Μώλος Φθιώτιδας: Σημαντικές οι εμπειρίες των φιστικοπαραγωγών από το Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+, 15 μέλη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου – Θερμοπύλες πραγματοποίησαν πρόσφατα επίσκεψη στο Παλέρμο και στο Μπρόντε της Σικελίας. Σε συνεργασία με την CESIE, ενημερώθηκαν στην περιοχή του Παλέρμου από καθηγητές του πανεπιστημίου για θέματα φυτοπροστασίας, καλλιεργητικών τεχνικών και μηχανικής συλλογής. Προκειμένου να δουν τις καλλιέργειες, επισκέφθηκαν και δύο αγροκτήματα στην ίδια περιοχή.

Το Μπρόντε αποτελεί την κατεξοχήν φιστικοπαραγωγό περιοχή της Ιταλίας, γι’ αυτό άλλωστε βρίσκονται εκεί οι περισσότερες μεταποιητικές μονάδες του κελυφωτού φιστικιού. Επισκεπτόμενοι αυτούς τους χώρους, οι παραγωγοί γνώρισαν από κοντά νέες τεχνικές στη μεταποίηση και στη συντήρηση των καρπών της φιστικιάς και άλλες μεθόδους παραγωγής. Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού φιστικοπαραγωγών Μώλου, Βασίλης Ζυγομήτρος «είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε για μία ακόμη φορά πόσο ποιοτικά και ανταγωνιστικά είναι τα προϊόντα μας, αλλά και πόσο υστερούμε στο θέμα της μεταποίησης, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται άλλοι τα προϊόντα μας. Πιστεύω πως τέτοιες επισκέψεις βοηθούν πολύ τους παραγωγούς να αποκτούν γνώσεις, εμπειρίες και, παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα να συγκρίνουν και να αξιολογούν τη δυναμική των προϊόντων τους».

Η ολοκλήρωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το προξενείο του Παλέρμου, το προξενιό της Kατάνιας και άλλους φορείς που συμμετείχαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης.