Έθεσε ψηλά τον πήχη σε Καρδίτσα και Τρίκαλα ο Μ. Βορίδης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, μεταξύ άλλων την Κυριακή από τα Τρίκαλα σε εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΗΜΤΟ Τρικάλων αναφέρθηκε στον απολογισμό των σημαντικότερων δράσεων που έχει επιτύχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς επίσης και τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει πολύ πιο πέρα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, έχοντας δημιουργήσει προϋποθέσεις, που θα οδηγήσουν στην επίλυση μίας σειράς ζητημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο για χρόνια.

Μίλησε για μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της μείωσης του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και της δραστικής μείωσης του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9%.

Ενώ, σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, τόνισε πως επήλθε μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, ενώ θα ακολουθήσει και επιπλέον μείωση κατά 8% εντός του 2020. Παράλληλα διατηρήθηκε σταθερό το αφορολόγητο, κ.ά. “Πρόκειται για μέτρα που ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα, στοχεύοντας στην εξασφάλιση ενός ικανού και αξιοπρεπέστατου εισοδήματος στους αγρότες”.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσερχόμενος στο χώρο της εκδήλωσης έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Η αφορμή για την παρουσία μου εδώ είναι η κοπή της πίτας. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που είμαι κοντά με τις κομματικές μου οργανώσεις, οι οποίες και μετά τις εκλογές εξακολουθούν να παίζουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Βέβαια η ιδιότητά μου ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, συνδυασμένη με το γεγονός ότι τα Τρίκαλα είναι μια κατεξοχήν αγροτική, κτηνοτροφική περιοχή, νομίζω θα δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε και το έργο που έχουμε κάνει αυτό το εξάμηνο στην κυβέρνηση, αλλά και κυρίως το πρόγραμμα το οποίο έχουμε προκειμένου να ενισχύσουμε το εισόδημα των παραγωγών, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και με αυτόν τον τρόπο να διεκδικήσουμε όσο δυνατόν περισσότερη και μεγαλύτερη συμμετοχή στην οικονομική ζωή του τόπου, για τον πρωτογενή τομέα”.

«Θέλουμε να είμαστε η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα»

«Έχουμε μια φιλοδοξία σε αυτή την κυβέρνηση. Θέλουμε να είμαστε η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων αργά το Σάββατο 12/1 από την Καρδίτσα, στο πλαίσιο εκδήλωσης κοπής της καθιερωμένης πίτας, από τη ΔΗΜΤΟ Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, όπου βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ίδιος, εν συντομία αναφέρθηκε στον πρόσφατο απολογισμό των σημαντικότερων δράσεων που έχει επιτύχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς επίσης και στους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020.

Πρόκειται για δράσεις, όπως ανέφερε, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής, στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών αλλά και στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να καταστεί μια ελκυστική προοπτική.

Μιλώντας για τον αγροτικό κόσμο, είπε: «Οι σπουδαίοι Έλληνες πατριώτες – αγρότες, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της παράταξής μας, και τη ραχοκοκαλιά της ταυτότητάς μας».

Επίσης ο κ. Βορίδης, σημείωσε πως συντελείται σε όλη τη χώρα μας μια μεγάλη αλλαγή. Ο ίδιος όμως δεν παρέλειψε να τονίσει πως «υπάρχει ένας κίνδυνος να ξεχάσουμε τι περάσαμε 4,5 χρόνια, τι αφήσαμε πίσω μας». Μιλώντας για την σημερινή κυβέρνηση, τόνισε πως η «κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί με έναν πολύ συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, και κυριολεκτικά αναμετριέται με αυτό, ένα πρόγραμμα το οποίο είχε εξαγγείλει, αναλυτικά, λεπτομερειακά προ των εκλογών».

«Η ανάλυση αυτού του προγράμματος, το γεγονός ότι όλα αυτά είχαν διατυπωθεί, στους πολίτες με έναν σαφή και ειλικρινή τρόπο, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, ή οποιασδήποτε άλλης προσέγγισης. Και το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό είχε εγκριθεί από τους πολίτες, αυτό είναι που διαμορφώνει ένα πρώτο πεδίο και σύγκρισης αλλά και άσκησης πολιτικής. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αυτή τους πρώτους επτά μήνες, εκείνο που κάνει είναι βήμα – βήμα, σημείο – σημείο, τομέα – τομέα κυβερνητικής πολιτικής, να υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα», ανέφερε ο υπουργός.

Μιλώντας τέλος, για την αγροτική παραγωγή ανέφερε πως αυτή έχει τελείως διαφορετικά προβλήματα και τελείως διαφορετικά προτάγματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, οφείλουμε να χτίσουμε την ανταγωνιστικότητά της, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι ζούμε στο περιβάλλον των παγκοσμιοποιημένων αγορών, και οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδιο αυτών των αγορών προκειμένου να εξασφαλίσουμε εισόδημα στους αγρότες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ