Οργή αγροτών για την εισαγγελική παρέμβαση – Αντίδραση από το ΥΠΑΑΤ

«Νόμπελ αυταρχικότητας» στην ελληνική κυβέρνηση από τους αγρότες

«Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για την συμφωνία των Πρεσπών να διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης, εμείς οι αγρότες του κόμβου της Νίκαιας, μετά το κλητήριο θέσπισμα που έλαβαν 10 συνάδελφοί μας πως είναι κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών, με το καλημέρα των κινητοποιήσεων, του αποδίδουμε ομόφωνα το Nόμπελ Αυταρχικότητας. Πότε άλλοτε μία κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ένα τέτοιο εκ προμελέτης έγκλημα. Το έκανε η υποτίθεται αριστερή κυβέρνηση».

Οργή και αγανάκτηση στους κύκλους των Θεσσαλών αγροτών, που βγήκαν στους δρόμους, από το έγγραφο που έφθασε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, το οποίο οδηγεί 10 αγρότες σε δίκη, χωρίς απολογία ή ανάκριση. Στο στόχαστρό τους η κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν για «νέα επιχείρηση ποινικοποίησης του αγροτικού κινήματος, το οποίο παλεύει για την επιβίωσή του».

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσαν χθες εκπρόσωποι του μπλόκου στη Νίκαια, τονίστηκε ιδιαίτερα αυτή η αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της, πάει χέρι χέρι με την καταστολή, ενώ κατήγγειλαν την στάση της αστυνομίας «να μην επιτρέπει την πρόσβαση στους αγρότες να προσεγγίζουν το μπλόκο με τα ΙΧ κι αν επιμένουν, τους καταγράφει τους αριθμούς κυκλοφορίας».

Οι 10 κατηγορούμενοι

Μια μόλις μέρα από το στήσιμο αγροτικών μπλόκων στη Νίκαια, η Αστυνομία παρέδωσε στα σπίτια των κατηγορουμένων το χαρτί με το οποίο παραπέμπονται άμεσα σε δίκη ως ηθικοί αυτουργοί για την κατάληψη του οδοστρώματος από τα τρακτέρ ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Γιάννης Κουκούτσης πρόεδρος ΑΣ. Πλατυκάμπου, Σωκρ. Αλειφτήρας πρόεδρος ΑΣ Κατωχωρίου, Χρ. Σιδερόπουλος, Θάνος Χατζηζωγίδης, οι Κώστας Τζέλλας και Γιάννης Τσιούτρας, μέλη της Διοίκησης Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Αχιλλέας Λιάτος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη», ο Στέλιος Τσικριτσής, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγους Τυρνάβου, ο Αλέκος Λαχανάς, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Σωτ. Γιαννακός (Ματαράγκα).

Δριμύ κατηγορώ

Σύμφωνα με τον Ρίζο Μαρούδα «την ώρα, που η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών, το πανθεσσαλικό μπλόκο στη Νίκαια συνεχώς ενισχύεται, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς στην πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο. Τέτοιες ενέργειες δεν μας φοβίζουν, αλλά μας χαλυβδώνουν. Ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη».

Από την πλευρά του ο Κ. Τζέλλας κάλεσε τα σωματεία και όλους τους φορείς να αποδείξουν έμπρακτα την συμπαράσταση τους στον αγώνα των αγροτών, στέλνοντας μήνυμα ότι η τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν θα περάσει. «Στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν υπάρχει ηθική αυτουργία. Σε πρόσφατη δίκη καταδίκασαν τρεις αγρότες για παρακώλυση συγκοινωνιών. Είναι προφανές ότι τα δίνουν όλα για να κάμψουν το φρόνημά μας, αλλά δεν θα καταφέρουν».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κουκούτσης ανέφερε ότι την Παρασκευή 1 Μαρτίου, ημέρα διεξαγωγής της δίκης θα υπάρξει δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, έναντι αυτής της αυταρχικής πολιτικής.

Ο Αλέκος Λαχανάς δήλωσε πως «οι κυβερνώντες πρέπει να ξαναδιαβάσουν τον Λένιν για να μάθουν περί ορθής πολιτικής συμπεριφοράς και πως ο αγώνας επιβίωσης των αγροτών δεν θα καμφθεί από τέτοιες συμπεριφορές».

Τέλος ο Θάνος Χατζηζωγίδης χαρακτήρισε την δικογραφία «στημένη» και τόνισε πως «34 χρόνια που βρίσκομαι στα μπλόκα πρώτη φορά μου έρχεται κατηγορητήριο με το καλημέρα. Δεν πειράζει, τέτοια χαρτιά αποτελούν για μένα παράσημα».     

Οι επόμενες κινήσεις

Σε σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι, έγινε πρόταση να γίνει πορεία των αγροτών του μπλόκου με τα τρακτέρ τους την Παρασκευή 1/2 στην πόλη της Λάρισας. Επίσης, το Σάββατο στη 1 μ.μ. να γίνει στο μπλόκο σύσκεψη μαζικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία και το μπλόκο της Νίκαιας να προτείνει, στο τέλος της βδομάδας αφού ολοκληρωθεί το στήσιμο των μπλόκων, να γίνει πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια.

Σε διάλογο καλεί το ΥΠΑΑΤ

Στα βασικά αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας την Τρίτη 29/1 στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του Υπουργού έχουν ως εξής:

  • «Όλα τα ζητήματα λύνονται με διάλογο. Όταν τεθούν τα αιτήματα των αγροτών, συζητηθούν και δούμε ποια από αυτά θα επιλυθούν ποια βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης και, κυρίως, ποια ακόμα αντέχει η ελληνική οικονομία στις σημερινές της συνθήκες. Με αυτή τη μεθοδολογία έγινε και η συνάντηση τον Δεκέμβρη με τους εκπροσώπους των μπλόκων, όπου τα αιτήματα που τέθηκαν εκείνη τη στιγμή συζητήθηκαν, απαντήθηκαν εγγράφως, φάνηκε ότι υπήρχε ικανοποίηση και δεν είχαμε κινητοποιήσεις τον Δεκέμβριο. Έτσι λοιπόν θα γίνει και με τα νεότερα αιτήματα. Θα συζητηθούν.»
  • «Πάντα υφίσταται διάλογος. Με εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα έχω καθημερινές συναντήσεις. Δεν είναι μόνο οι εκπρόσωποι των μπλόκων. Έχουμε αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς, ΤΟΕΒ, έχουμε καθημερινά συναντήσεις. Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή και περνάει πάρα πολύς κόσμος.»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε πωςι η απόφαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας για απευθείας κλήση στο ακροατήριο των δέκα αγροτών του μπλόκου του Νίκαιας, είναι «νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι κατά την άποψή του, «έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθεί εάν και υπό ποιες συνθήκες πιθανόν τελείται ένα αδίκημα» και συμπλήρωσε πως «ενδεικτικό της άποψης είναι το γεγονός, ότι στα αναγνωστέα έγγραφα ενίσχυσης του κατηγορητηρίου, αναφέρεται δημοσίευμα εφημερίδας πριν τη φερόμενη τέλεση του αδικήματος».

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως «όλοι οφείλουν να σέβονται το σύνταγμα, όπως και το δικαίωμα στην έκφραση της διαφορετικής άποψης, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους με σύνεση και ψυχραιμία».

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων