Ντομάτα: Mέχρι 50 λεπτά η τιμή παραγωγού για τις καλές πρώιμες

Η εικόνα της φετινής παραγωγής υπαίθριας ντομάτας ποικίλλει, καθώς η tuta absoluta έκανε σποραδικές εμφανίσεις χαμηλής έντασης και χωρίς εξάρσεις. Οι πρώιμες φυτεύσεις στα πιο χαμηλά υψόμετρα έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην αγορά εδώ και 15-20 ημέρες, ενώ μετά τις 20 Ιουλίου αναμένονται οι πιο ορεινές περιοχές.

Το γεγονός ότι ο Ιούνιος δεν χαρακτηρίστηκε από πολύ υψηλές θερμοκρασίες συγκράτησε την ανάπτυξη πληθυσμών tuta, είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο φυτωριούχος από τα Ψαχνά Μιχάλης Κούτρας. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται αυτές τις μέρες με ταβάνι τα 50 λεπτά για τον παραγωγό, καθώς υπάρχει προσφορά καλής ντομάτας. Οι φυτεύσεις που συγκομίζονται αυτές τις μέρες είναι, ως επί το πλείστον, οι χαμηλές αυτοκλαδευόμενες ποικιλίες του Μαρτίου, ενώ οι παραγωγοί ήδη έχουν ξεκινήσει να φυτεύουν την υπαίθρια αναρριχώμενη Ελπίδα.

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η παραγωγή για τις φυτεύσεις Μαρτίου, απώλειες όμως προκάλεσε η προσβολή από ιό σε εκείνες των αρχών Απριλίου, με διακυμάνσεις από χωράφι σε χωράφι, περιγράφει ο παραγωγός Παναγιώτης Ντούνας από την Ερέτρια. Στη λαϊκή, οι παραγωγοί πωλούν αυτές τις μέρες γύρω από το 1 ευρώ με διακυμάνσεις 10-20 λεπτών προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ενώ στη χονδρική φτάνουν τα 50 λεπτά.

Θετική η εικόνα στο Μαντούδι, αντίπαλοι τα έντομα

Το υψηλό κόστος αντιμετώπισης των εχθρών της ντομάτας έχει αυξήσει το συνολικό κόστος της καλλιέργειας, τονίζει από την πλευρά του ο Λουκάς Πολίτης από το Μαντούδι, ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέμματα υπαίθριας ντομάτας και θα αρχίσει να συγκομίζει σε 20 ημέρες περίπου.

Μέχρι στιγμής καταφέρνουμε να κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα τους πληθυσμούς της tuta, με ψεκασμούς, χωρίς, πάντως να ξέρουμε με βεβαιότητα εάν θα είμαστε νικητές. Αυτό θα φανεί στην πορεία

μας είπε ο κ. Πολίτης, ο οποίος με τα μέχρι τώρα δεδομένα βλέπει καλές αποδόσεις και ποιότητα, διευκρινίζοντας πως αυτό σημαίνει 6-7 κιλά/φυτό, από τα οποία τα 4-5 εμπορεύσιμα, δηλαδή χωρίς προσβολές από εχθρούς και σε καλά μεγέθη.

Ο ίδιος τόνισε πως εδώ και δύο χρόνια ο καινούργιος εχθρός για την υπαίθρια ντομάτα είναι το Άκαρι που αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα και η επίπτωσή του φαίνεται στο τέλος της παραγωγής. «Πλέον, δεν μπορώ να πω ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή. Η ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών για την καλλιέργεια έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής στα 30 λεπτά/κιλό, όταν ήταν και κάτω από 20 λεπτά. Τα ακαρεοκτόνα που πιάνουν και τα αβγά έχουν μεγάλο κόστος και απαιτούν πολλαπλές επιλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα ο Μαραθώνας

Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στον Μαραθώνα, όπου άρχισαν να κόβουν από τις 25 Ιουνίου, έχοντας περιορίσει δραστικά την υπαίθρια καλλιέργεια. «Η ποιότητα δεν είναι καλή και οι αποδόσεις είναι χαμηλές. Το πρόβλημα με την Tuta ήταν εκτεταμένο, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές ποσότητες β’ διαλογής και πολύ χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι από άλλες περιοχές υπάρχει πληθώρα καλής ντομάτας», μας είπε χαρακτηριστικά ο γεωπόνος Νίκος Μπουκουβάλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδόσεις περιορίζονται στο ήμισυ μιας κανονικής σεζόν και δεν ξεπερνούν τους 3-3,5 τόνους, γιατί δεν προηγήθηκε καλή καρπόδεση. Στη λαϊκή, όπου κατευθύνεται ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής του Μαραθώνα, οι ίδιοι οι παραγωγοί πωλούν με ταβάνι τα 80 λεπτά.