Ασιατική Σφήκα: Προστασία της μέλισσας μέσω της τεχνολογίας

Να προστατεύσει τα μελίσσια από τη φονική ασιατική σφήκα επιχειρεί μία επιχειρησιακή ομάδα στην Πορτογαλία, μέσω της τεχνολογίας. Σύμφωνα με το περιοδικό Agrinnovation της EIP-AGRI, η ασιατική σφήκα προκαλεί αρκετά μεγάλη βλάβη στις αποικίες μελισσών στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και έναν αυξανόμενο αριθμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η σφήκα αυτή μπορεί να σκοτώσει τις μέλισσες επηρεάζοντας σοβαρά την παραγωγή μελιού και τον ρόλο τους στην επικονίαση.

Για να υποστηρίξει τους μελισσοκόμους και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, μια πορτογαλική επιχειρησιακή ομάδα αναπτύσσει γεωπολιτικούς χάρτες που δείχνουν τη διανομή των φωλιών της ασιατικής σφήκας στη Βόρεια Πορτογαλία, υποδεικνύοντας την τοποθεσία που πιθανόν θα εισβάλουν οι σφήκες.

Οι χάρτες αυτοί καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό των καλύτερων θέσεων για την εγκατάσταση επιλεκτικών παγίδων. Υπολογίζουν επίσης τις πλέον κατάλληλες περιοχές για τη μετακόμιση των μελισσών οι οποίες είναι κυρίως ορεινές όπου οι σφήκες δεν μπορούν να τους επιτεθούν, αλλά όπου οι μέλισσες μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε λουλούδια και θάμνους. Ο συντονιστής του έργου Jose Aranha ανέφερε ότι «θα δημιουργηθούν δύο ιστοτόποι μέσω των οποίων οι μελισσοκόμοι θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους χάρτες αλλά και σε άλλες απαραίτητες πληροφορίες. Επίσης, έχουμε μηνιαίες συναντήσεις με τους μελισσοκόμους που τοποθετούν, παρακολουθούν και δοκιμάζουν τις παγίδες», παρέχοντάς μας πολύτιμες πληροφορίες για την ετήσια έναρξη του κύκλου ζωής της σφήκας και για την ένταση των επιθέσεων. Γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να εξαλειφθούν εντελώς οι σφήκες, αλλά μπορούμε να μειώσουμε την παρουσία τους».