Μαζεύουν τα πρώτα κεράσια στα χωριά του Γιακά

kerasi-rodopi

Καλή προοιωνίζεται η παραγωγή για το διάσημο κεράσι της Ροδόπης που κυριαρχεί στα λεγόμενα χωριά του Γιακά, όπως το Αγίασμα, ο Σώστης, η Φωλιά, τα Θάμνα, ο Μίσχος, η Δύμη και οι Ασώματοι, σύμφωνα με τον παραγωγό Γκαλήπ Χουσεΐν. Οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται από ζέστη, οι παραγωγοί δεν αντιμετώπισαν βροχοπτώσεις και από σήμερα ξεκινάει η συγκομιδή με την ποικιλία Early Lory, ενώ ακολουθούν τα Burlat. «Τα δέντρα αυξήθηκαν περίπου σε ποσοστό 20%. Επιπλέον, προστέθηκαν καινούργιες ποικιλίες, αλλά και νέοι παραγωγοί και μάλιστα σε άλλα χωριά κι όχι μόνο στην περιοχή μας. Φέτος, μπήκε κεράσι στον Πολύανθο, καθώς και στη Φιλύρα και τα Αρριανά», περιγράφει.

Ο κ. Χουσεΐν εξηγεί ότι ο καπνός και οι άλλες καλλιέργειες υποχωρούν λόγω χαμηλών τιμών, γι’ αυτό αρκετοί παραγωγοί στρέφονται στο κεράσι, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερο εισόδημα και βέβαια την επιβίωσή τους. «Η τιμή είναι σταθερή και οι παραγωγοί είναι ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι για το μέλλον του κερασιού».

Η παρουσία της υπερσύγχρονης μονάδας διαλογής και συσκευασίας κερασιού YAKA IKE στη Δύμη εδώ κι έναν χρόνο συνετέλεσε σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής. «Τα θρακιώτικα κεράσια φημίζονται για την ποιότητά τους.

Έφτασαν μέχρι τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ και φυσικά στην Ευρώπη. Φέτος, οι παραγγελίες είναι περισσότερες», σημειώνει.

Ο ίδιος αξιολογεί πως η αύξηση των κερασοπαραγωγών θα λειτουργήσει θετικά για το προϊόν, γιατί η αυξημένη ποσότητα σε συνδυασμό με την ποιότητα Α δημιουργεί διαπραγματευτική αξία.  

Μισά – μισά

Φέτος, η αναλογία σε πρώιμα – όψιμα κεράσια είναι 50-50. «Πέρυσι, είχαμε υποστεί μεγάλες ζημιές από δύο μεγάλες χαλαζοπτώσεις, αλλά ευτυχώς ο ΕΛΓΑ λειτούργησε καλά και πήραμε αποζημίωση», θυμίζει.

Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ: Πλώρη για Ασία βάζει το κεράσι του Γιακά Ροδόπης

Ο κ. Χουσεΐν δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς θα είναι οι φετινές τιμές, αλλά εκτιμά ότι θα κινηθούν στα περσινά ικανοποιητικά επίπεδα. «Η τιμή στα φρούτα είναι ημερήσια. Πέρυσι, ξεκίνησε με 2 ευρώ, έμεινε στο 1,80 για πολύ καιρό και στο τέλος κατέβηκε στο 1,20, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα».

Αν και το κεράσι είναι ευαίσθητο φρούτο, οι κερασοπαραγωγοί της περιοχής είναι συγκρατημένοι απέναντι στην αντιχαλαζική προστασία, γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Χουσεΐν, «στην πλειοψηφία τους είναι φτωχοί και επιπλέον φοβούνται τα προγράμματα».