Νευροκόπι: Η πατάτα περιμένει καλύτερη τιμή και ευνοϊκότερο καιρό

Συγκρατημένα ξεκινά φέτος η συγκομιδή πατάτας στο Νευροκόπι. Η ζήτηση δεν είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, καθώς υπάρχουν πατάτες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας, Κωνσταντίνος Σίμογλου, επισημαίνει ότι δεν είμαστε στην κανονική έναρξη της συγκομιδής, λόγω της χαμηλής τιμής που προκαλεί συγκράτηση στους παραγωγούς. «Καλλιεργητικά είναι μια καλή χρονιά, χωρίς σοβαρά φυτοπαθολογικά προβλήματα. Έγιναν βέβαια οι αναγκαίοι ψεκασμοί» αναφέρει, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τις αποδόσεις, όταν ξεκινήσει η συγκομιδή περισσοτέρων ποικιλιών.

Η spunta είναι η πρώιμη ποικιλία που ήδη συγκομίζεται και δίνει περίπου 4 τόνους, καθώς δεν είναι πολύ παραγωγική. Ο παραγωγός Απόστολος Βέσμελης αξιολογεί ότι φέτος θα κινηθεί στους 2,5 έως 3 τόνους/στρέμμα. Αποδίδει τα όποια προβλήματα της παραγωγής, και κατά συνέπεια των αποδόσεων, στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά τη σπορά, όπως και στον σπόρο. Θυμίζει την πρόωρη γήρανση του πατατόσπορου, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης πατάτας στην Ευρώπη.

Ο κ. Σίμογλου δηλώνει ότι η ποικιλία που κυριαρχεί στο Νευροκόπι είναι η bamba, λόγω της υψηλής παραγωγικότητας, ενώ δοκιμάζονται και άλλες. Η jelly είναι πολύ καλή και ποιοτική πατάτα, εφάμιλλη της spunta σε ποιότητα και γεύση, αλλά όψιμη.

Ταβάνι τα 35 λεπτά

Το εμπόριο πατάτας δεν ξεκίνησε ακόμη και η συγκομιδή ξεκινάει σταδιακά στις πρώιμες ποικιλίες, όπως η spunta, η φάμπουλα και η universal, μεταφέρει ο κ. Βέσμελης. Ως προς τις τιμές, σχολιάζει πως είναι χαμηλές συγκριτικά με τις περσινές.

Για τα μέλη της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου ΙΚΕ, στην οποία είναι αντιπρόεδρος, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 33 με 35 λεπτά και το προϊόν κατευθύνεται σε μεγάλα μάρκετ και εμπόρους, ενώ η τιμή πέφτει κάτω από τα 30 λεπτά, για όσους πουλούν ατομικά. «Πέρυσι ξεκινήσαμε με 40 λεπτά και πάνω και σταδιακά οι τιμές ανέβηκαν». Ο κ. Βέσμελης προσθέτει τον παράγοντα ζέστη στην ήπια συγκομιδή και εξηγεί πως στα τέλη της εβδομάδας ξεκινάει η αποθήκευση της πατάτας, για να δροσίσει. Αν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν θα συγκόμιζαν περισσότερο, αλλά δεν έχει δροσιά. Μπορεί οι παραγωγοί να είναι διστακτικοί φέτος στον τομέα του εμπορίου, πλην όμως όσοι βρίσκονται υπό τη στέγη της ομάδας αισθάνονται ασφάλεια.

«Τα ατού της ομάδας είναι πολλά για τα 54 μέλη της και όσο γρηγορότερα το κατανοήσουν όλοι, τόσο καλύτερα θα είναι», καταλήγει ο αντιπρόεδρος.