Οι κτηνοτρόφοι της Βοιωτίας που κλείνουν την πόρτα στους εμπόρους

«Αποφασίσαμε το προϊόν πλέον να μην το διαθέτουμε σε εμπόρους, αλλά να τυροκομήσουμε από μόνοι μας, με δική μας ταυτότητα»

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Μέσα από δυσκολίες, αλλά με πίστη στους στόχους και την αναβίωση της ιδέας του συνεργατισμού, 36 κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Βοιωτίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν να στηρίξουν το εισόδημά τους και, παράλληλα, να παράγουν προϊόντα με τη δική τους ταυτότητα. Η απόφαση ελήφθη το καλοκαίρι και μέσα σε λίγους μήνες ξεκίνησαν τη διαδικασία της τυροκόμησης. Αρωγός στα πρώτα βήματα της προσπάθειάς τους η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, καθώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Αισιόδοξος για την πορεία, αλλά και τις προοπτικές του συνεταιρισμού δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της οργάνωσης, Δημήτρης Δανιάς: «Ξεκινήσαμε τη λειτουργία του συνεταιρισμού στα μέσα Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας μία έκταση 100 χιλιομέτρων, από τη Θήβα μέχρι και την Αράχωβα. Τα ιδρυτικά μέλη στο ξεκίνημα ήταν 21, αυτήν τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι 36 και έχουμε αιτήσεις για περίπου 70 παραγωγούς. Ο λόγος της δημιουργίας του συνεταιρισμού ήταν οι πιέσεις που δεχόμασταν ως προς το θέμα των τιμών. Αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και από κοινού να κάνουμε τα επόμενα βήματα».

Πρώτο βήμα η συνεργασία για την τυροκόμηση

«Αποφασίσαμε το προϊόν πλέον να μην το διαθέτουμε σε εμπόρους, αλλά να τυροκομήσουμε από μόνοι μας, με δική μας ταυτότητα», εξηγεί. «Για τον λόγο αυτόν, ξεκινήσαμε τη συνεργασία με τυροκομική μονάδα, η οποία θα αναλάβει για λογαριασμό μας φασόν το γάλα μας και θα παράγει προϊόντα με πρώτη ύλη που θα προέρχεται από μας. Ήδη, από αυτές τις μέρες, έχει ξεκινήσει η τυροκόμηση και μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Ξεκινάμε παράγοντας φέτα, γιατί θα αποτελέσει το σημαντικότερο προϊόν μας που θα αναδεικνύει τη ρουμελιώτικη ταυτότητά μας. Θα παραγάγουμε, επίσης, βούτυρο, κατσικίσιο γάλα, καθώς και άλλα προϊόντα. Το τυροκομείο με το οποίο συνεργαζόμαστε έχει όλες εκείνες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που απαιτούνται, ώστε τα προϊόντα μας να είναι ποιοτικά και ασφαλή. Ο τυροκόμος παράλληλα είναι και μέλος της ομάδας μας».

Ο ίδιος καταλήγει, λέγοντας ότι «διαχειριζόμαστε σε ημερήσια βάση περίπου 2 τόνους γάλακτος. Συνεργαζόμαστε, επίσης, με εταιρεία διανομής για την προώθηση των προϊόντων σε τρεις νομούς της περιοχής μας. Τα προϊόντα μας θέλουμε να έχουν τη δική μας ταυτότητα και αυτό θα αποτελέσει το ισχυρό brand. Προσπαθούμε τα προϊόντα που παράγουμε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ακόμα και η συσκευασία που χρησιμοποιούμε είναι 100% βιοδιασπώμενη».

Συμμετοχή σε προγράμματα του ΠΑΑ

«Ο συνεταιρισμός μας έχει ενταχθεί στο Μέτρο 9, πράγμα που επιτεύχθηκε σε συνεργασία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Προωθούμε επίσης και την ένταξή μας στο Μέτρο 16. Μέσα από αυτήν τη δράση, κάνουμε πράξη την έννοια των συνεργειών και ενισχύουμε την τοπική ταυτότητα και οικονομία. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, καθώς δίνουμε μεγάλη έμφαση στην επιστημονική γνώση, η οποία πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος, από τη διατροφή των ζώων μέχρι και το τελικό προϊόν.

Οι επόμενες κινήσεις μας αφορούν την προώθηση των προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού, με στόχο πάντα να πάρουμε την προστιθέμενη αξία από το προϊόν που παράγουμε. Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Βοιωτίας, όπως και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προϊόντα μας στις αγορές του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτόν, προγραμματίζουμε να συμμετάσχουμε σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».