Πέμπτο Φεστιβάλ ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο Ροδόπης

Πέμπτο Φεστιβάλ ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο Ροδόπης

Για το πέμπτο Φεστιβάλ ποντιακής Γαστρονομίας ετοιμάζεται πυρετωδώς ο πολιτιστικός όμιλος Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 12 Ιούλη με την Υποδοχή της Παναγίας της Αγιοταφίτισσας των Σαππών στην περιοχή και το προσκύνημα των πιστών σε αυτήν.

Το Σάββατο στις 13 Ιούλη θα διεξαχθεί το 5ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σύλλογοι από πολλά μέρη της Ελλάδας και φυσικά από ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το γεγονός γίνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας! Θα υπάρχει και επιτροπή Διαγωνισμού η οποία και θα κάνει τις απαραίτητες δοκιμές γευσιγνωσίας, όπου και θα αποφανθεί για τις καλύτερες παραδοσιακές ποντιακές συνταγές και θα απονείμει τα βραβεία.

Το 5ο φεστιβάλ Γαστρονομίας θα εμποτισθεί και με το πνεύμα των 100 ετών από την Γενοκτονία των Ποντίων και θα υπάρχουν στο πλαίσιο αυτό και δύο συνταγές μία Αρμένικη και μία Συριακή…

Μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ποντίων Θρυλορίου, Χρύσα Μαυρίδου, αποκάλυψε κάτι από τις εκπλήξεις του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, το οποίο θα είναι θεατρικό …δεν θέλησε να είναι περισσότερο αποκαλυπτική…απλά στάθηκε πως θα είναι ένα θεατρικό αλάτι και πιπέρι… με φόντο τη γαστρονομία!

Κάθε χρόνο, όπως σημείωσε, καταγράφονται οι συνταγές και μάλιστα πρόκειται για τις παραδοσιακές συνταγές και μάλιστα καταγράφονται και οι εκδοχές που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, όπως τα βαρένικα με βατόμουρα…Τα βαρένικα είναι ζυμαρικό, -θυμίζει τα ραβιόλια- που γίνεται με κρέας ή τυρί συνήθως!

Στις 14 Ιούλη το βράδυ το βράδυ περιμένει άφθονο γέλιο τους θαμώνες καθώς ο Σάββας Σαλπιγγίδης, έχει γράψει μια απίστευτη και ξεκαρδιστική Θεατρική Επιθεώρηση, εννοείται στην ποντιακή διάλεκτο, με τίτλο: «δύο ευρώ τ’ έναν τέσσερα το ζευγάρ’».

Την Δευτέρα 15 Ιούλη θα γίνει και ένας μικρότερος διαγωνισμός μαγειρικής, για παιδιά και γονείς, που επίσης πάει καλά και μυούνται τα παιδιά στον γοητευτικό κόσμο των γεύσεων και κυρίως του πως μαγειρεύεται το φαγητό και με τι υλικά και πως φτάνει στο πιάτο μας.
Στις 16 Ιούλη ο Εσπερινός στο Ξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, όπου θα μοιρασθεί στον κόσμο το παραδοσιακό φαγητό «Χασίλ» και ακολουθήσει και το παραδοσιακό γλέντι. Την ημέρα της Αγίας Μαρίνας μετά τη Θεία Λειτουργία και την αναβίωση των παλιών παιδικών παιχνιδιών στην πλατεία Θρυλορίου, πέφτει και η φετινή αυλαία των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου.

«Χαίρομαι που τα παιδιά δεν περιμένουν μόνο αυτή τη μέρα για να παίξουν τα παιχνίδια αυτά, αλλά το κουβαλούν πια και παίζουν αυτά παιχνίδια και άλλες μέρες. Νομίζω πως έτσι πετύχαμε τον στόχο μας, να περάσουν βιωματικά τα παιχνίδια στα παιδιά, όπως και βιωματικά να περάσουν και οι παραδοσιακές γεύσεις», σημείωσε η κ. Μαυρίδου.

Πηγή: ert.gr