Οινοποιείο στη Θηρασιά χτίζει ο Γεροβασιλείου

Βάρος σε νέες γηγενείς ποικιλίες, όπως ο Βίβλινος, δίνει η εταιρεία

Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και αμπελώσεις, έμφαση σε άγνωστες ελληνικές ποικιλίες, αλλά και κατασκευή οινοποιείου στο μικρό νησί της Θηρασιάς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα σχέδια του Κτήματος Γεροβασιλείου για το 2019.

Όπως ανέφερε ο οινολόγος και οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στη μονάδα του στην Επανομή, οι επενδυτικές δραστηριότητες της εταιρείας – οι οποίες ανέρχονται ήδη σε 7 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018– θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά, με την έμφαση να δίνεται στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και όχι στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Μεγάλο βάρος θα δοθεί, επίσης, στη νέα γηγενή ποικιλία Βίβλινος, αλλά και στη Μαλαγουζιά του Κτήματος Βιβλία Χώρα –στο οποίο συμμετέχει με 50% το Κτήμα Γεροβασιλείου– που προωθείται κυρίως στις ΗΠΑ.

Αλλάζει(;) όνομα το Κτήμα Ευτυχίδη

Σε επιχειρηματικό πλαίσιο, το Κτήμα Γεροβασιλείου, μέσω της Βιβλία Χώρα, απέκτησε τον έλεγχο του Κτήματος Τίτου Ευτυχίδη στη Γουμένισσα Κιλκίς, αλλά και του Κτήματος Χρήστου Κόκκαλη στην Πελοπόννησο. Μάλιστα, ο κ. Γεροβασιλείου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το όνομα του οινοποιείου Ευτυχίδη και τόνισε ότι θα γίνουν επενδύσεις για να αναδειχθεί ο ΠΟΠ οίνος της Γουμένισσας.

Στα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας εντάσσεται, ακόμη, η κατασκευή ενός νέου οινοποιείου μέσα στο 2019 που θα φέρει το όνομα «Μικρά Θήρα». Η μονάδα θα βρίσκεται στο μικρό νησάκι Θηρασιά, απέναντι από τη Σαντορίνη, όπου για πρώτη φορά θα παραχθούν οίνοι Θηρασιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κτήμα Γεροβασιλείου παράγει ετησίως 450.000 φιάλες, με τον τζίρο του να ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ (σ.σ. στα 8 εκατ. ευρώ κινείται ο κύκλος εργασιών για το Κτήμα Βιβλία Χώρα), ενώ διατηρεί και πειραματικό αμπελώνα με 25 ελληνικές ποικιλίες.

Στο πάνθεον των μεγάλων κρασιών η Μαλαγουζιά

Την ίδια ώρα, η Μαλαγουζιά του Κτήματος Γεροβασιλείου απέσπασε δύο σημαντικές διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δύο από τα μεγαλύτερα περιοδικά κρασιού, το Wine Spectator και το Wine & Spirits, τη συμπεριέλαβαν στις λίστες τους με τα 100 καλύτερα κρασιά στον κόσμο για το 2018. Επίσης, το Κτήμα Γεροβασιλείου κατατάχθηκε και στη λίστα με τα 100 καλύτερα οινοποιεία.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεροβασιλείου, αν και η ποικιλία Ασύρτικο, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, φυτεύεται παντού στην Ελλάδα, αποτελεί τη Νο1 ποικιλία λευκού που εξάγεται, είναι η πρώτη φορά που, με τις βραβεύσεις των δύο περιοδικών, η Μαλαγουζιά μπαίνει στο πάνθεον των μεγάλων κρασιών του κόσμου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια ο οινικός κλάδος παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και έντονη κινητικότητα. Οι εξαγωγές, όπως ανέφερε, βασίζονται σε ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες είναι μοναδικές και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι περισσότερες κατευθύνονται στη Γερμανία, ενώ βασικό στόχο των επιχειρήσεων του χώρου αποτελεί πλέον και η αγορά των ΗΠΑ.