Sommelier στο Τμήμα Οινολογίας Δράμας

Θερμής ανταπόκρισης τυγχάνει η ανακοίνωση προγράμματος εκπαίδευσης οινοχόων, που θα υλοποιήσει το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας και το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τρίμηνη θεωρητική εκπαίδευση διαδικτυακά και διήμερη υποχρεωτική εκπαίδευση στο τμήμα.

Η ιδέα ανήκει στον πρόεδρο του τμήματος, Δημήτρη Καζιόλα, ο οποίος, συζητώντας με ανθρώπους του τουριστικού κλάδου, διαπίστωσε το επαγγελματικό κενό. «Κανένα άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν παρέχει αυτή την πιστοποίηση. Κάποιοι ιδιωτικοί οργανισμοί δίνουν παρόμοια, αλλά το πρόγραμμά μας διαφοροποιείται, καθώς η εκπαίδευση περιλαμβάνει υποχρεωτική πρακτική άσκηση με εφαρμογή τις βασικές οινοποιητικές τεχνικές και κατεργασίες στα Εργαστήρια του Τμήματος και επισκέψεις σε οινοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, όπου οι εκπαιδευόμενοι ολοκληρώνουν τη θεωρητική και πρακτική τους εκπαίδευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση των οίνων με τη δοκιμή διαφόρων τύπου οίνου, την καταγραφή και ερμηνεία της γευστικής αξιολόγησης», περιγράφει. Αιτήσεις καταφθάνουν από κάθε τουριστική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου, δίνεται όμως προτεραιότητα στους φοιτητές τους.

Το πρόγραμμα έχει μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 30 άτομα, ώστε να εκπαιδευτούν ορθά και στο πρακτικό σκέλος. Σύμφωνα με τον κ. Καζιόλα, «εάν προχωρήσει καλά, στόχος μας είναι να υλοποιείται 2-3 φορές ετησίως».

Στη Δράμα, όπου οι «Ανοιχτές Πόρτες» των οινοποιείων ανταμώνουν με τους επισκέπτες, ένας sommelier μπορεί να αναλάβει τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της κάβας, να προτείνει κρασί στους πελάτες, τον κατάλληλο συνδυασμό κρασιού – φαγητού, να φροντίζει το σωστό σερβίρισμα των κρασιών και να εκπαιδεύει τους εργαζόμενους σε οινικά θέματα. Η κατάρτιση ανοίγει επαγγελματικούς ορίζοντες σε φοιτητές του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και όχι μόνο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξωστρέφεια του Τμήματος Οινολογίας.