Αντώνης και Μαρία Ευγενειάδου: Σέρρες – Ιωάννινα – Ελβετία ο δρόμος για την επιτυχία

«Όταν αφιερώνεις τη ζωή σου σε κάτι, είναι αδύνατον να αποτύχει, αν το περιβάλλεις με αγάπη». Με κινητήριο μοχλό την παραπάνω φράση, δύο νέα αδέρφια από το χωριό Σκοπιά Σερρών, ο Αντώνης και η Μαρία Ευγενειάδου, συνεχίζουν δυναμικά, ως τρίτη γενιά κτηνοτρόφων, τη
διαδικασία της εκτροφής και τυροκόμησης που ξεκίνησε από τους παππούδες τους και συνέχισαν οι γονείς τους, Γιώργος Ευγενειάδης και Γαρυφαλλιά Μακρή.

Με την πρώτη ύλη και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις να είναι τα δυνατά τους σημεία, η Μαρία και ο Αντώνης εκτρέφουν σήμερα 2.000 κατσίκες ελευθέρας βοσκής, ενώ έχουν επενδύσει στην εκπαίδευση, η οποία έφερε ιδέες για πρωτότυπα προϊόντα. «Στην ηλικία των 15 ετών, όταν τελείωσα το γυμνάσιο, είχα πάρει ήδη την απόφαση ότι θα ακολουθήσω τον κτηνοτροφικό τομέα και θα συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και εγώ και ο αδερφός μου μεγαλώσαμε μέσα στις κατσίκες και στα τυριά, αλλά και μέσα στην αγάπη που μας μετέδωσαν οι γονείς μας για τον κτηνοτροφικό τομέα.

Έτσι, λοιπόν, έκανα τα χαρτιά μου και έφυγα για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και από τα 17 μου ασχολούμαι με την οικογενειακή επιχείρηση», αναφέρει η Μαρία στην «ΥΧ». Η ίδια, αφού πραγματοποίησε την πρακτική της, μετά το τέλος της σχολής, ταξίδεψε και στην Ελβετία, για να εκπαιδευτεί στα κίτρινα τυριά.

Οικογενειακή παράδοση

Η εκπαίδευση της Μαρίας στην τυροκομία, αλλά και οι γνώσεις του Αντώνη στα ζώα, συνδέθηκαν με την εμπειρία των γονιών τους, για να φτάσουν σήμερα στη σύνδεση της παράδοσης και του εκσυγχρονισμού. «Η διαδικασία της τυροκόμησης γινόταν με παραδοσιακούς τρόπους από τα χρόνια των παππούδων μας, σε διαφορετικές εγκαταστάσεις από ό,τι σήμερα.

Τη στιγμή που πήραμε την απόφαση μαζί με τον αδερφό μου να συνεχίσουμε στο επάγγελμα αυτό εκσυγχρονίσαμε τις εγκαταστάσεις μας, ώστε να δημιουργήσουμε μία ελεγχόμενη καθετοποιημένη μονάδα με σύγχρονο εξοπλισμό, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε τη διαδικασία την οποία ακολουθούσαν οι δικοί μας», αναφέρει η Μαρία, περιγράφοντας την «Τυροκομική Μονάδα Ευγενειάδη».

Τυροκομικά προϊόντα

Τα προϊόντα που δημιουργούν η Μαρία, και ο Αντώνης είναι κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα καθώς και ανάλατη και άπαχη μυζήθρα, η οποία είναι από κατσικίσιο τυρόγαλα, όπως εξηγεί η Μαρία, η οποία τονίζει ότι «απέκτησα γνώσεις και ιδέες μέσω της σχολής, αλλά και της πρακτικής, τα οποία σε συνδυασμό με τη θέληση, την προσπάθεια και τις αρκετές δοκιμές, μας έφτασαν στο σημερινό αποτέλεσμα». Τα δύο αδέρφια έχουν αναπτύξει ένα πελατολόγιο λιανικής, το οποίο συνεχώς μεγαλώνει, μέσω του οποίου προωθούν τα προϊόντα τους.

Με αυτόν τον τρόπο, έχουν καταφέρει να βρίσκονται σε κάθε σημείο της αλυσίδας από την εκτροφή μέχρι την πώληση του προϊόντος. «Βρισκόμαστε στην εκτροφή, τη μεταποίηση και την πώληση των προϊόντων μας, καθώς δεν υπάρχει μεσάζοντας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες μας, να γνωρίζουν εμάς τους ίδιους, αλλά και τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων μας», επισημαίνει η Μαρία, η οποία καταλήγει, λέγοντας ότι «το κτηνοτροφικό επάγγελμα θέλει πολλή προσωπική δουλειά, κόπο και ουσιαστικά να αφιερώσεις τη ζωή σου σε αυτό».

Στα επόμενα σχέδια του Αντώνη και της Μαρίας είναι να μεγαλώσουν το πελατολόγιό τους, αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο, κρατώντας αναλλοίωτη την παράδοση που κληρονόμησαν από τις προηγούμενες γενιές.

Κατσικίσιο γάλα και εκτροφή

Για τα δύο αδέρφια, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη δουλειά τους είναι η πρώτη ύλη, αλλά και το είδος της εκτροφής που ακολουθούν στο κοπάδι τους. «Είναι πολύ βασικό το ότι γνωρίζουμε την πρώτη ύλη, το κατσικίσιο γάλα, το οποίο προέρχεται μόνο από τις δικές μας κατσίκες, καθώς δεν αγοράζουμε από αλλού. Εφόσον, λοιπόν, γνωρίζουμε την ποιότητα της πρώτης ύλης, γνωρίζουμε και το τελικό προϊόν. Το κοπάδι μας είναι ελευθέρας βοσκής και όλους τους μήνες του χρόνου τα ζώα βόσκουν έξω επιλέγοντας την τροφή τους από το φυσικό περιβάλλον», τονίζει η Μαρία.