Πέτρος Ναουμίδης: Τροφοδοτεί τις γκουρμέ αγορές με αυθεντικές πιπεριές Φλωρίνης

Όταν το Leader δημιουργεί υπεραξίες

Το μεθυστικό άρωμα και το έντονο χρώμα της, η σύνδεσή της με τη γαστρονομία της Φλώρινας, αλλά και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος σε μία άτυπη πανέμορφη γιορτή των γυναικών του Άγιου Παντελεήμονα, που τη μεταποιούσαν σε τουρσί, έμελλε να αποτελέσουν το ερέθισμα του Πέτρου Ναουμίδη για να μεταδώσει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, τα χαρακτηριστικά των αυθεντικών ποικιλιών της πιπεριάς Φλωρίνης. Και τα κατάφερε.

Σήμερα, στην οικογενειακή καθετοποιημένη μονάδα «Ναουμίδης» στον Άγιο Παντελεήμονα στο Αμύνταιο Φλώρινας, γίνεται η σποροπαραγωγή των ποικιλιών για την παραγωγή του φυτού και έπειτα η μεταφύτευσή τους σε μία έκταση 100 στρεμμάτων, για τη συγκομιδή της αυθεντικής πιπεριάς Φλωρίνης.

Η διαδικασία, όμως, δεν σταματά εκεί. Στην πετρόκτιστη μεταποιητική μονάδα της εκμετάλλευσης δημιουργούνται προϊόντα πάντα με βάση τη συγκεκριμένη πιπεριά, που αναδύουν τις γαστρονομικές γεύσεις της περιοχής και ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη. «Η ιδέα για την παραγωγή και τη μεταποίηση των αυθεντικών ποικιλιών Φλωρίνης ξεκίνησε από το εστιατόριο που δημιούργησαν οι γονείς μου το 1972, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στο εστιατόριο μεταποιούσαμε μόνο τοπικές συνταγές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την πιπεριά, καθώς ο τόπος και η διατροφική του κουλτούρα συνδέεται απόλυτα με το λαχανικό αυτό. Κάθε Σεπτέμβριο, η μητέρα μου μάζευε τις πιπεριές από τον κήπο που είχαμε δημιουργήσει για το εστιατόριο και, μαζί με τις γυναίκες του χωριού, έκαναν τουρσιά ή τις έψηναν για να χρησιμοποιηθούν στο εστιατόριο.

Ήταν σαν μια άτυπη γιορτή, στην οποία οι γυναίκες συμμετείχαν αφιλοκερδώς, απλώς και μόνο για να βάλουν το λιθαράκι τους στις παραδοσιακές συνταγές του τόπου. Τότε ήταν που σκέφτηκα ότι όλη αυτή η διαδικασία, οι γεύσεις και τα προϊόντα που δημιουργούνται, πρέπει να βγουν προς τα έξω», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Πέτρος.

Δημιουργία επιχείρησης

Με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσει ένα κτήμα που θα αφοσιωθεί στην παραδοσιακή καλλιέργεια και μια μονάδα η οποία θα μεταποιεί τις τοπικές συνταγές που υπάρχουν στον Άγιο Παντελεήμονα, την περίοδο 2004-2005, ο Πέτρος, με τη βοήθεια του τοπικού Leader, δημιούργησε την καθετοποιημένη επιχείρηση.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ξεκινήσαμε από τη σποροπαραγωγή, γιατί θέλαμε να διατηρήσουμε τις αυθεντικές αυτές ποικιλίες, οι οποίες ευδοκιμούν όσο πουθενά αλλού σε αυτόν τον τόπο. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την πιπεριά, η οποία δεν χρειάζεται καμία χημική υποστήριξη και καμία φροντίδα από θέμα φυτοφαρμάκων. Όλα λειτουργούν φυσικά. Τα βότανα που υπάρχουν στο κτήμα και η βιολογική καλλιέργεια που ακολουθούμε σε όλη την εκμετάλλευση επιτρέπουν στην πιπεριά να ωριμάσει όπως πρέπει. Σε άλλα σημεία της Ελλάδας στηρίζουν την πιπεριά σε πασσάλους, εδώ, παρά τους αέρηδες, οι αυθεντικές ποικιλίες είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένες στο μικροκλίμα και στο έδαφος».

Σε όλη αυτήν τη φυσική διαδικασία, ο Πέτρος, για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια ώστε να αποδώσει στον μέγιστο βαθμό, ακολουθεί παραδοσιακές τεχνικές. «Μετά το όργωμα του εδάφους, που γίνεται για να αναπνεύσει το χωράφι, το κτήμα “κλειδώνει”. Δεν επιτρέπουμε, δηλαδή, να μπει κανένα μηχάνημα στο χωράφι. Όλα γίνονται με το χέρι. Τα μηχανήματα πατούν το έδαφος, με αποτέλεσμα να χάνουμε τον γεωσκόληκα που είναι σημαντικός για την καλλιέργεια. Φυτεύουμε, λοιπόν, την πιπεριά με το χέρι, αλλά και τη συγκομίζουμε πάλι με το χέρι, για να διαλέξουμε τις καλύτερες», αναφέρει.

Προώθηση και εξαγωγές

Η επιμονή τους στην αυθεντικότητα, στη βιολογική καλλιέργεια και στη συνέχιση της παράδοσης του τόπου τους τους οδήγησε στην προώθηση των προϊόντων τους σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να βρει κανείς ολόκληρη την γκάμα των προϊόντων σε παντοπωλεία όλης της χώρας, ενώ κάποια από τα προϊόντα τους προωθούνται και μέσω κάποιων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Εκτός, όμως, από την εγχώρια αγορά, τα προϊόντα ταξιδεύουν σε μικρότερες ποσότητες σε όλη την Ευρώπη, μεταφέροντας τον γαστρονομικό πλούτο της Φλώρινας. Στα επόμενα σχέδια του Πέτρου είναι ως επιχείρηση να κρατήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα, να συνεχίσουν τη βιολογική καλλιέργεια, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, αλλά και να αυξήσουν τη γη και τη μονάδα τους, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Μεταποίηση

Η επιλογή των πιπεριών με το χέρι είναι για τον Πέτρο ένας τρόπος να δημιουργηθεί η συνταγή στο χωράφι και όχι στη μεταποιητική μονάδα. Εξηγεί, δηλαδή, ότι «μπορούμε να επιλέξουμε από τις πιπεριές μας εκείνες που βρίσκονται στην καλύτερη φάση για τη συνταγή που έχουμε επιλέξει να δημιουργήσουμε τη δεδομένη στιγμή». Η μεταποιητική μονάδα της οικογένειας Ναουμίδη είναι μια πετρόκτιστη μονάδα στην οποία δημιουργούνται πέντε κατηγορίες προϊόντων με βάση τις αυθεντικές πιπεριές Φλωρίνης, όπως η κατηγορία των γλυκόξινων, των ψητών αλειμμάτων και πιπεριάς, των τουρσοειδών, των πιπερόσαλτσων και των μπαχαρικών όπως το πιπερόκαμα, ένα πιπέρι λίγο χοντροκομμένο.

Κατά τη γνώμη του Πέτρου, οι μεταποιητικές μονάδες στην Ελλάδα που μεταποιούν προϊόντα που έχουν παραχθεί στη χώρα, αποτελούν, μεταξύ άλλων, την καρδιά του τόπου. «Όταν μαζεύεις ένα προϊόν τη στιγμή ακριβώς που πρέπει, τότε καταφέρνεις να κλείσεις μέσα στο βαζάκι όλα τα αρώματα και τις γεύσεις που έχει να σου προσφέρει.

Συνήθως, τα προϊόντα που έρχονται απ’ έξω και μεταποιούνται εδώ δεν έρχονται ώριμα, αλλά ωριμάζουν στους δρόμους». Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μπορέσουν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές αυτές οι μονάδες, χρειάζεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα.