Προσωρινό λουκέτο σε τρία πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ιδιοκτητών πυρηνελαιουργείων μετά την απόφαση του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, να υπογράψει την προσωρινή διακοπή λειτουργίας σε τρεις από τις πέντε επιχειρήσεις στη Μεσσηνία. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση από τον ίδιο τον περιφερειάρχη προς τους ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων ότι θα τους βάλει λουκέτο, εάν δεν βρεθεί λύση που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους κατοίκους.

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ανδρέας Τσουκαλάς, «από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από διαπιστευμένα εργαστήρια, διαπιστώθηκαν κάποιες παραβάσεις και έτσι προχωρήσαμε με βάση τη νομοθεσία σε προσωρινή άρση της λειτουργίας μέχρι να καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τις απαιτούμενες τεχνικές μελέτες. Από εκεί και πέρα, θα πάρουν την άδεια λειτουργίας για ένα συγκεκριμένο διάστημα που θα χρειάζονται μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων».

Ελαιοτριβεία

Η απόφαση, όμως, αυτή προκάλεσε ανησυχία στους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που έχουν ενστάσεις και φοβούνται επιπτώσεις από την εν λόγω απόφαση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παμμεσηνιακού Συλλόγου Ελαιοτριβείων, Γιάννη Ηλιάδη: «Είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς, γιατί εάν σταματήσουν να λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις, τότε το ερώτημα είναι πού θα πάμε εμείς τον πυρήνα και, φυσικά, εάν θα μπορούμε να παίρνουμε όσες ποσότητες πρέπει από τους ελαιοπαραγωγούς. Είναι μία αλυσίδα».

Όπως σημείωσε, υπάρχουν κάποια προβλήματα «και πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις που αφορούν το ωράριο λειτουργίας και τη νομοθεσία. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά αυτήν τη στιγμή, καθώς θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα εάν κλείσουν».