Μύρισε Κούλουμα και Παράδοση στη Ροδόπη – Αναβίωσαν τα Ισνάφια στην Ξυλαγανή

Μύρισε Κούλουμα και Παράδοση στη Ροδόπη - Αναβίωσαν τα Ισνάφια στην Ξυλαγανή

Μοσχοβόλησε παράδοση, χαλβά και φασολάδα στους οικισμούς των δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών την Καθαρά Δευτέρα προς τιμήν των εθίμων και προς χάρη των κατοίκων και των καλεσμένων. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάστηκε στους οικισμούς της Ροδόπης με παραδοσιακά εδέσματα, μουσική, πολύ χορό και κυρίως χαμόγελα κι ευχές για Καλή Σαρακοστή. Σύλλογοι και δήμοι έδωσαν τα χέρια και συνεργάστηκαν για να προσφέρουν στους συνδαιτημόνες σαρακοστιανά εδέσματα, με πρωταγωνίστριες τη λαγάνα και τη φασολάδα.

Τα Κούλουμα γιορτάστηκαν με επιτυχία στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, με παραδοσιακή γιορτή που στήθηκε σε πολλούς οικισμούς. Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η Ξυλαγανή όπου αναβίωσαν τα  «Ισνάφια» σκορπώντας άφθονο γέλιο. Ένα τρακτέρ με καρότσα ήταν το γαμήλιο όχημα που στολίστηκε με πλεξούδες σκόρδα θυμίζοντας την πάλαι ποτέ χαρακτηριστική καλλιέργεια της περιοχής.

Το έθιμο αναβίωσε μέσα από τη σύμπραξη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, του Συλλόγου Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας Σαπών, του Συλλόγου Ηλικιωμένων Ξυλαγανής, της εθελοντικής διαδικτυακής ομάδας «Βοηθάμε τον τόπο μας» και των επαγγελματιών, υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών. Με την ολοκλήρωση του εθίμου προσφέρθηκαν σαρακοστιανά εδέσματα ελιές, τουρσί, λαγάνα, χαλβάς και χειροποίητοι  λουκουμάδες, ενώ στο γλέντι που στήθηκε στην πλατεία του χωριού πρωταγωνίστησαν η νύφη, ο γαμπρός και η κουμπάρα.

«Τα Ισνάφια τα έφεραν οι προπαππούδες μας» εξηγεί η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής Μαρία Παπαδοπούλου δίνοντας έμφαση στην αγαστή συνεργασία όλων των συλλόγων, των εθελοντών και βέβαια όλων των επαγγελματιών και του δήμου. «Οι επαγγελματίες του χωριού, οι εύποροι, έκαιγαν ένα φελλό, ζωγράφιζαν μια βούλα στο μέτωπο και καλούσαν τον κόσμο να διασκεδάσει» περιγράφει για το παρελθόν του εθίμου που ήθελε οι άντρες να μεταμφιέζονται σε νύφη, γαμπρό, κουμπάρα. Αναβίωσε εκ νέου η γιορτή των επαγγελματιών, τα Ισνάφια σχολιάζει ο δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης ευχαριστώντας τους συλλόγους για τη συμμετοχή και τονίζοντας ότι η παράδοση πρέπει να διατηρηθεί.

Με φασολάδα και χαλβά

Στους οικισμούς του δήμου Κομοτηνής Αίγειρο, Μεσοχώρι, Μικρό Κρανοβούνιο, Γρατινή, Φανάρι οι σύλλογοι πρόσφεραν γιορτινά εδέσματα στους καλεσμένους. Στο Μικρό Κρανοβούνιο από τις 11 το πρωί στην αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών έστησαν γλέντι κατάλληλο για Καθαρά Δευτέρα, ενώ στην Γρατινή ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών δημιούργησε ατμόσφαιρα γιορτής, με χορό και τραγούδι.

Στην Αίγειρο, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής διοργάνωσαν μια μεγάλη γιορτή στην πλατεία που κράτησε μέχρι που βράδιασε. Οι γυναίκες του συλλόγου ξεκίνησαν το μαγείρεμα από τις 7 το πρωί και πρόσφεραν σε όλους ζεστή φασολάδα, κρασί, σπιτικό χαλβά, ταραμοσαλάτα κι ελιές. Σύμφωνα με την πρόεδρο Ελένη Κατσικούδη ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών για πρώτη φορά διοργάνωσε το λαϊκό γλέντι για την Καθαρά Δευτέρα και η αθρόα συμμετοχή του κόσμου τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν. Εξηγεί ότι το παραδοσιακό πιάτο είναι φασόλια με τουρσί και σχεδιάζουν να το παρασκευάσουν στην επόμενη διοργάνωση.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αιγείρου Άννα Πατρωνίδου σχολιάζει πως η πετυχημένη συνταγή είναι η συλλογική εργασία του συλλόγου που αριθμεί 70 μέλη με χαρακτηριστικό ότι πρωταγωνιστούν νέες γυναίκες στη διατήρηση των εθίμων. Το παραδοσιακό μενού της Αιγείρου στο νομό Ροδόπης έχει διακριθεί κι εκτός των τειχών του νομού. Η αγρότισσα Μαρούλα Σκουλαρίδου αναφέρει ότι τρεις γυναίκες μαγείρεψαν πριν δυο χρόνια παραδοσιακά πιάτα όπως κοτόπουλο με πλιγούρι, ιμάμ, σαρμά και διάφορα γλυκά και διακρίθηκαν σε διαγωνισμό γαστρονομίας στη Βουλγαρία μεταξύ τεσσάρων χωρών, Ρωσία, Λευκορωσία και Βουλγαρία και φυσικά Ελλάδα.

Καλή Σαρακοστή.