Λευκό κρεμμύδι: Μετά Βαΐων… και καλών τιμών βγαίνει στην αγορά

ΘΗΒΑ: Ξεκίνησε η συλλογή του λευκού κρεμμυδιού

Λ ίγες μέρες πριν από τη συγκομιδή του λευκού κρεμμυδιού βρίσκονται οι παραγωγοί στη Στερεά Ελλάδα. Όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία, η εξελικτική πορεία του φυτού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο βολβός έχει σχηματιστεί και άρα είναι έτοιμος να συλλεχθεί και να μπει στην αγορά. Η καλλιέργεια εξελίχθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο κατά τη οποία είχαν παρουσιαστεί σοβαρές μυκητολογικές προσβολές. Την εβδομάδα που έρχεται θα ξεκινήσουν οι πρώτες κοπές στις πρωιμότερες περιοχές της Θήβας, της Φθιώτιδας, καθώς και στην Εύβοια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο καλός καιρός και η απουσία βροχοπτώσεων.

Την ομαλή πορεία της παραγωγής επισημαίνει και ο Δημήτρης Κίσσας, παραγωγός κρεμμυδιού από τη Θήβα: «Η παραγωγή, αυτή την περίοδο, είναι πολύ σημαντική, καθώς έρχεται να καλύψει την έλλειψη ελληνικού κρεμμυδιού στην αγορά. Θα προσπαθήσουμε ακόμα και με δύσκολες συνθήκες να προμηθεύσουμε με ελληνικό κρεμμύδι την αγορά τις μέρες των γιορτών του Πάσχα. Το φυτό σχεδόν ολοκληρώνει τον κύκλο του και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουμε τη συλλογή. Εκτός από τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, δεν είχαμε σημαντικά προβλήματα από ασθένειες, όπως την περσινή περίοδο».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Κίσσας εστίασε στην έλλειψη του κρεμμυδιού από την αγορά και πώς αυτό θα επηρεάσει και το εισόδημα του παραγωγού: «Οι κινήσεις των εμπόρων για την αγορά του προϊόντος είναι έντονες και όλα δείχνουν ότι η τιμή παραγωγού θα διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τα κρεμμύδια που υπάρχουν, αυτήν τη στιγμή, στην αγορά είναι εισαγόμενα και πολλά από αυτά προέρχονται από τρίτες χώρες. Είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα σε σύγκριση με τα δικά μας».

Η πρωιμότητα του λευκού κρεμμυδιού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ειδικά στη Θήβα αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική αγροτική οικονομία. Το προϊόν κατευθύνεται κυρίως στην αγορά της Αθήνας, ενώ κάποιες λίγες πλεονάζουσες ποσότητες εξάγονται κυρίως στις βαλκανικές χώρες. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η τεχνογνωσία για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού είναι μεγάλη και οι υποδομές που υπάρχουν είναι σε θέση να στηρίξουν μία πιο δυναμική εξαγωγική πολιτική. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα, οι κινήσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η απουσία της συλλογικής επιχειρηματικότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά αυτή την προοπτική.