Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας: Τα σκάνδαλα, τα πρόσωπα του δράματος και η δικαστική διαμάχη

Σφοδρές καταγγελίες στην «ΥΧ» για την πτώση της άλλοτε ισχυρής δύναμης στην Ηλεία

Ως ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων ενός ολόκληρου νομού και του μόχθου εκατοντάδων αγροτών και εργαζομένων μπορεί να χαρακτηριστεί η υπόθεση της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας, τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας βγαίνουν σε τέσσερις μήνες στο σφυρί.

Χρειάστηκαν έξι μόνο χρόνια για να καταρρεύσει η άλλοτε ισχυρή δύναμη του αγροτικού τομέα της Ηλείας, μία από τις μακροβιότερες οργανώσεις της χώρας, που ιδρύθηκε το 1924. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της ήταν η συγκέντρωση, η επεξεργασία, η τυποποίηση και η διάθεση ελαιολάδου, κορινθιακής σταφίδας και κρασιού, η εμπορία παραδοσιακών προϊόντων από όλη την Ελλάδα μέσα από τα καταστήματά της, η συγκέντρωση αραβόσιτου και η δημιουργία ζωοτροφών.

Είναι τέτοια η απαξίωση που υπέστη, ώστε σήμερα δεν πραγματοποιείται καμία δραστηριότητα, καθώς έχουν πουληθεί σύγχρονα μηχανήματα, εξοπλισμός και εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που παραμένουν από το 2013 απλήρωτοι.

Η τελευταία πράξη του δράματος αναμένεται να παιχτεί στις 19 Φεβρουαρίου 2020, οπότε και έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 912/10-07-2019 κατασχετήρια έκθεση ακινήτων. Το ποσό οφειλής για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση είναι τα 500.000 ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί μέρος του οφειλόμενου και επιταχθέντος ποσού των 8.229.032,81 ευρώ.

Η κατάρρευση

Όπως υπογραμμίζει στην «ΥΧ» ο πρώην γενικός διευθυντής της Ένωσης, Σπύρος Γιακουμέλος, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς δικαστικές διαμάχες με την Ένωση για την καταβολή των δεδουλευμένων και έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενημερώσουν όλους τους φορείς και τις εισαγγελικές αρχές για όλα όσα συμβαίνουν στον συνεταιρισμό και για την κακοδιαχείριση.

«Η Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας αποτελούσε τη μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση αγροτών του Νομού Ηλείας. Κατείχε και διαχειριζόταν πληθώρα περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και το 13% των μετοχών της ΣΚΟΣ-ΑΣΕ (πρώην ΑΣΟ), που με τη σειρά της κατέχει το 2% των μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο κ. Γιακουμέλος, και προσθέτει: «Αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο. Είχαμε έναν υγιή οργανισμό, με τις αδυναμίες και τα λάθη του, δε λέω, με μεγάλη περιουσία, που στήριζε καθημερινά τον αγρότη με τις υπηρεσίες του.

Αποτελούσε ένα στήριγμα έναντι του εμπόρου και ένα αντίβαρο στην αγορά. Είχαμε εργοστάσιο σταφίδας, σύγχρονο οινοποιείο, ελαιουργική μονάδα. Διακινούσαμε 2.000 τόνους σταφίδα στην Αγγλία, βάζοντας στα ταμεία μας 4 εκατ. ευρώ. Κάναμε εξαγωγές στην Ιταλία θειωμένου γλαύκου από τα οινοστάφυλά μας. Είχαμε ξηραντήριο καλαμποκιού. Η Ένωση διαχειριζόταν 22.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ. Όλα κατέρρευσαν. Πούλησαν οινοδεξαμενές ανοξείδωτες αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, ως παλιοσίδερα, έναντι 300.000 ευρώ!».

Η μετατροπή σε ΑΕ

Όπως καταγγέλλει ο πρώην γενικός διευθυντής, ο οποίος οδηγήθηκε το 2013 στην έξοδο, μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση έχει ο πρόεδρος της Ένωσης, Γεράσιμος Καλλιμώρος. Όπως σημειώνει, ο τελευταίος έβλαψε τα συμφέροντα των μελών, επιτρέποντας την υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να καλύψουν το κενό που δημιουργούσε η προβληματική λειτουργία της Ένωσης.

«Παρανόμως, η αγροτική συνεταιριστική οργάνωση μετατράπηκε σε αγροτική εταιρική σύμπραξη ΑΕ. Η μετατροπή ήρθε ως αποτέλεσμα δύο αιφνιδιαστικών και προσχηματικών Γενικών Συνελεύσεων των μελών (στις 20/04/13 και στις 10/12/13). Δεν είχαν κλητευθεί όμως οι νόμιμοι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών-μελών, ενώ προέκυψαν και σημαντικά ελλείμματα στις λογιστικές καταστάσεις», τονίζει ο κ. Γιακουμέλος. Η ΑΕΣ συστάθηκε τότε από δύο ανενεργούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, με έδρα ένα και μοναδικό χωριό, την Κορυφή Ηλείας, με 36 μόνο μέλη.

«Με τη μετατροπή της εταιρίας σε ΑΕ, ξεκινά η διαχείριση της τεράστιας περιουσίας, αποτελούμενης από ακίνητα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γεωτεμάχια, μετοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 12.890 μετοχές της Ένωσης στη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας ΑΕΣ ΑΕ, τις οποίες μεταβίβασε το 2016. Πρόκειται για μια πώληση παράνομη και ζημιογόνα για τους σταφιδοπαραγωγούς και την εν γένει οικονομία της Ηλείας, δεδομένου ότι η πραγματική τους αξία κατά γενική ομολογία υπερέβαινε το τίμημα πώλησης των 1.210.000 ευρώ», καταγγέλλει ο ίδιος.

Παραπληροφόρηση

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, με τη σύσταση, στις 12/1/2018, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης του Επιμελητηρίου Ηλείας, ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας με την επωνυμία «Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας ΙΚΕ». «Λόγω της χρήσης πανομοιότυπου διακριτικού γνωρίσματος, επωνυμίας, σήματος, έδρας, εύλογα μπορεί να κατανοήσει κανείς την προσπάθεια σύγχυσης προκειμένου να υφαρπάξουν την πελατεία της προγενέστερης επιχείρησης, εκμεταλλευόμενοι τη φήμη που αυτή είχε αποκτήσει στον αγροτικό κόσμο», καταγγέλλει ο κ. Γιακουμέλος.

Το πρόβλημα δεν σταματά εδώ, καθώς αυτήν τη στιγμή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής, πιστοποιημένος φορέας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διαφημίζει την παροχή υπηρεσιών ΟΣΔΕ και Κτηματολογίου, τονίζοντας τη συνεργασία με την Ένωση και τα 35 χρόνια εμπειρίας της (δεν διαθέτει πιστοποίηση), παραπληροφορώντας με τον τρόπο αυτόν τους αγρότες.

Στο απυρόβλητο

Ιδιαίτερη προκλητική είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιακουμέλο, η στάση που τηρεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ, ο οποίος παρά τις σε βάρος του δικαστικές διώξεις συνεχίζει ανενόχλητος το έργο του, ενώ έχει και τη στήριξη της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, της οποίας είναι μέλος.

Καταδικαστικές αποφάσεις

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου, πριν από λίγες ημέρες, καταδίκασε σε έξι μήνες με αναστολή τον κ. Καλλιμώρο, για μη καταβολή δεδουλευμένων για τα έτη 2013 και 2014. Προχθές Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στο Πταισματοδικείο Πύργου, κλήθηκαν στο πλαίσιο της προανάκρισης οι πρώην εργαζόμενοι για τη διερεύνηση της υπόθεσης εις βάρος του κ. Καλλιμώρου, σχετικά με την πώληση δεξαμενών οίνου της Ένωσης. Οι δεξαμενές είχαν κατασχεθεί από τους πρώην εργαζομένους στο πλαίσιο της διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους, όμως ο κ. Καλλιμώρος, όπως καταγγέλλει ο κ. Γιακουμέλος, προχώρησε στην πώλησή τους.

Το 2017, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών τον Γρηγόρη Κανελλόπουλο, πρόεδρο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κορυφής, για ψευδή βεβαίωση υπογραφών άλλων προσώπων και σε φυλάκιση πέντε ετών τον Γεράσιμο Καλλιμώρο και τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΑΣ, Θωμά Ντεϊμεντέ, για χρήση πλαστών εγγράφων σε υπόθεση δακοκτονίας.