Παλεύει να ορθοποδήσει το Νευροκόπι μετά την περσινή τραγική χρονιά

paragwgos-patatas-nevrokopi
«Ευελπιστώ ότι η τιμή θα είναι καλή, για να ισοσκελίσουμε την περσινή ζημιά», τονίζει ο Θοδωρής Ιφόγλου

Δυο κινήσεις σύστασης Ομάδας Παραγωγών στο Νευροκόπι Δράμας δημιουργούν ελπίδες στους παραγωγούς για αξιοπρεπέστερα έσοδα από την ΠΓΕ πατάτα της περιοχής, που βίωσε πέρυσι μια τραγική χρονιά, όταν οι τιμές κατρακύλησαν έως και τα 9 λεπτά και οι καλλιεργητές δεν έβγαλαν ούτε το κόστος παραγωγής. Μέχρι να έρθει η στιγμή να αγοράζουν, να πουλούν μαζί και να καλλιεργούν με συγκεκριμένες διαδικασίες, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και αγοράς μηχανημάτων, προχωρούν σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σε κάτω από τα 30.000 στρέμματα.

Η συνολική ελληνική παραγωγή θα είναι αισθητά μειωμένη λόγω των πολύ χαμηλών τιμών, εκτιμά ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, Θοδωρής Ιφόγλου. «Ευελπιστώ ότι η τιμή θα είναι καλή, για να ισοσκελίσουμε την περσινή ζημιά. Τον Φεβρουάριο του 2019 θα πρέπει να υπολογίσουμε δυο χρονιές, τη φετινή και την περσινή», επισημαίνει. Το χάσμα μεταξύ τιμής παραγωγού και καταναλωτή παραμένει μεγάλο, καθώς πέρυσι πουλήθηκε στα 12 λεπτά κατά μέσο όρο και στον καταναλωτή έφτανε στα 60, με το κέρδος να ανέρχεται στο 400% για τους ενδιάμεσους.

Οι παραγωγοί ευελπιστούν σε καλύτερες τιμές και καιρικές συνθήκες, καθώς οι βροχές διαδέχτηκαν την περσινή λειψυδρία. Για την πατάτα, ο κ. Ιφόγλου εξηγεί ότι προτιμούν ξερικές χρονιές, αρκεί να υπάρχει διαθέσιμο νερό. Φέτος υπήρχε σχετική επάρκεια στους ταμιευτήρες και θα προτιμούσαν λιγότερες βροχές, που ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής κατά 500 κιλά το στρέμμα. Υπενθυμίζει το υψηλό κόστος φυτοπροστασίας, εξηγώντας ότι στην αρχή της καλλιέργειας, τον Ιούνιο, εμφανίστηκε περονόσπορος, που όμως αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η παραγωγή προχωράει καλά και η ποιότητα της πρώιμης πατάτας είναι εξαιρετική. «Μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να κυκλοφορήσει η πατάτα Νευροκοπίου στην αγορά, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», καταλήγει.