Μηδική: Αποθέματα και πορεία κτηνοτροφίας καθορίζουν τις σπορές

Ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τους παραγωγούς για τις φθινοπωρινές σπορές μηδικής, ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι η φθινοπωρινή-χειμωνιάτικη καλλιέργεια είναι συνήθως μικρότερη από την ανοιξιάτικη.

Για μείωση της τάξης του 40% στις σπορές τριφυλλιού στη Θεσσαλία κάνει λόγο ο Δήμος Κατσής, γεωπόνος και έμπορος σπόρων και αγροτικών εφοδίων από τους Σοφάδες Καρδίτσας. Ο έμπειρος επαγγελματίας αποδίδει το σημαντικά μειωμένο ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών στο γεγονός ότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να αποσυμφορηθεί η αγορά, γιατί υπάρχει δυσκολία στην απορρόφηση του τριφυλλιού».

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος από τον Ορχομενό, Θεόδωρος Χριστοδούλου, μιλώντας στην «ΥΧ», σημείωσε ότι η μηδική στην ευρύτερη περιοχή κατέχει τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των κτηνοτροφικών φυτών. «Τα στρέμματα που σπέρνονται είναι σταθερά, τουλάχιστον την τελευταία τριετία. Στην Κωπαΐδα, σπέρνονται περίπου 140.000 στρέμματα με τριφύλλι το φθινόπωρο, και εάν υπήρχε ρευστότητα από την πλευρά των κτηνοτρόφων στους οποίους απευθυνόμαστε εμείς από εδώ, σε Κρήτη και νησιά, οι παραγωγοί θα έβαζαν περισσότερο.

Όμως, και για εκείνους είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, που προμηθεύονται τα εντελώς απαραίτητα και ακριβώς την εποχή που τα χρειάζονται, αντί για το καλοκαίρι που είναι φθηνότερο το τριφύλλι». Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλοκαίρι η τιμή παραγωγού ήταν στα 17 λεπτά το κιλό και τώρα στα 23-24 λεπτά, 1-2 λεπτά περισσότερα από πέρσι.

Στη μηδική επικεντρώνεται το ενδιαφέρον και στην Αλίαρτο, όπως αναφέρει ο παραγωγός Βασίλης Παναγιώτου. «Όλες οι άλλες ζωοτροφές είναι συμπληρωματικές. Τις βάζουμε περισσότερο πριν από τις καλοκαιρινές σπορές, όπως είναι τα λαχανικά», μας είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι φθινοπωρινές σπορές μηδικής δεν έχουν μεγάλη έκταση σε σύγκριση με τις ανοιξιάτικες.

«Οι μεγάλες σπορές γίνονται τον Μάρτη, γιατί η καλλιέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι εκτεθειμένη σε παγωνιές, πλημμύρες και ζιζάνια που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Οι ανοιξιάτικες είναι πιο “ασφαλείς”. Εάν βγάλει η μηδική ζιζάνια, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα», σημείωσε.

Στον αντίποδα, στην Αιτωλοακαρνανία η μηδική δεν συγκέντρωσε το ανάλογο ενδιαφέρον των παραγωγών σε σύγκριση με το πέρυσι. «Επιμέρους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν την απόφαση των καλλιεργητών ενδεχομένως να είναι το γεγονός ότι ήταν πολύ βροχερός ο καιρός και δεν ευνοούσε, ώστε να έχει μια καλή πρώτη ανάπτυξη το φυτό», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.