Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χόγκαν με υπουργούς στο ΥΠΑΑΤ- Σημαντικές δηλώσεις του Επιτρόπου (upd)

hogan-athens-pappas-araxovitis

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Φιλ Χόγκαν μετά το πέρας της συνομιλίας με τους υπουργούς σε δηλώσεις έκανε δηλώσεις, από τις οποίες αξίζει να τονίσουμε τις εξής: 

  • Η εξωστρέφεια είναι για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα καθοριστικής σημασίας στην ανταγωνιστικότητα π.χ ελληνικών προϊόντων όπως η φέτα.
  • Η Ελλάδα μέσω του προγράμματος ψηφιακής γεωργίας γίνεται πλέον σημείο αναφοράς και για την υπόλοιπη Ευρώπη και πλέον είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε μια δεύτερη φάση αξιοποίησής της.

Ξεκίνησε πριν λίγο η συνάντηση του επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν με τους υπουργούς  αγροτικής ανάπτυξης και ψηφιακής πολιτικής.

Τον επίτροπο υποδέχτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, καθώς και υπουργικά στελέχη.

Ο κ. Χόγκαν πριν από λίγη ώρα, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, παρουσία των υπουργών και ακαδημαϊκών. 

Ικανοποίηση Ν. Παππά για τις δηλώσεις του Επιτρόπου Γεωργίας, Φ. Χόγκαν, ότι η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο στην ΕΕ στην ψηφιακή γεωργία

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ”Στο Κόκκινο” ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα πρόγραμμα που, από κοινού, ξεκινάμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το οποίο θα αναπτύξει μια δημόσια υποδομή για την παραγωγή, την κατάσταση της καλλιέργειας, την υγρασία του εδάφους, δεδομένα που μαζεύονται από κεραίες, αλλά και δορυφόρους, για να μπορέσει ο Έλληνας αγρότης να πάρει συγκεκριμένες συμβουλές που αφορούν τις ανάγκες του χωραφιού του».

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε χαρούμενος από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Χόγκαν, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο στην ΕΕ στην ψηφιακή γεωργία. «Το συγκεκριμένο (σ.σ. έργο) αποτελεί ένα δημόσιο μοντέλο, το οποίο θα βοηθήσει ειδικά τους μικρούς καλλιεργητές» τόνισε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Φανταστείτε, η χώρα μετά από πολλά χρόνια νεοφιλελευθερισμού αναπτύσσει μια τεράστια δημόσια υποδομή» επισήμανε ο υπουργός, για να προσθέσει: «αν αυτό είχε αφεθεί στον ιδιωτικό τομέα θα έκανε 50 χρόνια να αναπτυχθεί». Κλείνοντας, ο κ. Παππάς υπογράμμισε τη σημαντικότητα του έργου, λέγοντας ότι το έργο αυτό εμπεριέχει το εκτόπισμα του δημοσίου και θα αφορά και ωφελήσει σχεδόν τις μισές καλλιέργειες της χώρας.

Καλούμενος να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα «Των Νέων» για τον Μ. Πετσίτη, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «επειδή η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της, σκανδαλολογεί ασύστολα» προσθέτοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να δει πότε και αν ευνοήθηκαν συγκεκριμένα συμφέροντα και με ποια κυβέρνηση. Για το θέμα της ΔΕΠΑ που αποτυχημένα η αντιπολίτευση έχει επιλέξει για αντιπαράθεση, είναι προφανές ότι τα χρέη της συγκεκριμένης εταιρείας δημιουργήθηκαν επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας. Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση που κρατά λίγα 24ωρα». Ο Ν. Παππάς δήλωσε ότι ο κ. Πετσίτης είναι παιδιόθεν φίλος του, ωστόσο «είναι ο ίδιος αρμόδιος για να απαντήσει για την πορεία του». Επίσης, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το πολιτικό ζήτημα, είναι απολύτως διαυγές «ότι επί δική μας διακυβέρνησης δεν υπήρξε καμία εύνοια συμφερόντων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ευχαρίστησε τον επίτροπο για την επίσκεψή του στο υπουργείο και την πρόθεση του να συζητηθούν σοβαρά θέματα αγροτικής πολιτικής  ενώ ο Νίκος Παππάς με τη σειρά του αφού τον ευχαρίστησε αναφέρθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος της ψηφιακής γεωργίας και την σπουδαιότητά του για την οποία ο επίτροπος έχει κάνει ειδικές αναφορές κατά το παρελθόν. 
 

Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών. 

 

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Φιλ Χόγκαν σε «ΥΧ»: Τι θα συζητηθεί με Ν. Παππά και Στ. Αραχωβίτη στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 10/12 ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, επισκέπτεται τη χώρα μας για να συναντηθεί με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.

Σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση του επιτρόπου στην «ΥΧ», «η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αγρότες θα καταστούν πιο καινοτόμοι, ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι».

Πρόκειται για μια συνάντηση που καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την πλήρη υποστήριξη του επιτρόπου Χόγκαν στο εγχείρημα ψηφιοποίησης του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και τον καθοριστικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η ευφυής γεωργία στην αναβάθμιση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κ. Χόγκαν θα επισκεφθεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σε ειδική τελετή θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου, σε αναγνώριση του έργου που έχει προσφέρει για τη δράση του από το 2014 που ανέλαβε καθήκοντα επιτρόπου Γεωργίας.