Η νέα ΚΑΠ θέλει συνεργασίες, αξιοποίηση τεχνολογίας και ποιοτικά προϊόντα

Τα συμπεράσματα από την ημερίδα στη Λάρισα

nea-cap-imerida-larissa

Συμβουλές να επενδύσουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, μειώνοντας το κόστος παραγωγής μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας και κυρίως της ευφυούς γεωργίας, ενημέρωση για το νέο τοπίο που προδιαγράφεται με τη νέα ΚΑΠ, με έμφαση όχι τόσο στην προβλεπόμενη μείωση των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά στην αναδιανομή τους, με προτεραιότητα τους μικρομεσαίους αγρότες και τις περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και ένταση για την υλοποίηση του τρέχοντος ΠΑΑ περιελάμβανε η ημερίδα που διοργάνωσαν στη Λάρισα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας και η Ένωση Νέων Αγροτών, συνεπικουρούμενοι από τοπικούς αγροτικούς φορείς.

Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος της «ΥΧ», Γιώργος Ρούστας, ενώ η παρουσία των παραγωγών ήταν εντυπωσιακά μεγάλη. Σίγουρα το ενδιαφέρον προσέλκυσε η παρουσία τόσο του διευθυντή της Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών, Αξιολογήσεων και Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσσου Χανιώτη, όσο και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπου Κασίμη.

Αξιοποίηση νέας τεχνολογίας και επένδυση σε ποιοτικά προϊόντα

nea-cap-imerida-larissaΟυσιαστικά το μήνυμα που εστάλη στην ημερίδα ήταν πως το νέο τοπίο που προδιαγράφεται με την νέα ΚΑΠ 2021-2027 απαιτεί εγρήγορση, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, συνεργασίες σε όλες τις βαθμίδες και επένδυση σε ποιοτικά προϊόντα διατροφής. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το αναθεωρημένο σχέδιο της ΕΕ που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για τις νέες επιδοτήσεις, οι οποίες θα είναι μειωμένες, αλλά και στοχευμένες. Όπως εξήγησε ο κ. Χανιώτης, «στη νέα ΚΑΠ θα υπάρξει καλύτερη στόχευση στήριξης με τη βελτίωση εσωτερικής σύγκλισης και αναδιανεμητικών πληρωμών, με πιο δίκαιη κατανομή με φθίνουσες περικοπές άνω των 60.000 ευρώ και ανώτατο όριο τα 100.000 ευρώ. Επίσης, ο κ. Χανιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας και της έξυπνης γεωργίας, οι οποίες μαζί με την έναρξη του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων (κάλλιο αργά παρά ποτέ) θα συμβάλουν αποφασιστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Σύνδεση της χρηματοδότησης με την επίτευξη επιδόσεων

Όσον αφορά τον κ. Κασίμη, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των παριστάμενων κτηνοτρόφων για το ζήτημα του καθορισμού των μειονεκτικών περιοχών, ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι με το αναθεωρημένο σχέδιο που προωθείται για τις μειονεκτικές περιοχές, η Θεσσαλία δεν θα αδικηθεί. Υποστήριξε ακόμη ότι θα προκηρυχθούν πριν από τα Χριστούγεννα τα προγράμματα Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και Βιολογικής Γεωργίας (2η πρόσκληση).

Ο κ. Κασίμης εξήγησε πως πλέον δημιουργούνται «κατευθύνσεις γενικών και ειδικών στόχων που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή», ενώ θα υπάρχει «μία σύνδεση της χρηματοδότησης με την επίτευξη επιδόσεων που αφορά τους στόχους της ΚΑΠ. Ενισχύονται οι περιβαλλοντικές παράμετροι της ΚΑΠ που σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να τηρεί αυτούς τους ειδικούς και γενικούς στόχους, οι οποίοι ενσωματώνονται στο στρατηγικό σχέδιο, και θα πρέπει να επιδείξει τέτοιες επιδόσεις που θα αιτιολογούν τη χρηματοδότηση.

Να επιδοτηθούν οι ενεργοί αγρότες και όχι αυτοί του καναπέ μέσω κυρίως της συνδεδεμένης ενίσχυσης και να υπάρξει μια συντονισμένη και πιο κατανοητή ενημέρωση για το νέο τοπίο που διαγράφεται την περίοδο 2021-2027 ζήτησαν στην ημερίδα οι παραγωγοί. Άλλοι πάλι ζήτησαν να σταματήσει το υπουργείο να κάνει κοινωνική πολιτική, όπως φαίνεται ότι έπραξε με την εξισωτική αποζημίωση, διευρύνοντας τη λίστα των δικαιούχων, μειώνοντας όμως τα ποσά και να αγωνιστεί σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ να μειώσει το κόστος παραγωγής.