Μέλι βελανιδιάς με ταυτότητα από τα Γρεβενά

Στη δημιουργία ταυτότητας για το τοπικό μέλι των Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα ως ενός επώνυμου και αναγνωρισμένου προϊόντος με υψηλή διατροφική αξία στοχεύει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Γρεβενών. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, Κωνσταντίνος Ντούνας, ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για το μέλι της βελανιδιάς, ποικιλία που παράγεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή των Γρεβενών, και οι οποίες θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο προϊόν και θα βοηθήσουν στον εξαγωγικό προσανατολισμό του. «Κάνουμε προσπάθειες να δώσουμε ταυτότητα στην προέλευση του μελιού μας και να μπορέσουμε να το κατηγοριοποιήσουμε, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι αυτό που τρώει είναι μέλι από τα Γρεβενά. Είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά την έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικές οργανώσεις», σημειώνει ο κ. Ντούνας.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του ορεινού μελιού της βελανιδιάς, σημειώνει ότι «είναι σκουρόχρωμο και διαφέρει από τα κλασικά ανθόμελα, καθώς είναι πιο ισχυρό, σε ό,τι αφορά την αντιοξειδωτική του δράση, και έχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία». Το μέλι της βελανιδιάς προσφέρεται απλόχερα από τα δάση της περιοχής και προσελκύει πολλούς μετακινούμενους μελισσοκόμους ως εναλλακτική ανθοφορία. «Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό το μέλι συλλέγεται δύσκολα λόγω καιρικών συνθηκών», επισημαίνει ο κ. Ντούνας.

Ο σύλλογος αριθμεί περίπου 250 ενεργά μέλη, με τον αριθμό των κυψελών, κατά προσέγγιση, να φτάνει τις 15.000 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι νομάδες μελισσοκόμοι. Η συνολική παραγωγή μελιού εκτιμάται ότι αγγίζει τους 100-150 τόνους. «Είναι μια στατιστική εκτίμηση δεκαετίας και υπολογίζοντας ότι κατά μέσο όρο η συγκομιδή είναι 10-15 κιλά ανά κυψέλη. Εάν θελήσουμε να δώσουμε πραγματικά νούμερα, εκτιμώ ότι η παραγωγή σήμερα είναι κάτω από 100 τόνους, αφού η τελευταία τριετία ήταν πάρα πολύ κακή για το μέλι λόγω καιρικών συνθηκών».