Ένας πιστός βιβλιοδέτης, η Κυρά των Αμπελιών και ένας πολυμήχανος οινοποιός… σταχώνουν τον οίνο που ευφραίνει καρδίαν, και… εμφιαλώνουν το διονυσιακό πνεύμα της αμπέλου με ένα πρωτότυπο εγχείρημα!

Νεμέα: Οίνος ευφραίνει καρδίας… και δένει βιβλία

Ο πιστός βιβλιοδέτης φιλοτέχνησε δεκαεπτά διαφορετικές βιβλιοδεσίες για τον οίνο της Νεμέας. Ο λόγος για τον Μπάμπη Λέγγα, που είναι με πάθος αφοσιωμένος στη τέχνη του, αλλά και στις κλασικές αξίες του πολιτισμού μας. Έτσι φέτος, μέσα από το έργο του, μας αποδεικνύει περίτρανα τη δυναμική που αποκτά και προσφέρει η τέχνη όταν συναντάται με τη δημιουργία σε άλλους τομείς. Και τα δεκαεπτά βιβλία έχουν φιλοτεχνηθεί µε μοναδικό τρόπο το καθένα, µε χειροποίητες τεχνικές και πολύτιμα υλικά.

Νεμέα: Οίνος ευφραίνει καρδίας… και δένει βιβλία

Τα διακοσμητικά στοιχεία τα άντλησε από τη μυθολογία και την ιστορία της Νεμέας, από απεικονίσεις αμπέλου σε ναούς της περιοχής, σε εκκλησιαστικά υφάσματα ή σε γύψινα ανάγλυφα του τέμπλου, αλλά κυρίως από το ίδιο το αμπέλι και το κρασί. Η κάθε βιβλιοδεσία αποτελεί, διακοσμητικά, έναν ύμνο στον οίνο Νεμέας, και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα αισθητικά κριτήρια της εποχής μας.

Το σύμβολο που διατρέχει όλα τα βιβλία, είτε στο κάλυμμα, είτε στο εσώφυλλό τους, είναι μια φιάλη κόκκινου κρασιού, που υποδηλώνει τους υψηλής ποιότητας οίνους της περιοχής, και ένα ποτήρι, αναπόσπαστα συνδεδεμένο µε την κατανάλωση του οίνου και το διονυσιακό του πνεύμα. Να σημειώσουμε εδώ ότι η βιβλιοδεσία είναι μια πανάρχαια τέχνη, η οποία αναπτύχθηκε κυρίως τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και παραμένει ζωντανή μέχρι τις ημέρες μας. Ο Μπάμπης Λέγγας είναι βιβλιοδέτης με σημαντική προσφορά στην έρευνα της ιστορίας της ελληνικής βιβλιοδεσίας, εκδίδει βιβλία υψηλών προδιαγραφών με την επωνυμία «Εκδόσεις του Φοίνικα» και διατηρεί εργαστήριο βιβλιοδεσίας στην Αθήνα (Ζωοδόχου Πηγής 49) από το 1990.

Η Κυρά των Αμπελιών

Νεμέα: Οίνος ευφραίνει καρδίας… και δένει βιβλία
Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα

Η βιβλιοδεσία είναι μια τέχνη δύσκολη, αφού ο βιβλιοδέτης καλείται να αποδώσει καλλιτεχνικά την ίδια την ψυχή του βιβλίου. Όμως, η αποστολή του κ. Λέγγα ήταν ακόμα δυσκολότερη. Διότι η ψυχή του βιβλίου που φιλοτέχνησε στις δεκαεπτά μοναδικές βιβλιοδεσίες, δεν είναι άλλη από την γυναίκα-ψυχή του ελληνικού οίνου, την Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, που χαρτογράφησε τον ελληνικό αμπελώνα και υπερασπίστηκε και κατοχύρωσε 27 ελληνικές ονομασίες προέλευσης, με νεότερη αυτή του Vinsanto. Είναι ο άνθρωπος που οραματίστηκε και αγωνίστηκε αποτελεσματικά για ένα καλύτερο μέλλον για την αμπελουργική οικονομία του τόπου μας, τον κλάδο και τους ανθρώπους του.

Η ίδια επισκέφθηκε κάθε αμπελουργική γωνιά της ελληνικής γης, μίλησε με αμπελουργούς, συγκέντρωσε και κατέγραψε παραδόσεις, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία. Μέχρι σήμερα κρατάει στενές σχέσεις με τον παραγωγικό κόσμο. Απέκτησε δίκαια, λοιπόν, το προσωνύμιο «Η Κυρά των Αμπελιών».

Νεμέα: Οίνος ευφραίνει καρδίας… και δένει βιβλία

Η κα Κουράκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Διδάκτορας της χημικής επιστήμης με σπουδές οινολογίας στη Γαλλία, διηύθυνε επί εικοσαετίας (1964-1984) το Ινστιτούτο Οίνου, ίδρυμα έρευνας του τότε υπουργείου Γεωργίας. Το 1964 εισηγήθηκε τη νομοθετική καθιέρωση και προστασία των οίνων ελληνικών περιοχών, με την ένταξή τους στην κατηγορία οίνων «Ονομασίας Προελεύσεως». Έτσι, άρχισε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που κάλυψε όλη την Ελλάδα. Η έρευνα έφερε στο φως ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου.

Ένας πολυμήχανος οινοποιός

 

Όποιος ακουμπά με σεβασμό στα χείλη του το ποτήρι του κρασιού, γνωρίζει και τον Γεώργιο Σκούρα, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Ένας μαέστρος των αμπελώνων, που ξεκίνησε την οινοποιητική του ιστορία χωρίς αμπέλια και χωρίς εξοπλισμό, στο γκαράζ του πατέρα του στο Άργος, νοικιάζοντας αμπελώνες και εξοπλισμό από συναδέλφους οινοποιούς της Νεμέας και εμφιαλώνοντας με χειροκίνητα μηχανήματα.

Ο στόχος του ήταν εξαρχής ένας και αδιαπραγμάτευτος: Να παράγει κρασί υψηλής ποιότητας. Αργότερα, αποφάσισε να σπουδάσει στην Dijon (Γαλλία), στον κλάδο της γεωργίας. Εκεί, με αφορμή τη γνωριμία του με οινολόγο της Βουργουνδίας, ο Γ. Σκούρας επιλέγει να αλλάξει πορεία. Η μεταστροφή της κατεύθυνσης σπουδών τελικά αποδείχθηκε ονειρικά επιτυχής, αφού, εδώ και πολλά χρόνια, τα βραβεία των οινικών του δημιουργιών παρατάσσονται δίπλα από τις διαδοχικές χρονιές και τις χρωματίζουν, άλλοτε χρυσοκίτρινες, άλλοτε βαθυκόκκινες μα πάντοτε λαμπερές όσο και τα κρασιά που τις συνοδεύουν.

Νεμέα: Οίνος ευφραίνει καρδίας… και δένει βιβλία
Ο Γεώργιος Σκούρας

Σήμερα, το Κτήμα Σκούρα, στο Μαλανδρένι, ένα χωριό βορειοδυτικά του Άργους, μέσα στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες στην Αργολίδα, στην Κορινθία και φυσικά στη Νεμέα. Παράλληλα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του και να διατηρεί την ποιότητα των κρασιών του υψηλή και σταθερή, εκτός από σταφύλι από τα δικά του αμπέλια, προμηθεύεται άριστη πρώτη ύλη και από επιλεγμένους, εξαιρετικούς παραγωγούς της περιοχής, με τους οποίους καλλιεργεί μακροχρόνιες συνεργασίες.

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2016 και δεκαεπτά βιβλιοδεσίες

Στην έκθεση του Μπ. Λέγγα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στον κόσμο του κρασιού της ελληνικής αρχαιότητας

Η Κυρά των Αμπελιών, ο πιστός βιβλιοδέτης και ο πολυμήχανος οινοποιός, βρίσκονται φέτος στο κέντρο των εκδηλώσεων του κρασιού ΠΟΠ Νεμέα, που άρχισαν στις 4/8. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας και ο Δήμος Νεμέας, για 12η χρονιά. Η ποικιλία κρασιού, το Αγιωργίτικο, έχει την τιμητική του. Πρόκειται για μια από τις πιο δυναμικές και φημισμένες ποικιλίες στον κόσμο.

Οι διοργανωτές επιθυμούν μέσα από τις δράσεις τους να αναπτύξουν τον οινοτουρισμό στην περιοχή, καθώς και να σας ενημερώσουν, με τις προγραμματισμένες γευσιγνωσίες τους, για τα μοναδικά κρασιά της περιοχής και την ιστορία τους. Δράσεις που μπορείτε να απολαύσετε με το κρασί σας, είναι συναυλίες, παιδικές παραστάσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις κρασιού, ελαιόλαδου και σταφίδας και πολλά άλλα!

Η έκθεση, όμως, που δεν πρέπει να χάσετε, είναι η βιβλιοφιλική έκθεση του Μπάμπη Λέγγα, «Δεκαεπτά βιβλιοδεσίες για τον Νεμέα». Στην έκθεση αυτή, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στον κόσμο του κρασιού της ελληνικής αρχαιότητας. Να γνωρίσει τον Φλιάσιο οίνο μέσα από τρεις μοναδικές τέχνες και τρεις μοναδικούς ανθρώπους.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το βιβλίο της Σταυρούλας Κουράκου, με τίτλο «Νεμέα, ο απόγονος του Φλιασίου οίνου», που αναφέρεται στο παρελθόν και το παρόν του οίνου Νεμέα, και εκδόθηκε από τις «Εκδόσεις του Φοίνικα» σε δεκαεπτά αριθμημένα αντίτυπα (δώδεκα στην ελληνική και πέντε στην αγγλική γλώσσα), ειδικά για την έκθεση.

Νεμέα: Οίνος ευφραίνει καρδίας… και δένει βιβλία

Οι δεκαεπτά βιβλιοδεσίες είναι αφιερωμένες στις δεκαεπτά κοινότητες, που συναποτελούν τη σύγχρονη ζώνη παραγωγής του οίνου Νεμέα. Και, βέβαια, το κτήμα του Γιώργου Σκούρα βρίσκεται στο Μαλανδρένι, μία από τις δεκαεπτά κοινότητες και αποτελεί ιδανικό τόπο συνάντησης της τέχνης του συλλεκτικού βιβλίου και της τέχνης παραγωγής οίνων υψηλών προδιαγραφών. «Η συμμετοχή μου στις εκδηλώσεις προβολής του φημισμένου από την αρχαιότητα οίνου της περιοχής, είναι υποστηρικτική της προσπάθειας των δημιουργικών ανθρώπων για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας της Νεμέας, αλλά και των οινοποιών σε όλη την Ελλάδα, που η προσπάθειά τους αποτελεί σήμερα την ατμομηχανή της αμπελο-οινικής οικονομίας της χώρας.

Επίσης, η προβολή, στο πλαίσιο αυτό, μιας ιδιαίτερης τέχνης όπως η βιβλιοδεσία, παράλληλα με την προώθηση της βιβλιοφιλίας, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τον κεντρικό άξονα της σχέσης μου με τη βιβλιοδεσία και τον πολιτισμό», μας λέει ο Μπάμπης Λέγγας. Διάρκεια έκθεσης: Αύγουστος – 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Νεμέα: Οίνος ευφραίνει καρδίας… και δένει βιβλία