Σχεδιάζεται το Jurassic Park της Προσοτσάνης

oikismos-aggith2

«Φιλοδοξούµε να είναι κάτι µοναδικό σε επίπεδο Βαλκανίων.»

Μέσα από το Πρόγραµµα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, INTERREG V, ο Δήµος Προσοτσάνης Δράµας σε συνεργασία µε τον Δήµο Τσεπελάρε επιχειρούν να αναδείξουν την παλαιοντολογική ταυτότητα και τη σπουδαία φυσική και πολιτιστική κληρονοµιά που συναντάται στη διασυνοριακή περιοχή.

Συγκεκριµένα, στον πανέµορφο Δήµο Προσοτσάνης, που σηµαντικό ρόλο στον πολιτισµό και στην ιστορία διαδραµατίζουν το σπήλαιο Μααρά και το παλαιοντολογικό πάρκο, θα διαµορφωθεί τµήµα του περιβάλλοντος αύλειου χώρου του κέντρου ενηµέρωσης και εκπαίδευσης του πάρκου. Το κέντρο στεγάζεται στο πρώην σχολικό κτήριο του οικισµού Αγγίτη, ένα συγκρότηµα πέτρινων κτηρίων.

Ο δήµος είχε προκηρύξει ηλεκτρονικό διαγωνισµό τον Απρίλιο και στις 21 Σεπτεµβρίου υπογράφηκε σύµβαση για το έργο «Εργασίες υποδοµής και αποκατάστασης για το παλαιοντολογικό πάρκο» από τον δήµαρχο Άγγελο Λύσσελη και τον εκπρόσωπο της εργοληπτικής επιχείρησης Γραµµατή Θεολόγη, αρχικού προϋπολογισµού 300.743 ευρώ. Το έργο αφορά τον εξωραϊσµό και τη βελτίωση της διέλευσης των επισκεπτών, µε στόχο ο χώρος να γίνει λειτουργικότερος και ελκυστικότερος.

Επίσης, εγκρίθηκε πρόσφατα διασυνοριακό έργο αναβάθµισης του σπηλαίου Αγγίτη Μααρά µε εταίρο τον Δήµο Σµόλιαν. «Το έργο θα επιτρέψει αλλαγές στον φωτισµό εντός του σπηλαίου καθώς και την υλοποίηση κάποιων εξωραϊστικών έργων στην είσοδό του», σηµειώνει ο δήµαρχος.

Παλαιοντολογικά παιχνίδια

Το πάρκο βρίσκεται στον οικισµό Αγγίτη και απέχει από το σπήλαιο µόλις 500 µέτρα. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στον σηµερινό Νοµό Δράµας µαρτυρούνται από τα ευρήµατα ανασκαφικής έρευνας στο σπήλαιο, όπου εντοπίστηκε εγκατάσταση παλαιολιθικών κυνηγών. Πιο συγκεκριµένα, πρόκειται για οστά ζώων και λίθινα εργαλεία που χρονολογούνται στη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (50.000 χρόνια από σήµερα). 

Ο δήµος φιλοδοξεί να διαµορφωθεί στο πάρκο ένα ζωντανό µουσείο που θα απολαµβάνουν οι επισκέπτες σε συνδυασµό µε το ποτάµιο σπήλαιο που διαρρέεται από τον ποταµό Αγγίτη. «Φιλοδοξούµε να είναι κάτι µοναδικό σε επίπεδο Βαλκανίων. Είναι σηµαντικό το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον φυσικό χώρο όπου βρέθηκαν τα απολιθώµατα. Ο επισκέπτης θα βρεθεί στο περιβάλλον όπου έζησαν τα συγκεκριµένα ζώα. Θα έρχονται οµάδες µαθητών, θα κάνουν ανασκαφές, θα έρχονται σε επαφή µε παλαιολιθικά και παλαιοντολογικά ευρήµατα που έχουν βρεθεί στην είσοδο του σπηλαίου και εκτίθενται στο αρχαιολογικό µουσείο της Δράµας.

oikismos-aggithΚατά τη διάρκεια των ανασκαφών, τα παιδιά θα αιφνιδιάζονται ευχάριστα από την παρουσία προπλασµάτων κατασκευασµένων από καουτσούκ, στο φυσικό µέγεθος των ζώων που ανακαλύφθηκαν, όπως τα µαµούθ». Η προµήθεια των προπλασµάτων δεν περιλαµβάνεται στο πρόγραµµα, αλλά ήδη σχεδιάστηκε από τον δήµο και θα εγκατασταθούν στον χώρο που σχεδίασαν αρχιτέκτονες και χωροτάκτες. Ο κ. Λύσσελης δεν αποκλείει στο πάρκο να συµπεριλάβουν και αντίγραφα των ευρηµάτων που εκτίθενται στο αρχαιολογικό µουσείο.

Η απίστευτα γοητευτική διαδροµή στον οικισµό Αγγίτη αιχµαλωτίζει τον επισκέπτη, γι’ αυτό «η επισκεψιµότητα του σπηλαίου βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα», αλλά µε τον νέο σχεδιασµό που επιχειρεί ο δήµος αναµένεται να απογειωθεί, ειδικά για οµάδες µαθητών που θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον χώρο. «Οι µαθητές θα έχουν την ευκαιρία να πραγµατοποιήσουν εκπαιδευτικές εργασίες στον χώρο, ενδεχοµένως σε συνεργασία και µε την Αρχαιολογική Υπηρεσία», καταλήγει.