Τα πολύχρωμα ελληνικά μέλια κατακτούν παγκόσμιες πρωτιές

Δύο μελισσοκομικές κυψέλες, η μία μικρότερη από την άλλη και οι δύο, όμως, δίνοντας την αίσθηση ότι χαμογελούν, κοσμούν την ετικέτα της μελισσοκομικής επιχείρησης της οικογένειας Παπαδόπουλου. Οι δύο κυψέλες, που αλλάζουν το χρώμα τους ανάλογα με την ποικιλία του μελιού στην ετικέτα, αντιπροσωπεύουν τις δύο γενιές της οικογένειας. Αυτή που ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια τη δραστηριότητα με το μέλι και αυτή που συνέδεσε την εμπειρία χρόνων με τη γνώση και έκλεισε τα αρώματά της σε βαζάκια για να ταξιδέψουν στις χώρες του εξωτερικού.

Ο Σάκης Παπαδόπουλος, η δεύτερη γενιά μελισσοκόμων της οικογένειας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε ανάμεσα στις μέλισσες, μαθαίνοντας από τον πατέρα του, Ισίδωρο, για την ιδιαίτερη κοινωνία του είδους. «Η μέλισσα και η κοινωνία της είναι συγκλονιστικές, η διάρθρωσή της έχει απίστευτο ενδιαφέρον και το προϊόν της είναι αγνό. Μου άρεσε από παιδί η ενασχόληση με τη μελισσοκομία και πήρα την απόφαση να την αναπτύξω και να την εξελίξω.

Σπούδασα γεωπόνος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο τομέα, ενώ συνέχισα τις σπουδές μου στην τεχνολογία τροφίμων, στο ίδιο πανεπιστήμιο, για να ασχοληθώ με την τυποποίηση του μελιού», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Σάκης.

Ποικιλίες μελιού

Κάθε ποικιλία μελιού που παράγουν χαρακτηρίζεται από το δικό της χρώμα κυψέλης στην ετικέτα της συσκευασίας. Πιο συγκεκριμένα, το μπλε αφορά το μέλι ανθέων και κωνοφόρων από τα βουνά της Καστοριάς και της Χαλκιδικής, το κόκκινο αντιπροσωπεύει το μέλι δάσους από τα βουνά της Βορειοδυτικής Καστοριάς και το πράσινο αφορά το μέλι πεύκου από τα πευκοδάση της ορεινής Χαλκιδικής.

Εκτός από τα παραπάνω, ο Σάκης παράγει και δύο είδη μελιού που θεωρούνται περισσότερο σπάνια και ιδιαίτερα. Αυτό είναι το μέλι παλιουριού από τα βουνά Σιάτιστας στο οποίο αντιστοιχεί το κίτρινο χρώμα και το μέλι πολυκόμπου και κωνοφόρων από το Πολύκαστρο και τη Χαλκιδική με το μοβ χρώμα. Το παλιούρι είναι ένας αυτοφυής ανθεκτικός θάμνος, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3 μέτρα.

Η διάρκεια άνθισής του είναι περίπου δύο εβδομάδες και η ανθοφορία του διακόπτεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Αντίστοιχα, το μέλι πολυκόμπου παράγεται από τα άνθη ενός μικρού άγριου φυτού, του πολυκόμπου.

Ο ίδιος διαθέτει, πλέον, έναν πολύ μεγάλο αριθμό από μελισσοσμήνη, καθώς από τη στιγμή που ανέλαβε την επιχείρηση είχε βάλει σκοπό να την επεκτείνει. Το 2016, έχοντας την πολυετή εμπειρία πια της οικογένειάς του, απέκτησε τη δική του ετικέτα μέσω της τυποποίησης. «Η δημιουργία της εταιρικής ταυτότητας με το όνομα “BEEKEEPER FAMILY Papadopoulos” και η προώθηση της επιχείρησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό έγιναν με τη βοήθεια της γυναίκας μου, Άννυς. Επιπλέον, οι σπουδές που είχα λάβει με βοήθησαν να γνωρίζω πώς πρέπει να τυποποιηθεί ένα προϊόν και ποιες είναι οι άριστες συνθήκες παραγωγής.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού, που αναδεικνύουν περισσότερο τη γεύση, εξαρτώνται και από την τοποθεσία των μελισσιών και από τις διάφορες μελισσοκομικές τεχνικές, που θα κάνει ο μελισσοκόμος για να μην επηρεαστεί το μέλι. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία, στην υγρασία και στο φως, οπότε πρέπει να γίνουν κάποιοι χειρισμοί μετασυλλεκτικά για να μπορέσει να είναι άριστο», εξηγεί ο Σάκης.

Στα επόμενα σχέδια της οικογένειας, εκτός από τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, είναι και η αύξηση των μελισσιών, καθώς «οι ανάγκες της αγοράς χρειάζονται περισσότερες ποσότητες», καταλήγει ο ίδιος.

Εξαγωγές

Αν και τα χρόνια που κυκλοφορεί με τη δική του ετικέτα δεν είναι πολλά, το μέλι της οικογένειας Παπαδόπουλου έχει κερδίσει βραβείο στο Grate Taste του Λονδίνου, ενώ έχει φτάσει και στις αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Σουηδίας.

Όπως εξηγεί ο Σάκης, «o ανταγωνισμός στην αγορά είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλές εταιρείες όπου ήδη τυποποιούν, επομένως ο κάθε ένας πρέπει να δείξει τι διαφορετικό μπορεί να κάνει για να προωθήσει τα προϊόντα του και να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Επίσης, η προώθηση των προϊόντων στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να μπορέσει να εδραιωθεί κάποιος στην αγορά, όπως επίσης και συνεχή παρουσία σε εκθέσεις». Οι ίδιοι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν με την ετικέτα συμμετέχουν στη Food Expo, από όπου και κατάφεραν να κλείσουν συνεργασίες για το εξωτερικό, ενώ τον πρώτο καιρό είχαν και τη βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τώρα εξάγουμε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελβετία και στη Σουηδία. Οι ποσότητες που στέλνουμε δεν είναι μεγάλες, επειδή είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση δεν μπορούμε να καλύψουμε τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Αναζητάμε μικρά μαγαζιά ντελικατέσσεν που θα εκτιμήσουν την ποιότητα του προϊόντος και θα αναδείξουν τον οικογενειακό χαρακτήρα της επιχείρησης. Στη Γαλλία έχουμε μόνιμη συνεργασία σχεδόν από τότε που ξεκινήσαμε, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι παραγγελίες έγιναν τα τελευταία δύο έτη», αναφέρει ο Σάκης.

Βιολογική μελισσοκομία

Στα σχέδια της οικογένειας Παπαδόπουλου ήταν πάντα η βιολογική μελισσοκομία, καθώς δεν πήγαιναν τα μελίσσια τους σε συμβατικές καλλιέργειες, αλλά σε αυτοφυείς εκτάσεις ή δασικές με αυτοφυή βλάστηση. Έτσι, λοιπόν, «εντάξαμε τα μελίσσια μας στη βιολογική μελισσοκομία και από του χρόνου τον Σεπτέμβριο θα είναι βιολογικά», όπως εξηγεί ο Σάκης. Στα επόμενα σχέδια της οικογένειας, εκτός από τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, είναι και η αύξηση των μελισσιών, καθώς «οι ανάγκες της αγοράς χρειάζονται περισσότερες ποσότητες», καταλήγει ο ίδιος.