εξαγωγές».

Ήδη, όπως συμπληρώνει χαρακτηριστικά, εκφράζεται ενδιαφέρον από αραβικές χώρες, οι οποίες προμηθεύονταν σε μεγάλο ποσοστό από την Ινδία, το οποίο προδιαγράφει θετικές προοπτικές.

Στα 50 λεπτά το κιλό τα πρώιμα της Λακωνίας

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η συγκομιδή των πρώιμων ξανθών κρεμμυδιών στη Λακωνία, που είναι η πιο πρώιμη περιοχή της χώρας. Τα ξανθά αντιστοιχούν περίπου στο 10% της συνολικής καλλιέργειας κρεμμυδιών της περιοχής, με τη συντριπτική πλειοψηφία, περίπου 80% των κόκκινων, να μπαίνει σε παραγωγή περίπου στις 15-20 Απριλίου μαζί με τα ντόπια Βατικιώτικα, που τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν το 10%. Μετά από μια καλλιεργητική περίοδο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, οι αποδόσεις και η ποιότητα της παραγωγής είναι ικανοποιητικές.

Όπως μας είπε ο παραγωγός Γιάννης Στούμπος, οι αποδόσεις ανέρχονται περίπου σε 4,5 τόνους το στρέμμα. Όσο για τη ζήτηση, παρατηρείται αυξημένη από τα σούπερ μάρκετ, στα οποία φαίνεται να μετατοπίστηκε ένα μέρος της κατανάλωσης λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τις πρώτες τιμές για τον παραγωγό να διαμορφώνονται στα 50 λεπτά το κιλό.