Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συνέδριο «Ξάνθη- Εναλλακτικές Προοπτικές»

Η εξωστρέφεια στρώνει τραπέζι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συνέδριο «Ξάνθη- Εναλλακτικές Προοπτικές»

Τις εργασίες του αξιόλογου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Ξάνθη- Εναλλακτικές Προοπτικές: από τις γαστρονομικές αναζητήσεις στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το πρωί του Σαββάτου 8/6 στην Ξάνθη, άνοιξε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Στο χαιρετισμό του συνεχάρη τους συντελεστές για τη διοργάνωση, τόνισε ότι η «για πρώτη φορά αυτή η χώρα έχει Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική» και αναφέρθηκε στη σύνδεση της τοπικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού τομέα με το τουριστικό branding και τον εναλλακτικό τουρισμό, ως μέρος μιας στρατηγικής βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Επικεντρώνοντας στις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε για τοπική γαστρονομία αν οι πρώτες ύλες ενός προϊόντος είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία εισαγόμενες, αν δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση, αν αυτή η διαδικασία δεν είναι οργανωμένη».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε ονομαστά προϊόντα αλλά «πρέπει να προσπαθήσουμε και να καλύπτουμε, με τις δικές μας δυνάμεις, τη ζήτηση σε πρώτες ύλες. Άρα θεωρούμε ότι η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, των παραγωγικών μονάδων και του ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα τοπικά χαρακτηριστικά και το τουριστικό προϊόν» .  
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η κυβέρνηση έχουν χαράξει για πρώτη φορά μια Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, έχουν διαθέσει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αυτών των δραστηριοτήτων και τις έχουν διευκολύνει με θεσμικές και φορολογικές παρεμβάσεις. Αναφερόμενος στα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή σημείωσε ότι φρόντισαν «να εξισωθεί η φορολογία των κερδών από τους συνεταιρισμούς με τα αγροτικά εισοδήματα, μειώνοντας δραστικά τη φορολογία και, ουσιαστικά, διευκολύνεται αυτή τη μορφή οργάνωσης».

Η συνεδριακή διαδρομή έκλεισε το πρώτο βράδυ μετά τη λήξη του συνεδρίου με ένα πρότυπο γαστρονομικό ταξίδι με κύριο συστατικό το ιδιαίτερο κρέας της βραχυκερατικής φυλής, τους νέους τρόπους παρασκευής μέσα από συνταγές που πρότεινε ο διακεκριμένος executive chef Νίκος Φωτιάδης. Δέκα επιχειρήσεις εστίασης στην Ξάνθη συνεργάστηκαν και μαγείρεψαν για πρώτη φορά με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το συνέδριο που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης περιελάμβανε επίσης «Διαδρομές Υγείας και Ευεξίας» όπως επίσης τις «Προσωπικές Γεωγραφίες», μια ιστορική διαδρομή στα βήματα των Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων, φτωχών και πλουσίων που έζησαν και χάθηκαν, από το τέλος του 19ου αιώνα έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ξάνθη.

Η πολυπολιτισμική Ξάνθη υποδέχθηκε ακαδημαϊκούς, σεφ, Travel Bloggers, ειδικούς από τον χώρο του τουρισμού, της γαστρονομίας αλλά και της οικονομίας αποδεικνύοντας ότι είναι εφικτό να αναδειχθεί η πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της πόλης, παράλληλα με τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.