Η ευφυής γεωργία στην υπηρεσία των αγροτών του Δήμου Αβδήρων

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της τελευταίας τριετίας κινητοποίησαν τον Δήμο Αβδήρων να προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός Μετεωρολογικού Σταθμού στη Γενισέα, όπου και λειτουργεί εδώ και 20 μέρες, με στόχο οι παραγωγοί να απολαύσουν τα οφέλη της γεωργίας ακριβείας. «Μέσα από ένα πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών χρηματοδοτηθήκαμε με 20.000 ευρώ, για να προμηθευτούμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αγρο-μετεωρολογικών σταθμών στον δήμο. Με 4.000 ευρώ επιπλέον αγοράσαμε τον πρώτο Μετεωρολογικό Σταθμό, καθώς και το απαραίτητο λογισμικό», περιγράφει ο δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης. Όπως εξηγεί, το δίκτυο θα εμπλουτιστεί με άλλους πέντε σταθμούς, ώστε να καλυφθούν όλες οι δημοτικές ενότητες και να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο τηλεμετρικό αγρο-μετεωρολογικό δίκτυο. Οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί θα εξυπηρετούν επίσης τους τουρίστες, που κατακλύζουν τις παραλίες του δήμου το καλοκαίρι.

Τηλεειδοποίηση

Ο επισκέπτης της σελίδας του δήμου, πατώντας στο σχετικό εικονίδιο, μπορεί να ενημερώνεται για τη θερμοκρασία, την υγρασία και τους ανέμους. «Με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μετά την εγκατάσταση όλων των Μετεωρολογικών Σταθμών οι παραγωγοί θα εξοικονομήσουν πόρους από τη χρήση φυτοφαρμάκων, θα βελτιωθεί η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, θα προστατευτεί το περιβάλλον καθώς θα γίνεται ακριβής καταγραφή των καιρικών συνθηκών. Επίσης, θα γίνεται τηλεειδοποίηση για περιπτώσεις ακραίων συμβάντων», περιγράφει.

Μάλιστα, επισημαίνει πως «οι αγρότες θα μπορούν να εγγραφούν σε εφαρμογή του δήμου που αναμένεται να λειτουργήσει, για να δηλώνουν την καλλιέργεια και την περιοχή και να ενημερώνονται για τις ασθένειες, την υγρασία, τα φυτοφάρμακα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, παράλληλα με την καιρική πρόβλεψη».

Ο κ. Τσιτιρίδης ετοιμάζεται να προσκαλέσει τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το φθινόπωρο, με στόχο τη συνδρομή του ΥΠΑΑΤ στο δίκτυο. Επίσης, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε προγραμματική σύμβαση με πανεπιστήμιο, για να παρακολουθούν on-line τις μετεωρολογικές συνθήκες, με χρήση drones.