Κυριακάτικη εκδρομή στους «Δρόμους του κρασιού»

Κυριακάτικη εκδρομή στους «Δρόμους του κρασιού»

Και μόνο η αίσθηση ότι είστε σε «Δρόμους του κρασιού» αρκεί για να σας φτιάξει την διάθεση. Όταν μάλιστα μπορεί να συνδυαστεί με καλό φαγητό, αξιόλογα σημεία και ανοιξιάτικο καιρό. 

Ξεκινήστε ανατολικά προς Καβάλα και μετά την Ν.Καρβάλη στρίψτε βόρεια ανηφορίζοντας προς Χαλκερό και το πανέμορφο χωριό Παλιά Καβάλα (9 χλμ από την Ε.Ο.). Εκτός από τις ταβέρνες και την θέα στα ανοιξιάτικα βουνά θα δείτε το «Οινοποιείο Λαλίκου» που βγάζει εξαιρετικό ροζέ αλλά και άλλες ετικέτες με καλό κρασί. Υπόψη ότι δίπλα στο οινοποιείο λειτουργεί ψησταριά με ωραία και δροσερή αυλή. Μην παραλείψετε φεύγοντας να κάνετε στάση στον ανακαινισμένο επισκέψιμο νερόμυλο (Φεστιβάλ Wood Water Wild). Από εδώ αρχίζει το «Μονοπάτι νερού». Μια διαδρομή 8 χλμ που καταλήγει στις «Καμάρες» και την συνοικία Παναγία της Καβάλας.

Κατηφορίζετε στον Αμυγδαλεώνα και συνεχίζετε προς Δράμα. Ακολουθώντας την μυρωδιά από «Δρόμους του κρασιού» πηγαίνετε στο κεφαλοχώρι Άγιος Αθανάσιος.Στην είσοδο υπάρχει το οικογενειακό «Οινοποιείο Μιχαηλίδη», αυτό όμως που αξίζει είναι η διαδρομή προς Αγορά και το «Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη», που θα σας χαρίσει υπέροχες φυσιολατρικές εικόνες αυθεντικής πατριδογνωσίας. Θα επιστρέψετε στην Δράμα μέσω Ανδριανής .

Αν δεν σταματήστε στον Άγιο Αθανάσιο, θα το κάνετε στην «μαρτυρική» κωμόπολη του Δοξάτου. Μπορείτε να συνεχίστε δυτικά προς Μικροχώρι και «Κτήμα Τέχνη του Οίνου» (6 χλμ και άλλα 5 για Δράμα). Ακόμη πιο όμορφη είναι η ανατολικήοδική επιλογή που περνά από το κέντρο του Δοξάτου και το μνημείο ολοκαυτώματος, συνεχίζοντας προς Ανδριανή (3 χλμ). Θα δείτε το «μοναστηριακού» τύπου και αρχιτεκτονικής οινοποιείο «Οινογέννεσις». Εκτός της εντυπωσιακής μεγαλοπρέπειας ευθύνεται για τους «Φεγγίτες» και μια σειρά από επώνυμες ετικέτες κρασιού διαφόρων ποικιλιών.

Στο ενδιάμεσο της διαδρομής Δοξάτο – Ανδριανή βρίσκεται και το «βαρύ χαρτί» στους «Δρόμους του κρασιού» στην περιοχή. Το «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη» είναι από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα. Ο άλλοτε πρώην μαρμαράς της Δράμας συνεχίζει να μεγαλουργεί με το κρασί που φτιάχνει με πολλές εξαγωγές και δυνατή Πανελλήνια παρουσία.

Στην Ανδριανή μπορείτε να επισκεφτείτε το «Κτήμα Γέννημα Ψυχής» όπου ο Κρητικός Μανωλεσάκης δημιουργεί κρασί και αποστάγματα μακριά από την πατρίδα του και δίπλα στο πανέμορφο χωριό όπου έχει εγκατασταθεί. Εκτός της ξενάγησης προσφέρει και όμορφες βόλτες με άλογα στους αμπελώνες του. Δείτε το πάρκο φύλαξης θηραμάτων κυνηγιού και τον εκπαιδευτή γερακιών στην Αγορά.

Στην Δράμα βρίσκεται η κατάληξη της εκδρομής στους «Δρόμους του Κρασιού», αφήνοντας την περιοχή Προσοτσάνης (οινοποιείο Παυλίδη) για επόμενη εξόρμηση. Στην όμορφη πόλη της Μακεδονίας θα κάνετε απολογισμό των εμπειριών που αποκομίσατε. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι δοκιμάζοντας νοστιμιές στο «Ροδόσταμο», «Παστουρμάς» και «Αυλή του Ήδωνα» και ολοκληρώνοντας την γευσιγνωσία σας με Δραμινό κρασί !

 

Πηγή: alliotikesprotaseis.gr