Staramaki: Η ΚοινΣΕπ από το Κιλκίς που δίνει νέες ιδιότητες στα υπολείμματα προϊόντων

Καλαμάκι από σιτάρι, βιοκαύσιμα από υπολείμματα καφέ, όλα παραδείγματα κυκλικής οικονομίας, αλλά και rebranding της ποντιακής ρακής που παρασκευάζεται στο Κιλκίς είναι ορισμένα από τα εγχειρήματα της ΚοινΣΕπ Staramaki, που προσπαθεί με κοινωνική καινοτομία να στηρίξει την τοπική αγροτική οικονομία του νομού.

To staramaki είναι το πρώτο «παιδί» της επιχείρησης που κάνει, μάλιστα, αυτές τις ημέρες και τα αρχικά βήματά του, καθώς έχει ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα διάθεσής του για επαγγελματική χρήση. Είναι κατασκευασμένο από το φυσικό στέλεχος του σιταριού, καθώς χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται το υποπροϊόν της μεγαλύτερης καλλιεργητικής διαχείρισης στο Κιλκίς, της μονοκαλλιέργειας των σιτηρών.

Το staramaki, σύμφωνα με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό και πρόεδρο της ΚοινΣΕπ, Στέφανο Καμπέρη, αξιοποιεί το υπόλειμμα της αγροτικής καλλιέργειας χωρίς να το καίει, όπως είναι η συνήθης πρακτική. «Δημιουργήσαμε ένα προϊόν από το υποπροϊόν μιας καλλιέργειας, το οποίο μέχρι σήμερα καιγόταν στα χωράφια. Αντί να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα παίρνει μια νέα μορφή και έρχεται να αντικαταστήσει το πλαστικό. Το θετικό είναι ότι έχουν κερδοφορία οι αγρότες γιατί παίρνουν χρήματα, εκτός από αυτά που παίρνουν για τα σιτηρά και την καλλιέργειά τους, για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων τους», εξηγεί ο κ. Καμπέρης.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι όλη η φιλοσοφία και οι δράσεις της επιχείρησης στηρίζονται στο μοντέλο «moving to aid to drain», δηλαδή από την επιδοματική πολιτική στην αλλαγή σε πιο αυτόνομα μοντέλα.

Συσκευασία

Για την παραγωγή του έχουν συναφθεί συμβόλαια με αγρότες της περιοχής, ενώ έχουν γίνει συμφωνίες για προμήθειες σπόρων και λιπασμάτων. Επιπλέον, όπως λέει ο κ. Καμπέρης, έχουν δομήσει πειραματικές καλλιέργειες σε τρεις διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, νοτιότερα και βορειότερα, στις οποίες θα μελετήσουν τα χαρακτηριστικά από τις αποδόσεις και τις ποικιλίες του σιταριού ώστε το staramaki να γίνει ένα προϊόν που μπορεί να παραχθεί παντού και να κερδίσει κάθε περιφέρεια τα οφέλη από μια τέτοια χρήση.

Η ομάδα που ασχολείται με το staramaki μελέτησε 14 διαφορετικές καλλιέργειες σίτου, ενώ ερευνώνται άλλες επτά, ώστε τα καλαμάκια να αποκτήσουν μεγαλύτερη διάμετρο και να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για αναδευτήρες. Τα στελέχη της περσινής σοδειάς, που έχουν συλλεχθεί με το χέρι και έχουν επεξεργαστεί μηχανικά, αναμένεται να αποδώσουν περίπου 500.000-600.000 staramakia.

Η διάθεση θα γίνει με προωθητικές κινήσεις και όχι από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Στην αγορά θα ανακοινωθεί η τιμή των 10 λεπτών ανά staramaki. Στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας εντάσσεται και η προωθητική συσκευασία, η οποία είναι από καλάμι Δοϊράνης και φιλοξενεί μέσα 8-10 στελέχη. «Αυτό γίνεται για να προωθήσουμε ακόμη ένα προϊόν της περιοχής, έναν φυσικό πόρο, που και αυτό καίγεται γιατί εμποδίζει τις καλλιέργειες», επισημαίνει ο κ. Καμπέρης.

Ποντιακή ρακή και υπολείμματα καφέ

Ακόμη ένα προϊόν που έχει σχεδιάσει η ΚοινΣΕπ είναι το rebranding του αλκοολούχου ποτού που παράγεται χύμα και ανεπίσημα στο Κιλκίς. «Ο νομός παράγει ένα ποτό που οι ντόπιοι το ονομάζουν γράπα. Κάναμε μια ιστορική αναδρομή και βρήκαμε ότι επειδή το Κιλκίς έχει Πόντιους, τη ρακή την ονόμαζαν ‘‘ραγούν’’.

Η ρακή πωλείται ανεπίσημα και χωρίς καμιά αξία σε πλαστικό μπουκάλι. Το βάλαμε σε μια ωραία συσκευασία που δίνει το ποντιακό στοιχείο και με ένα απλό rebrand συνδέσαμε την κληρονομιά του τόπου με το προϊόν που είναι η… κρητική ρακή του ποντιακού Κιλκίς», εξηγεί ο κ. Καμπέρης. Ένα τελευταίο εγχείρημα αξιοποίησης υποπροϊόντος, αλλά και ανταλλακτικής οικονομίας που γίνεται σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, είναι η συλλογή, βασισμένη σε ένα αλγοριθμικό μοντέλο, των υπολειμμάτων καφέ, από τα καταστήματα του Κιλκίς.

Αυτά ανταλλάσσονται με το Staramaki και γίνονται βιοκαύσιμα, πέλετ ή μπρικέτες.