Ρύζι: Με επιτυχία ολοκληρώνεται η αντιμετώπιση των ζιζανίων

H διαδικασία των καλλιεργητικών φροντίδων στις φυτείες ρυζιού της χώρας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η μέχρι τώρα πορεία του δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, ενώ η αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ζιζανίων και της πυρικουλάριας ολοκληρώνεται με επιτυχία. Τα φυτά βρίσκονται στη φάση του σχηματισμού της ταξιανθίας και η περίοδος αυτή θεωρείται κρίσιμη για την ολοκλήρωση της καρποφορίας του φυτού.

Παράλληλα, τα αποθέματα ρυζιού που βρίσκονται σήμερα στις αποθήκες μειώνονται σταθερά και όλα δείχνουν ότι η νέα θεριζοαλωνιστική περίοδος που ξεκινά προς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίχθηκε και η άρδευση των φυτών με αρκετές ποσότητες νερού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Την πορεία των καλλιεργειών ρυζιού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις ενέργειες διάθεσής του στις αγορές παρουσιάζει ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης: «Ολοκληρώθηκε η καταπολέμηση των ζιζανίων, τα οποία αποτελούν και τον μόνιμο βραχνά των παραγωγών ρυζιού. Το σύνολο των καλλιεργειών παρουσιάζει μία θετική εικόνα και πιστεύω ότι οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα είναι ικανοποιητικές». Αναφερόμενος στο θέμα των αποθεμάτων, αλλά και στην εμπορία του προϊόντος ο κ. Τσιχήτας δήλωσε: «Τα αποθέματα ρυζιού που έχουμε στις αποθήκες μειώνονται σταθερά και οι τιμές παραγωγού για τα τύπου Japonica φτάνουν στα 0,33 ευρώ, ενώ για τα Indica κυμαίνονται από 0,29 έως 0,30 ευρώ το κιλό».

Βοήθησε η ψευδοσπορά για την αντιμετώπιση των ζιζανίων

Την ίδια θετική άποψη έχει και ο Θεοφάνης Παπαντωνίου, γεωπόνος της εταιρείας Βegas agro, από την περιοχή της Χαλάστρας. Εστιάζοντας στο θέμα της καταπολέμησης των ζιζανίων, ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην αντιμετώπισή τους με τη μέθοδο της ψευδοσποράς: «Εφαρμόσαμε αυτήν τη μέθοδο λίγο πριν από το ξεκίνημα της σποράς του ρυζιού με θετικά αποτελέσματα. Μειώσαμε με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των ζιζανίων και τα φυτά του ρυζιού αναπτύχθηκαν ομαλότερα».

Φόβος από τον καύσωνα στις Σέρρες

Μπορεί η μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας του ρυζιού να είναι ικανοποιητική, όμως ο φόβος για τον καύσωνα παραμένει σύμφωνα με τον Χρήστο Φούρναρη, πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών: «Παραμένουμε σε επιφυλακή μέχρι να πέσουν οι θερμοκρασίες, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η ολοκλήρωση της παραγωγής. Τα φυτά του ρυζιού στην περιοχή μας βρίσκονται σε μία ευαίσθητη παραγωγική φάση, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνθήκες καύσωνα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν την ανάπτυξή του».

Αναφορικά με την πορεία της αντιμετώπισης των ζιζανίων στις καλλιέργειες του ρυζιού, ο κ. Φούρναρης ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Ελάχιστα είναι τα χωράφια στα οποία δεν αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά η μουχρίτσα και έτσι, σχεδόν στο σύνολό τους, οι καλλιέργειές μας είναι καθαρές και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στις στρεμματικές αποδόσεις. Υπολογίζουμε για την τρέχουσα περίοδο να ξεπεράσουμε τα 650 κιλά το στρέμμα».

Χωρίς προβλήματα η άρδευση στη Λαμία

Στις περιοχές παραγωγής ρυζιού της Φθιώτιδας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη διαχείριση του νερού, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και η άρδευση των χωραφιών ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική.

Οι αλλαγές στις ζώνες καλλιεργειών παίζουν σημαντικό ρόλο στο θέμα της αντιμετώπισης των ζιζανίων, όπως επίσης και στην ορθότερη διαχείριση το νερού, επισημαίνει ο Θανάσης Παπαθανασόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαμίας: «Η πορεία των καλλιεργειών ρυζιού στις περιοχές Ροδίτσας, Ανθήλης και Μεγάλης Βρύσης είναι ικανοποιητική. Ειδικά στο θέμα της άρδευσης, η διαχείριση του νερού από τους τοπικούς ΤΟΕΒ εξελίσσεται ομαλά και όλα δείχνουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειές μας».

Σε σχέση με το θέμα της καταπολέμησης των ζιζανίων, ο κ. Παπαθανασόπουλος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της μουχρίτσας: «Η μουχρίτσα προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια του ρυζιού και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τελικές αποδόσεις του φυτού. Προσπαθούμε με κατάλληλες παρεμβάσεις να περιορίσουμε τη δράση της».

Όψιμη παραγωγή για το ρύζι της Ανθήλης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Τσίγκας, παραγωγός και ιδιοκτήτης ορυζόμυλου από την Ανθήλη Φθιώτιδας: «Η χρονιά παρουσιάζεται όψιμη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της άνοιξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν σπορές του ρυζιού μετά από το βαμβάκι, διότι οι περισσότεροι καλλιεργητές ασχολούνται και με τα δύο είδη». Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Τσίγκας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και έκανε λόγο για παράνομες ελληνοποιήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνεται η τοπική ταυτότητα του προϊόντος: «Η ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητας του προϊόντος μας θα δώσει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν μας, ενισχύοντας παράλληλα και την παρουσία του στις αγορές του εξωτερικού».