Σύλλογος Ελαιοτριβείων Λέσβου: Η χώρα μας διαθέτει νομοθετικό πλαίσιο για τη νομιμότητα των ελαιοτριβείων

«Μετά από τρεισήμισι χρόνων προσπάθειες για την εκλογίκευση της εθνικής νομοθεσίας, που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων, (και) η χώρα μας διαθέτει επιτέλους νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στα ελαιοτριβεία να λειτουργήσουν νόμιμα, αντίστοιχο με αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας» αναφέρει ο Σύλλογος Ελαιοτριβείων Λέσβου, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος λειτουργίας των ελληνικών ελαιοτριβείων, που ανακοίνωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στη Μυτιλήνη, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης.

«Πλέον» σημειώνεται στην ανακοίνωση, «τα ελαιοτριβεία που παράγουν υγρά απόβλητα έχουν τη δυνατότητα με απλές διαδικασίες να τα διασκορπίζουν σε γεωργική γη, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη νομιμοποίησή τους και συγχρόνως παρέχοντας νερό και λιπαντικά στοιχεία (κάλιο, άζωτο, φωσφόρο, οργανική ύλη) στα χωράφια όπου θα διασκορπίζονται, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσής τους. Γι΄ αυτό ακριβώς, η μέθοδος ονομάζεται υδρολίπανση.

Τα δε ελαιοτριβεία που επιλέγουν διφασική λειτουργία, μπορούν, χάρη στην περυσινή ΚΥΑ, νόμιμα πλέον να στέλνουν τον ελαιοπυρήνα τους και σε άλλες μονάδες επεξεργασίας παραπροϊόντων ελιάς, εκτός από τα κλασικά πυρηνελαιουργεία με εκχυλιστήρες.

Έτσι, για τους ελαιοτριβείς της Λέσβου ενδείκνυνται σήμερα και προσφέρονται πλέον δύο επιλογές για νόμιμο τρόπο λειτουργίας τους, ο δε Σύνδεσμός μας μπορεί να σεμνύνεται ότι δικαιώθηκαν οι αγώνες του, από τους οποίους επωφελούνται ελαιοτριβείς και αγρότες όλης της χώρας».

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων Λέσβου, «η επιτυχία αυτή οφείλεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που μας πίστεψαν και στήριξαν τον αγώνα μας. Είναι οι αναπληρωτές υπουργοί των τριών υπουργείων Οικονομίας-Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτσης, Περιβάλλοντος-Ενέργειας Σωκρ. Φάμελλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, που υπέγραψαν της ΚΥΑ. Πρωτίστως όμως είναι ο καταγόμενος από την Αγία Παρασκευή, Λέσβιος γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος με την αρμοδιότητα της επισπεύδουσας αρχής, υπερνικώντας πεισματικά τα πλείστα εμπόδια που κατά καιρούς όρθωνε η υπηρεσιακή γραφειοκρατία, με τον συνεργάτη του, Γιάννη Μπακάλη, μορφοποίησε και οδήγησε στην υπογραφή τις δύο υπουργικές αποφάσεις».

«Και βέβαια» τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση, «αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν τοπικοί παράγοντες και κυρίως ο αρμόδιος του ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά, άοκνος Στρατής Νικολάου. Τους ευχαριστούμε θερμά και δημόσια όλους».

Και η ανακοίνωση των ελαιοτριβείων της Λέσβου καταλήγει: «Πλέον ο χρόνος θα οδηγήσει σύντομα στη διόρθωση του παθογενούς καθεστώτος που χαρακτηρίζει σήμερα τη λειτουργία των περισσοτέρων ελαιοτριβείων. Ελπίζουμε δε, ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία με επιστολή της μας ενημέρωσε ότι οι έλεγχοι στα ελαιοτριβεία θα συνεχιστούν, να κατανοήσει τη βούληση της Πολιτείας, όπως διαφαίνεται από τη μεταβατική διάταξη της τελευταίας ΚΥΑ που παρέχει σχετική ανοχή στα ελαιοτριβεία έξι μηνών για την συμμόρφωσή τους και να συνδράμει, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο μέγα αυτό έργο. Έτσι και αλλιώς, είτε με ελέγχους, είτε χωρίς αυτούς, η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί. Η αποκωδικοποίηση όμως των όρων της από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η προγραμματισμένη διάχυσή της στους ελαιοτριβείς, η συνεργασία μαζί τους και η καθοδήγησή τους από αυτές θα οδηγήσει σε ορθότερο αποτέλεσμα και συντομότερα στον ποθούμενο στόχο».

ΑΠΕ ΜΠΕ